Sunday, January 19, 2014

Masak Guna Periuk Nasi Elektrik PHILIPS

Hi Korang,

Aku memang tak pernah beli periuk nasi pun, serious tak ok!

Alah hadiah kahwin kan ada so pakai jelah yang daripada ktorang kahwin sampai lah sekarang ni. So far tak de rosak pun.

Bila dapat hadiah periuk nasi dari Philips ni hari tuh, haruslah digunakan. So yang lama tuh, aku hantar kat umah mak aku. Yelah rumah beso kan, so adalah tempat dia boleh simpan menda-menda kecik ni. Mana tak orang tua tu membebel, cakap rumah dia ni dah macam stor ktorang adik-beradik kan hahahahahha.


Masa bukak dari kotak tuh, Mr Big cakap rupa periuk nasi ni cam radio kecik. Memang ye ko, kecik benau.


Tengok button-button ni, kan macam radio kan. Banyak betul function dia tau. Kira cam canggih gak lah periuk nasi ni. Wei, boleh buat kek sekali la.

Jom masak nasi dulu ek


Masak nasi pun nak aku ajar ke, alah korang ni kan. Ikut je sukatan dalam periuk nasi tu ek. Kalau 4 pot beras, so airnya ikut je penanda kat dalam periuk tu ek. Basuh beras semualah.


Pilih je nak masak ape, tekan button rice tuh. Then terus je masak.



Inilah hasilnya lepas beberapa minit kan, aku pun tak sure berapa minit. Pakai tekan je. Nasi masak just nice, tak keras, tak kering, air cukup. Ermm sedaplah.

Lepas ni nak cuba function yang lain plak kan. Tapi manual periuk nasi ni mana plak aku letak ek.

Alah dah hilang plak!





10 comments :

Mieza Everdeen said...

bestnya periuk nasi boleh buat kek dgn macam2 fungsi lain! kak lily tau tak berapa harga benda ni? macam best je nak beli, hehe

msredcheesecake said...

Brg elektrik skang ni memang suka letak byk2 function pas tu jual la mahal....hheee....

Mr & Mrs Sallehudin said...

Boleh masak kek tu yg best :)

hazman aka species1980 said...

Sempoi la... rasanya benda nie dah ada timer dan programmed setting untuk setiap masakan... nanti time ko buat kek aku datang yea.... hahahaha

KiD said...

eh, nowadays ni. periuk nasi memang dah canggih laa kan.. mantap lah!

Muhammad Hafiz said...

saya pun ada bli yg jnis 2in1,tp lupad pulak nk gune utk kukus,

shila said...

Saya ad guna yg jenis mini.. boleh bwak jln.. cuba tgok sini... www.kedaionlinemy.com

kedai online malaysia said...

pernah jugk beli jenama philips,, tahan lama kot,,, ada jugk byk jual online murah murah contoh di www.kedaionlinemy.com

kedaionlinemy said...

kedai paling murah di www.kedaionlinemy.com

Anonymous said...

salam. saya dah beli periuk ni. nak tanya, kalau nak masak kek dalam periuk ni, sukatan bahan2 dia sama ke tak dengan sukatan bahan2 untuk buat kek bakar dalam oven? saya belum berani buat kek dalam periuk ni sebab takut sukatan bahan2 dia tak sama dengan oven..