Thursday, January 27, 2011

Lagi Kisah Blogger Kena Saman

Hi Korang,

Kan aku cakap aku suka lepak kat blog Cikgu Dahlia kan, tadi aku lepak lagi kat blog dia. Dia ada story pasal bloggger kena saman wei.

Cilok : Google

Tup tup aku jadi cuak plak, bila terbaca pasal berita nie.

KOTA KINABALU: A popular Indian cuisine restaurant here that is recommended by travel guide Lonly Planet, is suing a blogger and Google for defamation.


Jothy's Fish Head Curry restaurant director Tharumaraj Sivaperumal filed a RM6mil civil suit at the Kota Kinabalu High Court here Monday, naming blogger Poh Huai Bin as first defendent and California-based Google Inc as second defendant.


The suit is arising from some allegedly defamatory statements about Jothy's Fish Head Curry restaurant posted in May last year by Poh, originally from Sibu in Sarawak and now residing in Kuala Lumpur.


Jothy's is also seeking an order from the court to remove the offending articles from Google and other popular search engines used on the internet

Source : The Star

Wei, bukan calang2 blogger yang kena saman tu tau, Poh Huai Bin atau blogger name dia Sixseal. Aku penah jumpa dia nie sekali. Ok je orangnya. Tapi aku rasa komen dia tak salah, dia cuma bagi pandangan tentang apa yang dia rasa. Itu hak individu. Mungkin dia rasa tak sedap but orang lain rasa ok je kan. Entahlah manusia susah untuk menerima kelemahan. Seharusnya diperbaiki kan.

So ini yang dia koman kat entry dia (slow sket, bila korang click, sabo tau)


Ermm ramai jugak bloggers yang komen pasal hal nie, antaranya :






Disebabkan aku suka buat review pasal makanan or restaurant nie so kenalah berhati2 mulai dari sekarang dalam memberi komen. Yelah takut2 menyinggung perasaan orang lain kan.

So kengkawan bloggers sekalian, sebar2kan lah ye...

Sekadar pandangan dari aku yang suka sangat makan.


20 comments :

J.M.R said...

susah kl diorg takleh nak terima kelemahan sendri..semua nak kena review positif je..huh

isabelle said...

weh apa laknak saman2? kalo mknn x sdp, servis lousy, punya psl kita la nak reveal...

KiD said...

KALO KOMEN MKANN KAT SITU SEDAP, PASTU LEH DAPAT MKN FREE TAK?? HEHEHEHE

CikLilyPutih said...

@JMR
itulah semua nak perfect tapi hasilnya... hampeh..

CikLilyPutih said...

@belle
lain kali amik bahan bukti yg tunjukkan diorg nie cam haprah.. aku nak buat cam tu gak

CikLilyPutih said...

@kid
ermm blom tentu lagi diorg nak kasi kan..

h4ni3 said...

kekwat punye tokey!

Lin Elier said...

Isykk... gitu plak dah....
Payah la gini... saya suka mkn... & kalo dapat kedai mkn yg jenis servis mcm tak guna, makanan mcm tak ikhlas nak masak... mmg saya hentam giler2....
Saya rasa itu hal kiter kan? Sebagai pengguna...

suzzsuzie said...

selera masing2la...klu dh rasa tak sedap takkan nak ckap sedap..baik komen masakan sendiri je

hazman aka species1980 said...

hurmmm.... same la cam aku nie... kena buat statement penafian bila buat review kedai makan yang aku dah pegi nie....haissh....

Liza said...

betul, liza pun slalu komen pasal tpt mkn, tak branie ler lagi

sw33tdarling said...

aku rasa kedai tu nak bungkus, buka kedai baru hasil duit saman

kak ina kl (1) said...

aiyoooo gua takutlah macam ni..susahlah dia orang tak nak terima kenyataan

CikLilyPutih said...

@hanie
itulah poyo btul

CikLilyPutih said...

@lin
itulah payah plak nak review skrg nie. diorg nie nk kite komen yg bebaik je..

CikLilyPutih said...

@suzzsuzie
payah org yg x boleh terima opinion org lain kan

CikLilyPutih said...

@hazman
samelah kite.. bahaya

CikLilyPutih said...

@liza
ala klu betul apa yg salah kan

CikLilyPutih said...

@amy sweetdarling
aku rasa gaklah cari modal agaknya

CikLilyPutih said...

@k ina
itulah payah klu jumpa org cam ni