Friday, November 13, 2015

Pasang Internet MAXIS FIBRE Di Rumah Ganti STREAMYX

Hi Korang,

Aku memang dah fed up dengan UNIFI service team.

Sebenarnya memang lama dah plan nak upgrade dari STREAMYX ke UNIFI ni, yelah up to date sket kan. Jangan nak berkira sangat sebab life aku banyak bergantung dengan internet ni. 

So meratalah cari agent or sales person untuk UNIFI ni. Bila check alamat bagai semua oklah ada port, management dah approve bagai tapi tak sampai 2-3 diorang call cakap aku tak leh pasang UNIFI selagi bills tak settle. Bengong!! 3-4 kali aku jejak kaki ke TM Point ni check outstanding tapi nan hado pungg.. penipu punye UNIFI menyusahkan orang betullah. 

Bila tak jadi tuh, sales UNIFI ni senyap je lah langsung tak de contact bagai. Selang 2-3 bulan, diorang ni call lagi tanya nak pasang UNIFI secara PERCUMA ke tak? bila aku dah bebel panjang, barulah nak cakap ok ok nanti kami check. Lepas tu senyap buat ontokk je


Tup-tup ada satu hari tu Mr Big offer nak pasang MAXIS FIBRE ke tak? 

Sebab harga lebih kurang dengan UNIFI tapi tak de Hyyp TV dan 10Mbps dalam RM150 gituhlah. Aku pun cakap, boleh pasang tapi jangan jadi cam UNIFI sudahlah sebab dah letih nak arrange menda ni semua kan 

Memang MAXIS FIBRE ni under Maxis but TELEKOM pun ada link jugaklah so aku beranilah nak cuba coz gerenti internet stabil kan. Bagi je copy NRIC dengan sign borang kat ada agent Maxis tu, lepas seminggu terus diorang datang pasang. Tak de call 10-20 kali pun semua by sms je notification, installation appointment kan.

Sabtu lepas, datanglah diroang ni.



Installer Maxis datang dan installer dari Telekom pun ada sebab modem TM tu masih lagi kena guna modem UNIFI kan.


Setting tempat tuh, tempat lubang line telefon ktorang selama sebab nak pasang fibre optic cable ni kan, diorang pesan cable ni jangan putus coz nanti request bagai dan leceh sket prosesnya. Jadi #DakUban ko jangan ada hati nak lepak-lepak kat tempat berlampu bagai ni

Tunggu setting signal dulu, sempatlah aku basuh baju bagai kan. 


Siap jua akhirnya dalam 1 jam gak lah, installer suruh tukar password bagai dan ajar sket-sket apa nak buat kalau internet down kan.

So thats it!

10Mbps kan unlimited downloads

Apalagi petang tuh, ktorang bantai tengok youtube kat tv beso ni. Laju je tak de lagging langsung. Download apps pun cepat gak. Actually untuk speed cam tu, sesuai bagi ktorang yang internet user biasa-biasa je. Bagi yang hardcore mendownload tuh, better guna speed yang laju sket macam 20Mbps dan 30Mbps.


Issue pasang internet dah settle, sekarang ni pulak timbul isu nak beli cabinet yelah nak letak modem-modem tu semua kan hahahahaha

Dah kemas umah, bersepah benau aku tengok lah!!



8 comments :

Jueliza Jamani said...

sampai 2 kak lily.. jue pun duk guna stimix tu jer.. katanya port utk unifi takder bg umah apartment..

eynda said...

Kami dah guna lama... memang best... sejak guna kalau hujan lebat ASTRO masih ada signal... Astro sebelum ni kekadang belum hujan signal dah hilang...

luqman zakaria said...

sy skg nih tgh pening pasal internet arituh nak install unifi pon problem..belum install lagi dah macam macam problem last last cancelkan registration..

♥TheOnlyFarah♥ said...

macam best jer maxis... tapi pakej terbaru Unifi pun mengamcam jugak..heee.. confuse dah..=D

Rizziela said...

wah..makin lajulah nanti nak update blog

budakbandunglaici said...

Wah laju bedesus la tengok youtube

frenzyhook said...

Serious ke laju.... Or ikut kawasan...bab unlimited tu yg torbaek....mmmm nk kena tukar ni

Syamil Fuad said...

Dia drill lubang tu dekat dinding ke?