Thursday, February 21, 2013

Sayangi Kereta Anda | Wiper Penting Ketika Hujan


Hi Korang,

Mentang-mentang wiper ni menda kecik, korang pandang sinis je kan.

Tak patut oooo

Kalau hari hujan, tak de wiper agak-agak korang boleh drive tak? Haruslah TIDAK kan, sebab tak nampak jalan, tapi kalau korang bangsa TEGAR tak tau lah aku.


Bila Masa Untuk Tukar WIPER ni?

Cuba korang rasa, pegang wiper ni. Kalau dah mengeras yang amat tu baiklah tukar baru ye, sebabnya takut-takut boleh mencalarkan cermin kereta dan kabur bila korang guna. Musim-musim hujan dan banjir kilat akan datang ni nanti baiklah tukar Wiper cercepat ye.


Punca WIPER keras?

Cahaya matahari yang terik membuatkan suhu pada cermin kenderaan meningkat. Bila wiper dilampirkan pada cermin depan, haba kat cermin akan mengalir pada wiper. Secara umum kita tahu yang haba boleh merosakkan getah. Kesan perubahan suhu panas dan sejuk membuatkan getah kembang dan kempis serta akhirnya mengakibatkan kerosakan pada getah.

Selain haba, penggunaan cecair pembersih cermin sepertiRainX pun boleh merosakkan wiper. RainX membuatkan cermin nampak bersih dan kalis air bila kita sapukan. Tetapi, bahan asas RainX adalah silikon, silikon akan melekat pada permukaan kaca dan sampai suatu masa, ia akan melekat pada getah dan mengurangkan keupayaan getah untuk membersih cermin.


Tips Penjagaan WIPER

Ketika meletak kenderaa di tempat yang panas, angkat batang wiper dalam keadaan menegak supaya getah tidak nenyerap haba dari cermin. Untuk lebih mudah, letak kenderaan di tempat yang sejuk supaya tak perlu mengangkat batang wiper. Ini boleh membantu memanjangkan jangka hayat getah wiper dan mengelakkan getah dari perubahan drastik suhu secara berterusan.


Tak payahlah gunakan bahan pembersih macam RainX tu, baik korang cari Wiper yang berkualiti sket. Biar mahal sket asalkan elok.

Ok itu je, untuk kali ni. Nanti-nanti aku citer lagi pasal tips penjagaan kereta ni ek. Oh ye lupa nak bagi tau some of the info ni aku dapat dari forumer kereta, search online sket dan juga banyak tanya kat mekanik workshop ye.

Any question, please let me know ye..

Ewah cakap omputih plak, ini semua POYOoooo….

pics : sorry gambo tak cantik coz amik masa tengah drive. opss bocor sudah!




7 comments :

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...


Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...

Farah Waheda Wahid said...

nice sharing sis... ^_^... betol2 wiper sangat penting...lebih2 lagi kepada orang rabun macam saya ni... ^_^

AyuArjuna BiGoshh said...

waah rajin akak bagi tips pasal keta...thanks for sharing ya :)

::EIDA:: said...

Ida penah tukar wiper rm80 dua batang tuh! pengsan! tapii berbaloiiiiii.. hehehe

adzairdawati makdara said...

haaa btl2 slalunya wiper kita buat tak tahu je kan.. selalu dok jaga enjin la jaga tayar lah.. wiper pon penting jugakkkk kan :)

Kujie said...

yup betoilah..pakai rainx tu, getah dia melekit..berbunyi

kalau hujan tak lebat, getah dia tak licin sapunya

kalau hujan lebat tak apa

rasa menyesal pula guna sebab baru je tukar wiper yang mahal...jenama terkenal.

QasehnyaRania said...

wiper ni amat penting time hujan kan.kalau tak berfungsi degn baik..macam mana nak memnadu kalau hujan lebat..pandangan jadi kabur kan..