Wednesday, March 16, 2016

Makan Roti Puri Di Langkawi

Hi Korang,

Wow tajuk entry tak agak-agak ek

Poyo je bunyinya hahahahhaa

Ye ko, first time aku makan roti puri ni. Memang dekat kedai mamak ada roti puri tapi asyik tak kesampaian je nak makan sebab kat mata asyik ingat roti telur je kan. 

Akhirnya buat pertama kali makan roti puri di Langkawi

hah ko mampu, idokk ler kan

Alah ini pun sebab aku travel adhoc so dapatlah makan di Langkawi.

Actually tak plan pun trip ni, tup-tup mak aku call ajak pi Langkawi jejalan time cuti sekolah ni kan. Ok ok yang tu citer nanti ek hehehehe

roti puri

Ermm rupanya roti puri ni pakai tepung gandum biasa je, campurkan dengan air, garam. Uli-uli kemudian leperkan nipis dalam bentuk bulat dan kemudianya di goreng dalam minyak panas. Ermm amik ko gelembung naik ek. Itu yang cantik tuh, ranggup dan garing je

Selalunya Puri di makan bersama kuah kari atau dal tapi kat Langkawi ni diorang makan dengan sambal tumis je. Sedap gak wei, makan panas-panas kan. Kalau dah sejuk mesti jadi liat punye.

Balik KL nanti aku carilah roti puri ni kat kedai mamak, susah-susah sangat buat sendiri jelah ek..

Korang pernah tak makan roti puri ni? ke terrer masak sendiri. Nanti share resipi ek...






2 comments :

kisah earty said...

kite pun tak pernah try roti puri.. tak tau rasenye macam mane..hehee

Siti Rohaida Yusof said...

roti piri mmg best..makan ngan kari lagui best..panas2