Saturday, January 8, 2011

Broga Hill - Hampir Menjadi Realiti

Hi Korang,


Ermm weekend datang lagi yeah.. Kemana korang kan? Aku + MrBig? Ktorg ke Broga Hill. Ingat tak dulu aku penah tulis pasal impian nak mendaki Broga Hill nie, ye hampir menjadi realiti.

Yang penting dah sampai dah..


Kali nie aku pi dengan bebudak bank Mr Big, ala ktorg memang kenal each other pun. So tempat yang di janji kan Petronas Semenyih pukul 4.30am. Ktorg nie kul 3.45am dah bangun, kemas2 baju bagai then sampai exactly seperti yang dijanjikan. Tapi diorg? ermm nan ado, kul 6.00am baru terpacul itu pun setelah 3-4 kali kena panggilan hangit kan.

Pukul 6.50am


Nie dah hampir sampai nie but....

Dari petronas tuh dah dekat dah sangat dengan Broga Hill. Actually Broga Hill terletak sebelah The University Of Nottingham but dalam GPS tak de lagi mark tempat nie.  Ktorg park kereta kat kaki bukit nie iaitu dalam satu ladang kelapa sawit. Kena bayar jugak RM 2 per kereta. Eventho, parking nie tak de lampu but ramai pendaki bawak torchlight tempat tu jadi terang. Dengan stamina yang tak de dan jugak tak cukup tido, ktorg mendaki jugak.

Nampak cam mendatar but...

Eh, curam nie tau!

Bukit Broga tak mendatar langsung, memang curam. Sebenarnya bukit Broga nie dalam 1.7km je but keadaan tanahnya yang berliku menyebabkan perjalanan tu nampak jauh. Yelah mendaki tau. Track yang ada pun tak berapa cun sangat so memang kena berhati2. Tapi jangan bimbang pendaki2 yang majoritinya student very helpful. Diorg nie encourage each other. Makin nak matahari terbit makin ramai pendaki. Geng2 yang lain semua dah sampai atas.  Ktorg slowly je mendaki, kejap2 stop, kejap2 jalan. Bila dah dekat sampai first puncak tu, Mr Big dah x larat. Dia cakap dada nak pecah. Rehat kejap dan ktorg berdua decide untuk turun balik. Tak nak aku tengok Mr Big suffer cam tu sekali kan. Tak perlah ktorg akan tawan jugak bukit Broga nie. Tapi kalau aku sorang tadi confirm2 aku akan terus daki lagi. But sebelum turun tu sempat jugaklah bercamwhore jugak kan.


Bila time turun tuh, kejap plak rasanya. A few minute dah sampai kat bawah. Ada plak auntie jual air. Apa lagi sarapan pagi ktorg air kelapa lah kan. Lepak2 kejap, then sampai sampai 1/2 jam dah ramai yang start turun, sebab cuaca mendung. So matahari tak de. Ramai jugak yang frust x dapat amik gambo matahari terbit kan.


Untuk sedapkan hati, Mr Big cakap nanti kita naik lagi lah. Bila dah ada cukup stamina. Maklumlah orang2 yang comel cam ktorg nie bukan kuat sangat pun. Tambah2 plak Mr Big tu kaki dah ada besi kan haruslah payah untuk first attempt kan. Kalau orang2 kurus ok la kot kan. Badan ringan. Ktorg nie dahlah badan berat ditambah lagi 1kg barang2 DSLR lagi kan pas tu dengan tripod dengan air botol lagi. Manalah larat betul tak?


Anyway, satu pengalaman baru untuk ktorg yang kekononnya berazam nak keep fit tahun nie kan. Takpe2 akan ktorg takluk jugak Broga Hill nanti.


Panduan Untuk Ke Broga Hill nie.
1. First timer nak daki, baik naik awal. Sebab banyak stop nanti takut tak sempat nak tengok matahari terbit.
2. Kalau tak bawak air pun takpe sebab ada few gerai jual air.
3. Kalau boleh bawak walking stick. Masa kawasan curam2 tu tak delah korang mengelabah sangat kan. Memang ada tali but certain area je kan.
4. Torchlight penting sebab time mendaki tu memang sesangat gelap.
5.Dengar lagu sebab korang tak rasa pun sampai atas sebab duk leka nyanyi2 kan.
6. Untuk orang2 comel, please keep fit dulu. Cari stamina. So tak lah rasa dada nak pecah kan.

Senang kan? Ada sesape lagi nak pi tak? Aku ikut!!! (Tak puas hati selain tak sampai Gunung Tok Wan (4.8km))

6 comments :

blog-tips-kurus said...

memang plan nak manjat nengok sunrise tapi macam tak sanggup nak bangun awal.

#sg. tekala (sebelum bukit ni) best jugak!

Yutaka Mushimura said...

perg...broga hill cam curam ek..

Hidayah said...

best ek naik broga hill nih?da slalu dgr tp ntah bile nak sampai...

Anonymous said...

okeh lily, MDT memang plan nak kesana lg dgn encik tunang..nnti kita g same2 eh.. :)

Noridah said...

kat paper hari ni ada kes student dihempap batu masa nak naik bukit Broga (Harian Metro)

Dalila Hamid said...

pernah naik tahun lepas.... bila nk ke sana lagi pun x tau