Thursday, April 21, 2011

Panas!! Kisah Cik Lily Putih Di Tahan Polis

Hi Korang,
Ni nak sambung citer pasal potong kereta peronda polis hari selasa lepas.

Citernya cam ni, hari tuh aku balik awal sket sebab nak pi collect courier kat JMB umah aku. Jalan tu memang tiap2 hari aku lalu. Sampai satu traffic light tup2 depan aku kereta peronda polis tuh. So aku pun follow lah all the way kan sebab tak leh nak potong.


Bila sampai jalan clear tuh, apa lagi aku terus overtake kete PP tuh. Bagi signal then terus masuk lane kanan kan, yelah tak kan aku nak bertapa belakang kete PP ni plak kan. Aku tekan minyak kuat sket so jauhlah kebelakang kete PP tuh. Tengah syok2 berduet dengan Anuar Zain nyanyi lagi Sedetik Lebih dalam kete, tup2 aku terdengar siren polis. Pandang side mirror rupanya kete PP tu tadi duk follow aku then suruh aku berhenti. Berhenti tau!

Dalam hati ni dah dupdapdupdap. Agaknya aku salah kot potong kete PP ni tadi. Sampai je si polis tuh

 
Polis 1 : Mintak IC dgn lesen cik? (muka garang giler kononnya)
Aku : Ok. (Terus kuarkan sambil muka cuak2 kan)
 
Polis 1 tu terus je kebelakang amik details aku tapi aku perasan bukan buku saman tapi cam kertas kosong cam tu kan.

Polis 2 : Nak pegi mana ni?
Aku : Nak balik umah cik. Time keje dah abis.

Then Polis 2 tu pun terus ke belakang tengok Polis 1 buat apa kan. Yang aku nampak dari cermin diorg cam bincang something lah kan. Then dua2 polis tuh datang balik jumpa aku.

Polis 1 : Ni kad awak, terima kasih
Aku : Kenapa ni cik? Saya kena saman ke?
Polis 2 : Ktorg catat nama je
Aku : Untuk apa? Boleh bagitau kenape?
Polis 1 : Untuk catat nama je. Terima kasih. (Muka garang sampai mata nak terkeluarlah)

Kemudian diorg terus blah camtu je. Aku ingat nak kejar kan ermm hampeh terus hilang..


Aku cam tergamam sekejap. Bengong pun ada. Start engine kete then terus jalan. On the way nak balik tuh, aku still bercakap2 lagi ni. Agaknya diorg ni nak kenakan aku kot. Amik details then pi buat loan kete, loan kredit kad ke kan. Yelah zaman sekarang ni semua orang dah pandai menipu cam tuh kan. Tapi diorg ni pakai kete PP plak, kira berani betul lah kan.

Sampai umah aku terus citer dengan Mr Big. Itu lagi lah kan. Segala polis yang ktorg kenal dia call untuk citer hal ni. Uncle aku 5 orang dia call, cousin aku 3 dia tanya kat FB lain. Even mak BFF ktorg pun dia call untuk cari kepastian. Kira malam selasa tuh, sampai nak tidur pun asyik duk citer lagi hal ni kan.


Bila dah dapat result/pandangan dari orang2 polis ni jawab aku kena settlekan sendiri dengan...........

Jeng jeng jeng tunggu episod seterusnya, panjang sangat nak citer satu entry ni kan..


Btw, korang boleh teka apa yang aku buat esok harinya...

10 comments :

h4ni3 said...

ko gi buat police report tak?

KiD said...

ha haaaa... best best.. dengar entry bersiri ni.. ringkas dan padat.. suspen nyaaahhh.. Mr Big gi gegar polis ke pasni? hehehehe

The Great ChurpChurp RACE!!!!

Fid said...

laaaaaaaaaaaa
sambung sambung!!!!

dayah aziz said...

sumpah pp berkenaan macam poyo alam....

aku ekynn said...

itulah ko.. tak ajak polis tu minum air tebu atau banje goreng pisang kat simpang tu hexagon tu.. kan dah kena.. diorng nak manja2 je sambil asah skill..

saya_arief said...

polis nak beramah mesra je kot.
:D

my.mastura said...

saya pon penah kena mcm tu..tp bukan tgh drive..tgh duduk2 kt tmn klcc dgn 2 org kwn..tetiba polis 2 org dtg, mintak ic...dia tulis2 nama...dah...tu jer...buat apa ntah...

HaniCheLat said...

errr... saspens nyer CLP... cepatlah sambung..

Puan Isah said...

citer je..tak nak teka..mak isah tgh tunggu ni... :)

Myvitrd said...

Aku ada pengalaman dengan polis ni peronda ni.. kerek satu hal..lagi2 kalau dia bawa EVO..

Kebiasaanya dia nak cari duit kopi.. kalau korang jenis penakut.. memang korang akan rasuahlah dia orang sebab takut kena saman..

Tapi jenis hati batu macam aku.. sory aku nak bagi 1 sen dengan polis ni.. sebab tak mau ajar dia orang rasuah..

Kalau dia tengok korang jenis relek je.. tu yg dia berpura2 catat detail korang dah tu bla...

Cari mangsa baru pulak.