Thursday, June 12, 2014

Tip Sayangi Kereta Anda | Servis Kereta Yang Masih Dalam Waranti

Hi Korang,

#DakOren aku tu dah pun berjalan RM30,000km tau.

Itulah dalam sekelip mata je, maklumlah asyik manjang pi event je kan. Sampai Mr Big pun bising, alah tak perlah cari rezeki sket-sket kan.

Lepas service 20,000km hari tuh rasa cam macam banyak je bayar tapi tak lah aku cuma bayar separuh daripada harga sebenarnya coz kereta aku ni still under warranty lagi. Kira ok lah kan.

Lepas tu ada plak reader tanya pasal hal pembayaran ni


Ooo tak paham ek dik

Cam ni citernya.

Walaupun kereta aku ni still under warranty lagi but chargers untuk spareparts memang kena bayar. Cuma yang FREE adalah labour charge. Aku rasa memane pengeluar kereta pun gunapakai perkara ni. Cam dulu masa aku pakai Waja, ini jugak terms dan conditionnya.

Masa sign agreement kereta dulu, dealer kereta dah terangkan pasal bab warranty ni. So memang dah alert. Memang FREE SERVICE for 3 years or mileage up to 60,000km, tapi untuk labour charge sahaja. Spareparts memang kena bayar.

Ok memintaklah budak munirah ni paham. Kalau tak paham ko tepon jelah K Lily ek.


Masa service 30,000km tu Mr Big yang pi anto coz dia still cuti lepas balik umrah tuh. Lepas je anto aku pi keje terus berdesut dia pi kan. Walaupun dah booking, dia still nak dapat no. 1 gak sebab dia nak balik tidur. Ishkk melampau ek, asal cuti je nak tidur. Weekend nak tidur, malam nak tidur pendek kata asal dia duk je umah bantai tidur je kan.


Untuk kali ni, aku cuma kena bayar dalam RM163.30 je.

Okla tu kan. Tak banyak yang kena tukar cuma yang sparepart asas je macam minyak hitam, oil filter, spark plug dan beberapa menda kecik-kecik kan. 

Kalau korang nak datang service kereta perodua, mehla ke sini 

Frontline Motor Sdn. Bhd. 
No. 7, Jalan P10/21, 
Taman Selaman, Seksyen 10, 
43650, Bandar Baru Bangi, 
Selangor 

Tel : 03-8926 8003 
Fax : 03-8926 9060 

In terms of harga aku tak berapa sure lah but kira selesalah untuk korang menunggu lama tapi yang penting mesti call buat booking dulu ye. Kalau tidak lagi lama lah korang menunggu. 

Itu je, nanti kita sambung citer lagi ek

p/s : menaip sambil tunggu bebudak lain datang untuk ramadhan review kat Holiday Inn ni.. heheheh sempat gituh kan..



5 comments :

Kisah Si Dairy said...

kadang kadang kita kena faham jugak mana yang kena charge an yang mane yangtak kena charge walaupun masih ada warranty..takut ramai pulak salahkan perodua...hehehe

Ema Johari said...

mesti dah faham adik munirah ni..panjang lebar dah diterangkan.

Are_Rull said...

murahnye kak...bio betul??
sy tiap kali p servis viva sy tu..even still under warranty..
x pernah x lbih dr rm200 kak..huhuhu

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...betul2 tu kena servis juga...:)

Amanda Suria said...

betul tu..apa2 pun memang kena booking kan...xde booking lama la nak tunggu..oh x lama lagi nak servis Ms Red...