Thursday, November 5, 2015

Senyum Tak Perlu Kata Apa-Apa Untuk Kempen "Nation of Healthy Smiles”

Hi Korang,


Gigi cantik kalau senyum je mesti manis kan.


Tapi kalau gigi berkarat, eee habuk pun tarak! Jangan cakap orang lain aku sendiri pun gigi berlapis ni hah, dulu-dulu mak aku manelah tau pakai braces ni. Kalau tak mesti gigi aku cantik cam Fazura ewah ke situ plak kan hehehhe

Walaupun gigi tak berapa cantik tapi kebersihan mesti di jaga dengan sebaiknya. 


So GSK (GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Sdn Bhd) telah bekerjasama bersama Malaysian Dental Association (MDA) telah melancarkan kempen "Nation of Healthy Smiles". Kempen ini adalah bertujuan untuk menyedarkan masyarakat tentang kepentingan penjagaan mulut terutama gigi. Kempen selama tiga bulan bertujuan untuk mendidik rakyat Malaysia dalam membuat keputusan yang jelas untuk memenuhi keperluan penjagaan gigi khusus mereka termasuk gigi sensitif, penjagaan gusi & penjagaan gigi palsu. Ia juga bertujuan untuk menyumbang ke arah meningkatkan taraf kesihatan mulut di kalangan rakyat Malaysia dalam jangka masa panjang, sejajar dengan misi GSK Consumer Healthcare untuk membantu lebih ramai orang di seluruh dunia untuk melakukan lebih banyak, berasa lebih baik dan hidup lebih lama.


Kejadian seperti gigi sensitif dan gusi berdarah yang sangat biasa di kalangan orang dewasa muda yang berumur 18 hingga 34 Malaysia tetapi mereka tidak mengambil kawalan kesihatan pergigian mereka. The Penggunaan Penjagaan Oral dan kajian Attitude oleh Ipsos melaporkan bahawa 40% orang dewasa muda mengalami sensitiviti gigi manakala 43% mengalami gusi berdarah. Prevalens tinggi sensitiviti gigi dan penyakit gusi menunjukkan keperluan pemeriksaan kerap pergigian dan syor produk penjagaan khas adalah asas untuk membantu keperluan penjagaan gigi alamat pesakit.

Kajian ini menunjukkan bahawa 24% daripada rakyat Malaysia tidak pernah ke doktor gigi dan doktor 45% lawatan hanya jika masalah tertentu berlaku. 66% daripada pesakit sensitiviti gigi tidak mengambil tindakan untuk melindungi diri mereka daripada sensitiviti gigi dan 91% rakyat Malaysia yang mempunyai penyakit gusi tidak mendapatkan penjagaan gigi khas untuk kesihatan mulut untuk melegakan keadaan mereka di mana mereka cenderung untuk mengabaikan masalah ini. Berhubung dengan gigi palsu, Omnibus 2012 kajian melaporkan bahawa terdapat tiga juta pemakai gigi palsu di Malaysia. Walau bagaimanapun, 87% daripada mereka tidak menggunakan produk penjagaan gigi palsu khas untuk melegakan keadaan mereka kerana pengetahuan mereka yang terhad penjagaan gigi palsu.


Stacy Wallace, General Manager for GSK Consumer Healthcare Malaysia and Brunei berkata, “These numbers point to a gap between the knowledge of the public on dental hygiene and actual oral care habits, especially amongst younger adults. This gap also compels us, to go beyond raising awareness on oral care issues but to educate the public that the sooner they take action on their oral health and get special oral care, it will improve their overall health and wellbeing. We are pleased to partner again with Malaysian Dental Association (MDA) for the second time and we are committed to help Malaysians care for their oral health to better enjoy life, and achieve its vision of elevating oral health standards amongst Malaysians.”


Pelbagai produk GSK terutamanya penjagaan gigi seperti Sensodyne®, Polident® dan parodontax® telah dirumus khas untuk memenuhi keperluan khusus. Produk Sensodyne membantu pengguna menikmati kelegaan daripada sensitiviti gigi, yang membolehkan mereka untuk terus memanjakan diri dalam makanan dan minuman yang mereka nikmati paling. Sementara itu, Polident adalah jenama produk penjagaan gigi palsu yang terdiri daripada pembersih dan pelekat untuk meningkatkan keselesaan dan keyakinan pemakai gigi palsu 'supaya mereka lebih terperinci boleh memeluk kehidupan. parodontax sebaliknya direka untuk melawan gusi berdarah dan mengelakkan masalah gusi, punca utama kehilangan gigi.


Ok, korang boleh juga menjadi sebahagian peserta daripada kempen "Nation of Healthy Smiles” ini. 

Caranya mudah sahaja :-

1. Masukkan gambar senyuman manis korang di Smileograph. Ini website, http://www.nationofthehealthysmiles.com.my

2. Senyuman korang akan dianalisiskan

3. Pemeriksaan gigi percuma yang akan bermula pada 6.11.2015

4. Tebus pemeriksaan percuma

5. Kongsikan bersama rakan FB anda yang lain

La tak nak ke? 

Dapat free check-up gigi tu kan, jimat duit dahlah dentist service sekarang ni mahal bebenau kan.

Untuk info lanjut, korang boleh check it out di www.gsk.com


No comments :