Wednesday, August 18, 2010

Jangan Salahkan Jam Kalau Terlambat Sahur!

Morning Korang,

Dah lama x menulis time pepagi nie kan. Terperanjat gak rasanya nie. Nak tau sebab apa?


Hah lambat bangun sahur lah. Aku rasa inilah first time terbangun sahur dah hujung2 nyawa dah nie. Sebelum nie memang tak pernah pun.

Walaupun aku bukan penggemar bangun sahur yang tegar, aku tetap bangun untuk temankan mrBig makan. Normally dia akan makan cornflakes dengan susu je. Jarang makan nasi kecuali aku masak untuk buka jika ada lebih. Tapi makan benda cam nie lagi bagus kan. Nah korang leh baca kat sini.


"Utamakan makanan yang lambat hadam untuk sahur anda kerana ia boleh bertahan selama 8 jam berbanding makanan cepat hadam yang bertahan cuma 3 ke 4 jam sahaja. Antara makanan lambat hadam ialah beras perang, barli, gandum penuh, oat, semolina, kekacang (seperti dal, kacang hijau), roti gandum penuh, capati, roti nan. Makanan ini juga dipanggil karbohidrat kompleks.
Manakala makanan yang cepat hadam antaranya makanan yang mengandungi gula atau tepung gandum biasa (warna putih)"

So malam tadi, selalunya dia akan tidur dulu dari aku sebab aku nie heboh nar melayan bertweet2 dengan geng talibarut K Ina KL. Agaknya aku selalu conquer PC nie so dia plak duk melepak depan PC sampai tengahmalam kot ( aku tidur dulu) di samping itu hujan turun renyai2 plak kan. So agak nyenyak lah tidur memasing.


Tup tup, dia kejut aku dengan keadaan mengelabah. La rupanya lagi 10 minit dah nak waktu imsak. So kelam kabutlah dia kat dapur tadi. Capai apa yang dapat then trus makan. Aku teguk air suam je. By the time dia habis makan je, terus azan dah. Lepas abis makan tuh, terus dia membebel jam loceng tak bunyilah, dah kunci tapi sebenarnya terlupa nak kunci. Aku cakap, jangan salahkan jam okeh salahkan diri sendiri. Terus dia buat bodoh je.


Moral of the entry : Jangan salahkan jam loceng bila lambat bangun dan jangan jeles bila wife korang melepak dekat PC sampai larut malam (ala bukan buat apa pun kan!). hehehehhe

p/s: Korang jangan bagitau mrBig plak tau. Habis aku kene baham malam nanti! hehehehehe

Pics : Thank you Google

29 comments :

Dark Half said...

yg best tu, bila jam bunyi leh tekan.pastu tros terlajak tdo

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

toughcookie said...

hehe... i pulak first day puasa tu tak terbangun langsung.. tak salahkan jam pun tapi salahkan my little pwincesh sebab kacau mama only bila dah pukul 6am ;P

lina said...

salam..kelakar la...:)

Natasha said...

apa dah jadi beb????? ahahahaha

MAMASYAZA said...

puasa hari 3, dah tak terjaga saho, sedar2 ja dah pukul 6, lagik dasat. akak mmg salahkan jam ayam kfc tu, sbb tak berkokok..hehehe

Hamzah Ian said...

hanye la bersetuju.. tidak mampu membangkang.. hehehe..

ana said...

nasib baik sempat...10 minit lama gak tu utk mkn benda2 simple... :)

isabelle said...

Ehehehe. kalo i mkn oat, mesti buat alasan xdan apa dah lapar. dasar makan banyak!

Che Armster said...

ish kak lily.. ayat kena baham tu berlapis-lapis meaning dia hahahaha

etomyam said...

hehehe..jam jugak jadi tempat lepaskan geram...next time kena lebih berhati-hati tu hehe

Hidayah Ismawi said...

alhamdulillah .. setakat ni belum terlajak lagi :) hampir2 ada sekali but sempat gak sahur simple2..

MY LATEST ENTRY: Week 1 Ramadhan Food Highlights

Liza said...

liza wajib kena bangun sahur, kalau tak kesian budak2...

transformed housewife said...

kira okla at least dpt mkn juga sikit. hehehe

LiFe KaMi said...

mm time sahur kalau da lama2 puasa mula ler malas nk bgn sampai telajak.. at least kita bgn sekejap besahur kn da dapat pahala..

Sumijelly said...

ishk..ishk.... lambat sahur yek..hehehe
lainkali dh larut malam tu..trs jer makan.. x yah bangkit pagi lagi...hehehe

Sumijelly.com

CikLilyPutih said...

@dark half
betul lah, tekan balik then tido dgn nyenyak nye

CikLilyPutih said...

@Juan
alamak itu lagi parah tu kan..nasib baik ada si comel jada tu kan

CikLilyPutih said...

@Tash
biasalah terlajak kan..

CikLilyPutih said...

@mamasyaza
jam kfc? wah samelah kite. memang jam tu bengonglah

CikLilyPutih said...

@hamzah
sebab ko pun same gak kan. hehehheeh

CikLilyPutih said...

@ana
capai cornflakes jelah kan itu je yg senang

CikLilyPutih said...

@belle
ko jgn byk makan, nanti gemuk cam aku baru ko tau

CikLilyPutih said...

@chearmster
huahuahuahuahua... itulah akibatnya..

CikLilyPutih said...

@etomyam
itulah skrg dah pasang 2 jam

CikLilyPutih said...

@hidayah
bagus2 jgn ikut cam kite tau

CikLilyPutih said...

@liza
betul jugak ek. sian anak2 kan takut lapo je nanti

CikLilyPutih said...

@transformed housewife
itulah sket pun jadilah, janji ada alas perut

CikLilyPutih said...

@Life Kami
yg penting dapat pahala kan..

CikLilyPutih said...

@Sumijelly
aku ok je, mr big tu ha yg sibuk nak bangun lah