Thursday, December 9, 2010

Pisang Kaki, Bukan Pisang Biasa

Hi Korang,


Korang kenal tak, nie buah apa? La bukan tomatolah. Nie pisang kaki a.k.a persimmon. Pelik kan, nama je pisang tapi tak de langsung bentuk pisang kan.

Aku pun bukan kenal sangat pun buah nie. First time aku tengok buah masa aku bertunang dulu. Family mrBig letak buah nie as one of the hantaran.  Jawabnya memang aku tak makan. Makcik2 aku yang bedal semuanya. Eventho, buah nie mahal sket but still aku tak makan tau.


So last night mrBig beli kat carrefour Alamanda. Aku memang tak makan but kene paksa jugak dengan mrBig suruh makan. Rasanya? macam buah pear lah. Dia plak, bedal tanpa buang kulit. Rugi katanya kalau buang kulit, maklumlah banyak khasiat kat kulit buah pisang kaki nie.

Actually, mrBig makan buah pisang kaki nie sebab dia nak turunkan pressure darah tinggi dia tuh. Sekarang nie memanglah stable but manalah tau kan, orang kata prevention tu lebih baik dari merawat kan.


Korang plak? Suka tak pisang kaki nie ek..

28 comments :

Bro Framestone said...

petang semalam bro baru je makan buah ini :)

habis 2 biji

Syigim said...

comelnye guna buah ni as hantaran :) i biase dgr persimmon, tapi xtau lansung yg nama dia pisang kaki! :P

isabelle said...

i saaaaangat suka pisang kaki ni. masa kat aussie, kalo musim dia, sgt murah. boleh beli sekarton lagi. tapi comel2 la... handy to eat.

p/s:jgn makan yg lembik sgt. keras sgt pun x sedap. (kau ni, asal nama 'pisang' je..kau nak yg keras je ye, lily?)

tifa said...

Tifa memang suka makan pisang kaki ni dengan kulit tapi rendam dulu dengan air garam . ngrup ngrap ngrup ngrap . Sodap

tifa said...

Tifa memang suka makan pisang kaki ni dengan kulit tapi rendam dulu dengan air garam . ngrup ngrap ngrup ngrap . Sodap

tifa said...

Tifa memang suka makan pisang kaki ni dengan kulit tapi rendam dulu dengan air garam . ngrup ngrap ngrup ngrap . Sodap

- zuriey - said...

xpernah lak makan pisang kaki ni..rupa memang cam tomato la

e.l.i.s.s.m.i.e said...

br ajer first time makan hr tu :p dan buat entry psl ni :p

http://www.elissmie.com/2010/12/pisang-kaki-bukan-sebarang-pisang.html

~♥ iella ♥~ said...

skali pandang comform kata tomatoman...

Dah cita2 baru tau rupa2nya pisang...

Pelik..tak penah tngk lg...

http://fadthnwan.blogspot.com

iswatie "colours of life" said...

br ja tgk mak n bibik mkn buah nih..tgk jer lah coz time tuh dlm pantang..

Anonymous said...

Kebetulan bila buka blog ni saya pun tgh mkn buah ni... first time mkn dalam minggu ni lah sbb my hubby suka... tapi fmly my hubby panggil buah kesemak... tak tau la naper buah tu... fvret MIL... kenal buah ni pun masa dah kwn ngn my hubby la... sedap gak rasa nya...

Sharinginfoz said...

suka pisang biasa2 aja

CikLilyPutih said...

@Bro framestone
ermm sedap tak?

CikLilyPutih said...

@syigim
itulah 1st tgk dan kenal buah nie time tunang dulu.. comey je rasanya

CikLilyPutih said...

@belle
keras tu power!!hauhauahuahua

CikLilyPutih said...

@tifa
mrbig langsung x yah rendam, dia bedal je semuanya

CikLilyPutih said...

@zuriey
rasa cam buah pear

CikLilyPutih said...

@elis
ye ke..ermm sedap tak

CikLilyPutih said...

@eilla
cuba dulu.. mesti nak lagi kan

CikLilyPutih said...

@iswatie
eh pantang dulu, abis pantang baru makan puas2 tau

CikLilyPutih said...

@shila
buah kesemak? wah pelik betul bunyi nama dia ek..

CikLilyPutih said...

@sharinginfoz
eh cuba dulu, baru tau kan

HonEyBuNNy said...

ila xpernah tgk la...ni 1 time tgk....jakun nya ila..heheh

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

mami memang slalu beli.. tapi sumi xmkn sgt.. xminat :P

hazman aka species1980 said...

Masih terfikir2 naper la diorang panggil PISANG KAKI.....

aisya said...

roommate selalu beli.. tapi saye xpernah rase pun.. huhu

Fid said...

ciklilyputih
orang jepun panggil buah pisang kaki..KAKI...sama je nama dia...ahkak rasa depa curi benih masa jajah tanah melayu hahahahahahhahahaha

sedap uu buah nih

akak makan sakan kat jepun balik malaya rasa tak sedap...aci???tak sedor dirik punya manusiaaa...

buagh pisang kaki lebih mirip buah asam gelugor hakhakhak.....

Outdoor Furniture said...

I became close friends with some Indonesians when I was working there, and they got me hooked on the food. I had pisang pancakes every morning and pisang goreng as a snack in the afternoon when we returned home after working outside all day. I'm just not sure how to properly make them in the west. Thanks