Monday, November 3, 2014

Zespri 14-Day Challenge: Day8 – Makan KIWI Untuk Redakan Perut Kembung

Hi Korang,

Ini merupakan hari ke 8 dalam cabaran Zespri 14-Day Challenge ni tau.

Meh aku nak citer pasal masalah bloated atau perut kembung ni.


Bila weekend ni, dah nama pun cuti kan so haruslah tekak tu nak makan macam-macam. Apa lagi kita pun sumbat mulut kita dengan pelbagai jenis makanan. Pantang orang offer je terus nak pi makan kan. Akibatnya terus jadi kembung perut.

Ni aku elobrate lagi mengenai Perut Kembung ni ek. 
(Info dari google.com)

Punca Perut Kembung

Perut kembung boleh dikategorikan dalam sindrom masalah pada bahagian usus. Kelahiran anak, proses penuaan, pil perancang, pengambilan serat yang terlalu banyak dan mendadak juga penyebab kepada perut kembung. Stress dan pengambilan antibiotik adalah situasi yang menjadi punca kepad msalah kembung perut ini. Ia boleh dikenalpasti apabila perut membengkak atau bertambah beberapa inci. Tetapi bagi sesetengah orang saiznya boleh berganda daripada biasa. 


Bagaimana Masalah Perut Kembung Berlaku

Ketika proses pencernaan di dalam usus, makanan dipecahkan kepada komponen nutrien untuk diserap semula sebagai tenaga. Bahan yang tertinggal ini bergerak ke dalam usus besar dan dibuang sebagai najis. Sesetengah bahan sisa ini menghasilkan gas metana, oksigen dan nitrogen. Namun sekiranya gas dihasilkan secara berlebihan, ia akan menoloak usus ang menyebabkan perut kembung serta tidak selesa sama sekali.

Cara Mudah Mengatasi Masalah Perut Kembung

Tak kanlah setiap kali kembung perut nak jumpa doktor kan, kenalah berjimat jugak. So cara yang mudah dan senang, makan je buah KIWI setiap hari. Sebab buah KIWI ada actinidin dan fiber yang membantu memudahkan penghadaman perut dan ketidakselesaan usus.


Jadi sekarang korang dah tau apa nak buat bila perut kembung melanda la kan.

Itu saje untuk hari kelapan ni, insyallah the rest of the day aku akan menggayakan buah kiwi ni bersungguh-sungguh ek.

Korang boleh ikuti perjalanan aku bersama Zespri Kiwi ni di media social aku selain daripada di blog comel aku ek ni.

Korang boleh klik ke

Instagram : 

Facebook : 

Twitter : 

Kat sini nanti aku akan update segala aktiviti aku kan. Nak senang lagi cari je hashtag #ZespriMY dan #FibreBoost.

Dan kalau nak tau lebih lanjut mengenai Zespri, klik kat link bawah nie k

Facebook: 

Twitter: 

Instagram:



6 comments :

Farah Waheda Wahid said...

kakkk ingat pesan kak tentang kiwi ni kak...hew hew hew...

nurul fazreen A.V.E said...

thanks for sharing info...xtau pulak buang kiwi boleh kurangkan perut kembung.

hazman fadzil said...

thanks for the info.... lepas aku nak singgah beli buah kiwi buat stok laaa

Nor Azimah said...

Assalam, saya balas singgah di sini, tq atas info yg menarik ni..:)

Diana Rashid said...

Oooo..makan buah kiwi je ye..saya baru tahu..terima kasih..

Liyliz said...

xsgka kiwi ni blh hlg kn kmbung perut