Thursday, March 28, 2013

Program IMI School of Hospitality, Tourism Dan Culinary Arts Di KDU Sangat Menarik


Hi Korang,

This is 48 hours sponsored post, kindly scroll down for new entries.. 

Kalau di beri kesempatan untuk belajar balik of course aku akan memilih Program IMI School of Hospitality, Tourism Dan Culinary Arts (SHTCA) di Kolej Damansara Utama ni.

Time aku belajar dulu, tak de course macam ni. Sedih kan..


Bila baca propektus tentang 2 course ni, rasa macam teringin je belajar lah.

Ok ni ada sket sejarah mengenai KDU University College ni ye

Established in 1983, KDU University College has been an important landmark in the development of private tertiary education and it aspires to grow in reputation and quality. As a testament of the consumers’ faith in the KDU brand, the university college was awarded Silver for the Education & Learning category in the Putra Brand Awards for two consecutive years. The education institution is also building a new 21.7 acre campus in Glenmarie, set to be completed in 2014.

Lama dah KDU ni, patutlah ramai yang kenal college ni.

Now, meh aku citer sket mengenai Program Twinning dengan IMI Institute di Switzerland ni

Ada 2 jabatan yang bernaung di bawah School of Hospitality KDU (SHTCA) ni


  • Culinary
    • IMI Diploma in Professional Chef Training
    • IMI Diploma in Culinary Arts
    • IMI Higher Diploma in European Culinary Management
    • KDU Bachelor of Culinary Management (Hons)
(Major: Baking and Pastry Arts, Culinary Operations)
    • IMI Bachelor of Arts (3+0) in International Hotel & Tourism Management
(Major: European Culinary Management)


  • Hospitality & Tourism
    • Diploma in Golf Management Resort
    • IMI Diploma in International Hotel & Tourism Management
    • KDU Bachelor of Hospitality Management (Hons)
(Major: Corporate Communication)
    • IMI Bachelor of Arts (3+0) in International Hotel & Tourism Management
(Majors: Hotel & Tourism Management and Event Management)
    • IMI MBA in International Hospitality Management

Hah, banyak kan. Cam seronok plak bila aku dapat tau ni.


Untuk nak tau lebih lanjut pasal course ni, aku sempat ke KDU College last week untuk bertanyakan sendiri kepada beberapa student dan lecturers yang mengajar  kedua-dua course ini.

Beberapa soalan yang sempat aku tanyakan kepada mereka ni

1. Kenapa memilih course yang terdapat di School of Hospitality, Tourism Dan Culinary Arts ini?

Kerana minat yang begitu mendalam mengenai Culinary Arts dan Hotel & Tourism ni dan ingin mengembangkan kreativiti dalam dunia masakan dan hotel ini


2. Kenapa KDU? Kan ada a few college yang menawarkan program sebegini.

IMI memfokuskan aspek praktikal dalam menjadi Chef lagipun pensyarah di KDU ada pelbagai nationalities macam German, French, Australians dan orang kita sendiri, so lagi banyak pengalaman and ilmu yang dapat dipelajari. Furthermore ianya lebih menekankan 75%  subjek praktikal so lagilah para student lebih master tentang asas memasak.


3. Family camne,boleh terima ke jadi Chef ni?      
    
So far family banyak menyokong ktorang belajar dalam bidang ni. Bila kita minat dengan sesuatu dan hasillnya sangat menakjubkan. Kekadang bila ktorang masak dirumah, semua ahli keluarga akan memberi komen membina mengenai masakan yang kita masak tuh.


Ada banyak soalan lagi yang aku Tanya but more on future plans, criteria menjadi seorangChef dan memacam lagi. Memang best dengar citer diorang ni. Lagilah tambah teruja nak masuk course ni.

Ok sambung citer sket lagi


SHTCA telah pun di anugerahkan WACS Recognition for Quality Culinary Education by the World Association of Chefs Societies. Pencapaian yang sangat mengagumkan dan dalam pada masa yang sama gak ada pelajar membawa pulang pingat gangsa di 2012 Food and Hotel Asia Culinary Competition di dalam kategori Tango


Partnership Dengan IMI University Centre, Switzerland

Kerjasama di antara KDU dan IMI University di tubuhkan pada 1997 dan membuatkan SHTCA hanya satu kolej di Malaysia yang menawarkan pengalaman pembelajaran di Swiss sepenuhnya. Melalui kerjasama ini, para pelajar KDU berpeluang mendapatkan kelayakan Swiss tanpa ke luar Negara. Salah satu features yang unik KDU-IMI ini para pelajar didedahkan dengan latihan industry (internship) di hotel tempatan dan antarabangsa bagi mempertingkatkan practical skills dalam situasi sebenarkan dunia masakan dan perhotelan.

Hah, banyak betul aku bercerita kan.


Kalau korang nak more details pasal program, course dan aktiviti di KDU University College boleh call 03-77288123 / 03 7953 6688 atau email best@kdu.edu.my, kalau tak pun log in kat official website diorang di www.kdu.edu.my.


Untuk program IMI - School of Hospitality, Tourism Dan Culinary Arts korang boleh check it out kat bawah ni ek




Kepada adik-adik yang baru je amik results SPM baru-baru ni, rasanya boleh consider kot courses ini.
Seronok gak kalau dapat belajar balik ni, tup-tup teringat plak time study kat UiTM dulu lah...




2 comments :

Sop said...

kolej yg menarik
skrg bidang plg penting bidang yg senang dapat keje :)

julia maxwell said...

You have some really good ideas in this article. I am glad I read this. I agree with much of what you state in this article. Your information is thought-provoking, interesting and well-written. Thank you.

MBA Dissertation to Buy