Thursday, June 30, 2011

Sayangi Kereta Anda : Cuba Check Dashboard Kereta Jap

Hi Korang,

Minggu lepas aku dah cerita serba sket pasal enjin kereta kan. So this week aku nak citer plak apa yang ada dekat dashboard kereta bukan dashboard blog tau. Jangan tersalah pulak.

Meh kita tengok apa yang ada kat dashboard kereta kita nie.


Bila masuk je kunci kete dan pusing mesti nampak simbol2 kat dashboard nie kan. Korang boleh nampak simbol bateri, simbol macam cerek kuar air, simbol handbrake, tanda temperature, level minyak dan memacam lagi kan. Once kereta dah start je secara automatiknya simbol2 nie akan hilang dengan sendirinya but tetiba tengah jejalan korang terperasan ada simbol merah menyala, jawabnya baiklah cepat2 berhenti dan matikan enjin ok.


Kalau korang nampak simbol yang colour orange tu, maka dengan rasminya tolong jangan gerakkan kereta korang tu langsung coz itu simbol 'Check Engine'. Mesti ada kebocoran dalam enjin kete kroang tuh



Nie plak bahagian tengah kereta aku nie. Nampak tak ada button air-con, radio dan memacam lagi lah. Aku gelarkan tempat nie entertainment area. Maklumlah kat sini aku boleh tengok TV, pasang DVD, dengar radio dan mp3. Kereta korang tak de kot coz aku dah tukar standard player aku je alat yang canggih nie.

Lampu

Wiper

Ini lampu signal tapi aku punya sebelah kiri dan wiper signal plak sebelah kanan sebab aku ni pakai Waja so dah diorg buat camtu so kenalah biasakan.

So itulah jelah aku boleh citer dulu. Untuk lebih details sambung minggu depan lah. Kalau korang ada something pasal kereta yang korang tak tau or ragu2 boleh lah korang tanya kat aku. Kot2 aku boleh tolong tanya kat family mekanik aku ni kan.
 
So jumpa lagi dalam episod 'Sayangi Kereta Anda' pada minggu hadapan. Chow...

8 comments:

dhinai said...

Trima ceh atas panduan n maklumat yang berguna buat pemilik pemilik yang cintakan kereta mereka.

hazman aka species1980 said...

whoaaa.....lepas nie ada harapan PROTON panggil ko jadi hos....hehehehe

KiD said...

fuiyoh... canggih!!
Dulu Aku Artis Undangan | Sekarang Blogger Bekas A...

Mama Zharfan said...

singgah jenguk entry kat blog kwn2 :)
memang kena alert bab2 keta :)

cik atin said...

..searching pasal problem kereta..tetibe terjumpe blog ni..sgt informatif..suke! saya ada satu soalan..baru2 ni,kereta saya mcm ade masalah sebab simbol handbrake tu masih menyala even saya dah turunkan handbrake..saya xtawu kenapa..boleh bantu saya? terima kasih :)

Anonymous said...

slm sejahtera, bos, sorilah kalau salah, setahu sya CEL(check engine light) itu nyala sbb ada sensor yg faulty, sensor yg faulty akan detect dgn ECU engine, sbb tu check light give the signal. bkn sbb engine ada leak or what so ever.. check samada ada sensor loose connection or sensor wire dah uzur sbb kepanasan enjin bay.. oil pressure signal (simbol teko) :) tu give the signal either too low oil pressure or to high pressure(biasanya too low lah). and finally, utk lampu brek, check samada minyak brek cukup ke tidak. or check suis handbrek,(kdg2 suis stuck). sila tegur kalau slh. =)

al. akim said...

assalam...sy baru pakai kereta..proton savvy..x pandai sngat bab2 kereta nie..nak tanya...apa maksud simbol2 yg keluar cth smbol bateri,simbol cerek air 2...lagi 1 asal,bila sy lock kereta guna alarm lock 2..pntu depan belah kiri xboleh lock..yg laen boleh...tolong bg tip...

Fidza Hasrain said...

Betul

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails