Saturday, November 1, 2014

Aik Kosongnya Train Komuter Ni Ek



Hi Korang,

Public transport memang last option untuk aku travel kan, yelah sebab ada kereta so tak pandang ni semua.

Tapi di saat kereta tak de, rasa macam patah kaki sungguh. Payah betul nak bergerak ke sama ke mari. So weekend ni memang terasa dah kepayahannya, yelah memasing ade aktiviti sendiri, malas nak bising so aku mengalah je. 

Case closed!

Jadi travellah aku sendiri balik Melaka, alah apa ade hal coz dah biasa semua buat sendiri.


Pagi semalam naik train komuter untuk balik kampung tapi separuh jalan jelah coz train tu sampai Sg Gadut je, dari situ nanti cousin aku amiklah.

Naik train dari stesyen UKM, alah tempat yang selalu kena banjir kilat tuh. Kalau parking kereta kat situ, jaga-jagalah musim hujan ni ye.

Beli tiket dan terus belari ke seberang, yelah tup-tup train sampai plak kan. Uishkk nasib baik sempat masuk.


Pandang kiri kanan, aik kosong sekosongnya.

Boleh kira berapa orang je yang ada dalam train ni, yelah ko menghala balik ke Seremban pepagi haruslah kosong kan, semua orang ke KL keja. Cuba tengok waktu petang karang, confirm tak dapat tempat duduk kan.




Pemandangan luar sewaktu train bergerak, ermm nampak hijau je. Lalu hutan-hutan kan, nak nampak apa lagi takkan nak nampak binatang-binatang dalam safari pulak kan.


Aku kira-kira 8 stesyen jugaklah dari UKM ke Sg Gadut ni. Dengar macam jauh tapi sekejap je, jarak station dari satu tempat ke tempat lain tak jauh but memacam tempat lalu yang tak pernah aku dengar la macam Station Batang Benar dan Station Tiroi ek. Pelik plak bunyinya kan.


Dalam 45 minit cam tuh, aku dah sampai ke last station komuter ni iaitu Sg Gadut. Memang baru betul stesyen ni, ade kerusi still berplastik lagi. Ramai gak orang naik dari stesyen last ni, agaknya malas nak drive pi KL kot.



Anyway, sekali sekala naik public transport ni not bad jugak kan, dapat jimat perbelanjaan seharian kita kan. Tapi letihnya ya ampun tak boleh nak cakap walaupun aku just duduk dan berjalan naik turun stesyen kan.

Ermm nampak sangat ko dah gemuk balik Cik Lily oit, so apa lagi sila bersenam ek...

Write by iPad..


5 comments :

Blog Owner - Ms. LZ said...

Assalamualaikum Cik Lily,

Lama dah saya tak naik komuter.. Masa dulu-dulu komuter buruk, sekarang dah berwajah baru. Lbih selesa kot.

So teringin jugak sesekali travel ke KL naik komuter..

hazman fadzil said...

Kalau ko dapat naik tren coach baharu nie memang selesa skit la beb... dan sangat menjimatkan betul tak ?

Diana Rashid said...

heheheh...seronok jugak kalau sesekali naik train..kan?/timba pengalaman baru..lain kali biasa la tu..

Miera Nadhirah Tan said...

Best travel dalam train kosong.. nak duduk mana mana suka hati lah... hehehe

Liyliz said...

seram naik komuter if sorang2.. terlalu sunyi