Thursday, March 24, 2016

Shopping Kain Pasang Di Pasar Mayestik, Jakarta Selatan

Hi Korang,


Sebab baru ada masa nak tulis pasal trip budget Jakarta 2016 tuh so aku sambung balik ek.

Hehehhehe perangai kan, kalau citer personal malas aku nak citer ni nak share dengan korang tempat shopping best di Jakarta ni so aku sambunggg..



Kawan aku ni si Elly dia bijak sket, sebab dia tau masa ktorang sampai Jakarta time peak hour so straight amik teksi bluebird ke Pasar Mayestik ni. Kan Jakarta ni terkenal dengan ‘macet’nye terlampau kan. Jadi kalau jem teruk sampai 3-4 jam tak delah duit tambang teksi ktorang melambung sebab dah bayar siap-siap di airport tadi. Ermm badan kecik otak kemain pandai ek..


Memang 1 jam lebih pun ktorang sampai Pasar Mayestik ni, as per expected. 

Di sebabkan tujuan trip ni untuk beli kain buat berniaga so tak delah aku merayap satu kawasan Pasar Mayestik ni, beso wei tempatnya. Yang dalam mall bertingkat-tingkat, kat luar-luar yang jual barang jahitan, yang tempat tukang jahit siap sehari lagi sangat sangat beso.





Ktorang ke tempat kain pasang yang beli berkodi-kodi tuh, budak Elly ni memang dah ada contact dengan kedai ni so kite terjah saje. Nama kedai jangan tanye aku sebab aku sendiri pun tak ingin apo nama ek. 

Sesampai je terus naik tingkat atas.







Tengok kain – kain yang baru sampai. Aku bukan pandai pun bab-bab kain so aku duduk tepi jadi tukang kira conversion budak berdua ni. Pilih-pilih kain then kira harga, itu jelah kejenya.


Itulah dia sampai pening-pening tengok kain tapi tak muntah ek sebab hajat nak beli tu kemain tinggi lagi tau.

Batangor - macam rojak jugak lah kalau kat Malaysia

sambal pedas Batangor tu kemain sedap betul


dah kul 3ptg cam tu makan nasi goreng seafood plak, banyak giler seafoodnya

Tapi yang seronoknya layanan mesra diorang kat sini, cakap je perut lapar terus je makanan sampai, tak kisahlah apa pun diorang bagi je makan. Ktorang kan duduk kat kedai ni dari kul 11pagi sampai pukul 5 petang so dapat 2 kali makan tau hehehhehe. Yelah dah beli berpuluh juta takkan belajar makan sepinggan dua tak boleh kan hahahahha ermm shopping kat Jakel pun diorang kasi air mineral je kan..



Jangan tak tau aku pun tershopping jugak, alah beli baju raya sedondon je dengan family aku coz ktorang raya Melaka tahun ni. So settle beli 5 pasang baju raya, kain latest trend total kena bayo IDR720,000 sajor. Kira murah gak la tu aku rasa, swipe sajor debit card. Luckily aku updatekan oversea service kan, jimat sket duit cash so boleh shopping tempat lain plak ek. Memang convenience guna Maybank debit card ni tapi make sure korang ada duit dalam tu la ek. 

Berakhirlah ½ hari pertama di Jakarta ni, shopping kain sajor. Kira banyaklah ktorang abis kat situ kalau di kira semua sekali kan hehhehehe tapi seronoknya kemain lagi

Korang kalau ada plan nak ke Jakarta untuk shopping meh masukkan itinerary ke Pasar Mayestik ni, duduk 1 hari kat sini pun tak per. Next time aku nak pi yang shopping mall di Pasar Mayestik ni pulak, dengan citer lagi banyak menda-menda menarik yang ada di jual di situ.

Ok nanti sambung citer lagi ek…

Kalau korang nak tau lebih details lagi, email aku ek..






3 comments :

Chekgu Azrine said...

pernah sampai jakarta..tp blm pernah sampai pasar nih..
tengok kain2 dia meriahnya...

Myra Amirah said...

Hai nak tanya memang kena beli borong je ke? Kalau mcm nak beli sikit je buat pakai sendiri dia jual tak?

anne aina said...

Hi. Apa nama kedai kain ni ya? Dan tingkat berapa?