Monday, November 1, 2010

Semua UntukMu.... (Pokai Aku!)

Hi Korang,

Aku baru je sampai kat umah aku nie pagi tadi, setelah 14 jam duk dalam keretapi dari Hatyai ke KL. Ya Allah, bukan penat apa pun but penat tido dan makan je tau... Ala dah nama pun bercuti kan so bercuti from everything lah..


So balik2, letak beg terus pi start engine kete. Ermm hampeh, pintu pun tak leh nak bukak. Maknanya bateri kete nie dah kong la tu kan. Nak mintak tolong orang, mintak maap lah coz semua orang dah pi keje. So nak tak nak, call kat Kurnia Auto Assist.

Diorg nie very helpful. Call je, trus diorg arrange everything. Dari A to Z. Cuma aku tau pi bukak gate kat bawah umah aku nie bagi diorg masuk je. Process senang je. Tau-tau je, bayar je duit battery baru tu. Settle.

Pi b'fast kejap, kemudian settlekan urusan sri paduka kite tiap2 bulan. Transfer duit dari bank ke bank yang lain. Dengan erti kata lain, bayar hutang lah. So dah settle hutang.

Singgah kedai kete plak, break disc dah nipis giler. Longkang pun dah nampak. Lain kali lagi kuat aku tekan brek, dengan aku-aku terus padam. So tukar plak break disc depan dan break pad depan belakang. Ermm senyum jelah nyonya tokeh kete nie. Nak buat cam ne, tukar je lah..

So total kebangkrapan hari nie dah setakat ini ialah :-

Bateri (Jenis Kering) Kereta - RM250.00 (upah free coz tukang tukar tak mo duit)
Bateri Clip - RM20.00
Brake Disc (depan je sepasang) - RM270.00
Brake Pad (depan belakang) - RM190.00
Hutang kete - RM800.00
Lampu spotlight terbakar (sebelah je) - RM25.00
Minyak full tank ( dah lama benau tak isi) - RM80.00

So total semua sekali - RM1,635.00 setakat sekarang nie lah. Pas nie nak pi berjalan plak lagi kan.
Ermm memang bangkrap aku bulan nie. Mintak2 nuffnang bagi BE kat blog comot aku nie. Ada sket duit nak bernafas kan..

Bila aku dah buat kira2 kasar cam nie, terperanjat plak aku kan. Yelah, nie belum tolak hutang dengan mak aku, nak bayar duit hp, astro, duit kutu, duit minyak, duit toll, duit makan, duit balik kampung, duit nak pi bercuti lagi kat Penang, duit shopping ermm memacam duit lagi lah.


Berapa gaji aku sebenarnya ek????....

14 comments :

||| PöJìé PööH ||| said...

Aiyoo mailaa bateri sampai RM250... Jenis apa tuh?? Standard dalam RM170 - RM200 jer tau!

Love,
PojiePooh Abdullah

isabelle said...

aduhhh..rasa nak hantuk kepala kat dinding bila tiba2 nak pakai duit byk mcm tu

Shafika Syuhada Rosli said...

hoho.. sabar dear . =p

hamzah ian said...

BYK TU.. GAJI MESTI BYK..

BTW,S SY DAH CHEK EMAILL.. TAKDE DARI NUFFNANG OR FACEBOOK

w33tdarling.com said...

kadang2, rezeki tu mmg ajaib... bulan ni kena kuar belanja macam2 tp tak sedar, duit kita ttp gak cukup sampai akhir bulan...

Liza said...

truk gak nak bayo duit repair kereta tu, mau pokai

ShaZlan said...

hamboihhh Dijah...

sekali hadap ajer dekat 2k???

zaman skrg sumer duit ekkk...

ish ish ish...

noor afzan said...

uih..
byk la tu..
paling2 3 riban ni kan ciklily..
masyukk arr..

Sumijelly said...

perghh....koyak beb.. melayang RM1K..huhuhuh

Sumijelly.com

Salmia said...

mai tak tau apa2 pasal keta ni. :P
mcn mna la nk beli kereta ni

ManjaIxora said...

jap jap.. nak kira..

campur tolak darab bahagi = riban2..

betul tak?.. hohoho.. leh mintak belanja nih.. hehehe

h4ni3 said...

takpe...
gaji kau banyak kan.. kan.. kan???
hehehe

tula.. duit skrg ni mcm air jer kan

hazman aka species1980 said...

whoaaa.... dekat 1.5k dah kena spend awal2.... tapi sure ade balance lagi tue.... tekaan gaji : 3k++

Matjoe said...

mmg laa kereta liability yg menyakittkan hati