Monday, June 20, 2011

Fathers Day Celebration @ Muara Ikan Bakar Alai, Melaka

Hi Korang,

Aku jarang celebrate Fathers Day ni sebab ayah aku tak suka potong2 kek ni. Memang sejak dari kecil ktorg 2 beradik tak pernah merasa ni semua. So budaya ini memanglah x diterapkan.


Di sebab family Mr Big berweekend kat Melaka ni, so diorg ajaklah parent aku pi makan kat Muara Ikan Bakar ni. Ayah aku kalau pasal bab makan memang tak tolak, janji jangan citer pasal celebrate Day2 ni. Dia tak suka.

Choices of Seafood


Tukang pilih makanan

Ktorg sampai before 7pm cam tu. Orang pun tak ramai lagi. So proses pilih2 apa nak makan ni aku serahkan kat mereka bertiga ni. Memang macam-macam pilihan yang ada. Dari sebesar2 ikan sampai ke sekecik2 lala.

Cara diorang masak

Sambil nak tunggu makanan siap so sembang2 kosong dirog ni semua. Aku? ermm lapo bedal je otak2 dan jeli kelapa yang ada atas meja tuh.

Ini baru sket je yang sampai

Ermm rasa sekejap tunggu, makanan pun sampai. So apalagi bedal tak ingatlah semua. Majoriti semuanya sedap2 di tambah lagi dengan nasi lemak yang baru je bungkus kan. Cuma pedas sket je. Ktorg makan ikan pari bakar cicah sambal kicap, siakap sweet sour, sotong tepung, kupang sambal, udang

Abis je makan, aku tengok semua meja dah penuh. Ramainya orang. Eventho dah tengah bulan but still kedai2 semuanya penuh. Murah rezeki peniaga kat sini kan dan nampaklah orang2 sekarang ni sentiasa ada duit tak kira tengah bulan ke akhir bulan ke awal bulan kan.

Itu je. Simple but nice. Tak yah nak makan kat hotel bagai.

All of us kecuali mr Big, si tukang amik gambo

Thanks to Gemok dan Siti Radz (panjang umur serta murah rezeki korang ek) yang sudi menaja seafood dinner ni kan dan thanks to mama yang beria-ria sangat ajak parents aku. Katakan sekali sekala belanja besan makan.

Tup-tup bertambah lemak aku kan...huhuhuhu but I like!

6 comments :

Noriz said...

wah, best tul mkn seafood fresh... tpi mahal gak kan mkn situ.. dengar nye lah...

KiD said...

ikan bakar alai.. ikan bakar alai.. nanti aku gi melaka nak try ke sana.. :)
Jumpa Blogger REDMUMMY.COM di OREO DADDY DUNK

Syigim said...

sedapnya!!! geram! fav port kitorang utk ikan bakr suma kat sg duyung melaka. confirm nk pegi bila blk msia july ni!

alhamdulillah la besan kamceng camni hihi. rasenye my parents & inlaws xpenah makan2 luar mcm ni. ;)

sW33tdARLiNG said...

selalu masa mother's day jer tgk acara makan2 1 keluarga.... jarang jumpa acara makan2 tuk father's day.... :)

selamat hari bapa, kim salam kat ayah yaaa!

hazman aka species1980 said...

BESAR giler udang bakar tu....kalau makan nasi lemak tu memang bertambah la jawapnya....

ken said...

good food for good occasion :)