Tuesday, March 26, 2013

Belajar MakeUP Dengan RONASUTRA Mineral Powder

Hi Korang,

Dah lama aku nak citer pasal RONASUTRA 2 in 1 Mineral Foundation and Powder.

Tapi tak berkesempatan.

So now baru ada masa nak citer.

Korang pun perasan kan yang kulit muka aku ni agak berminyak dan sensitif gituh kan, so senantiasalah bertukar-tukar produk kecantikan untuk kepuasan diri. Banyak gaklah berabis duit tapi tak perlah untuk diri sendiri so tak kisahlah.


Aku pun ikut Ruby ke office RonaSutra kat Damansara Height ni. Lagipun Choon (kawan PR ktorg) dah siap-siap tunggu so tak delah segan kan.

RonaSutra ini merupakan mekap berasaskan 100% mineral membantu merawat secara semulajadi agar kulit sihat dan berseri, sesuai untuk kulit sensitif, tahan selama 16 jam dan selamat digunakan walaupun ketika tidur.

After simple briefing pasal kulit muka aku yang oily ni, so sessi belajar make up pun bermula

Remove make-up dulu, buang kotoran degil ye


Sapukan base dan concealer di muka dan leher dengan gunakan span. Tepek-tepek je


Kemudian sapukan mineral powder guna kabuki brush secara circular motion. Memang lembut je berus tu kena kat muka

yeah! dah siap pun.  La apsal mata aku duk tertutup bagai plak ni

Senang kan?

Ok ok meh aku tambah sedikit tips cara pemakaian Bedak RonaSutra ni.

  • Sapukan moisturizer ke muka sebelum menggunakan mineral powder.Mineral powder sebenarnya akan blend sendiri dgn minyak semulajadi yg terhasil dari kulit muka kita, tetapi jika your skin is too dry, kemungkinan kulit anda akan kelihatan agak berdebu & tak natural. Apply moisturizer anda dan biarkan kering about 5 mins. 
  • Goncangkan bekas powder yg bertutup dan gunakan brush. Anda boleh juga tuangkan powder melalui lubang kecil bekas tu ke penutupnya. Cara ini akan menghalang daripada pembaziran penggunaan powder yg terlalu banyak. Tuang lagi jika perlu selepas penggunaan pertama.
  • Gunakan brush kecil (atau brush utk eyeshadow), untuk menutup cela atau parut dimuka anda. (Seperti guna concealer)
  • Kemudian tekan brush (foundation brush/brush besar) pada bekas/penutup dan tekan hujung brush pada setiap bahagian seperti tengah dahi, pipi kiri kanan, dagu & hidung.
  • Sapukan powder menggunakan brush secara sapuan bulatan (circular motion) sehingga semua powder pada muka anda telah kelihatan rata. Dan ini akan membantu mineral powder utk sebati dgn kulit juga.
  • Anda boleh mengulang langkah 2, 4 & 5 utk mendapatkan kemasan yg anda ingini terutamanya di bahagian bawah mata atau seluruh muka dan leher


  • Kat bawah ni merupakan rangkaian produk yang aku gunakan

    Ronasutra 2 in 1 Mineral Base dan Concealer (RM45 - 3g)
    Ronasutra 2 in 1 Mineral Foundation dan Powder (RM48 - 3g)
    Ronasutra Mineral Cheek Colour (RM38 - 3g)
    Ronasutra Kabuki Brush RM38 
    Ronasutra NBR Sponge RM5

    Banyak ek

    Alah nak cantik apa salahnya


    Dah beberapa hari pakai sendiri, ini adalah hasilnya kan. Nampak kemas dan flawless je muka aku ni.

    Nak tau lebih lanjut pasal RonaSutra ni,meh check it out kat www.ronasutra.com Korang yang sama jenis kulit muka dengan aku ni boleh cuba dulu kot. May be ok pada korang kan mana tau..

    Memang betul-betul sesuailah.






    7 comments :

    hazman aka species1980 said...

    whoaa.....awek make up artist pun okey gak nie....hahahahaha

    Gombug said...

    Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
    Baca selanjutnya...

    hana hadi said...

    neutral la.. best2

    tenku butang said...

    bedak ronasutra ni memang ok.. smooth jea muka.. sukaa...

    done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    Cik Nurul Siezuka said...

    Akak, kita suka.. lain beno muka akak.. natural beauty & minyak kawasan muka akak pun dah tertutup.. Harga x delah mahal sgt..dah lama dgr pasal produk ni..

    Anonymous said...

    i
    pakai naturactor foundation.. bagus tau u olls..I ni byk jerawat, so
    bila i pakai naturactor foundation ni sume jrwt i tercover..i beli kat
    RiasAnggun Beauty Concepts.. servis riasanggun memg tiptop , kalo u olls
    nk bolehlah try beli

    nurul zahirah ismail said...

    memg trbaik ronasutra ni ..whiteheads memg kurang da pas pakai ronasutra pye bedak n xpyh lelama nak siap..memg natural kt muke rase rgn .xpyh pki mekap heavy2 tu ha...