Tuesday, February 5, 2013

OTAK-OTAK, Kudapan Masa Tunggu Makanan Sampai

Hi Korang,

Salah satu all time favourite food aku ialah OTAK-OTAK.

Bukan otak manusia lah.


Otak-otak ni diperbuat daripada isi ikan yang diproses berbentuk leper dan bersegi di campurkan dengan bahan-bahan rempah  seperti bawang merah, santan, serai, kunyit dan memacam lagi yang aku sendiri pun tak sure lah dan kemudiannya di balut dengan daun kelapa sebelum di bakar hingga masak.

Otak-otak ni dulu famous di Johor coz dengar citer makanan ni berasal dari Indonesia dan Singapore gituh. Entahlah itu sejarah kata bukan aku yang kata ek.


Alah sekarang ni merata dah boleh makan OTAK-OTAK ni. Ada kedai makan, then ada lah OTAK-OTAK. Kalau tak de maknanya tak up todate kedai tu hehehehe

Ktorg kalau pi kedai makan, mesti pekena OTAK-OTAK ni dulu sementara tunggu main dish lain sampai. Satu bakul tu ada 10, dalam sekejapan terus licin dibuatnya. Yelah makan pepanas, mestilah sedap kan.


Kekadang tu makan tu je dah kenyang tapi mestila 2 bakul baru masyuk kan. Kalau sebakul RM8.00 maknanya sekeping jatuh 80sen la kan. Ntah aku main bayar je tak kira pun.


Ada jugak aku perasan orang jual frozen OTAK-OTAK ni but for me cam tak fresh gitu lah. Baik pi makan kat kedai.

Dalam erti kata lain, Mr Big bini ko memang pemalas sebenarnya

Sudah malam kang nak pi makan OTAK-OTAK ni.


5 comments :

Amanda Suria said...

SATA pun SA suka..otak2 suka tp lebih kepada SATA..

Azueriena Norash said...

wahhh kiter jarang mkn otak2 nie... kat sini...kalau kat ganu otak2 diorg..memang isi ikan sungguh...x proses punn...

amboii sudaa naik rega ehh...dulu raser 60sen jerk..tahun nie dah naik 80sen ehh....

Mike Ding said...

nice otak otak...

Cheers
Mike
Migration Avenue 

hazman aka species1980 said...

kat kedai kalau dapat layan otak2x nie memang tambah selera makan.....

luqman zakaria said...

xpernah mkn..nk kene terai nih..