Tuesday, October 12, 2010

Semua Orang Boleh Masak

Hi Korang,
Cam ne lah aku boleh terlupa pasal Samsung cooking class nie ek? Maybe masa tu sibuk sangat dengan entry Vaseline Party tu kot.



Anyway, aku dan juga 2 MBP Amba Juan & Nia di jemput untuk join free cooking class from Samsung nie. Bangga siot dapat invitation. Maklumlah aku nie bukan pandai masak pun macam Ketua Geng Tali Barut K Ina KL tu. La rupa-rupanya diorang nie ajar masak guna microwave. Kira ok lah tu kan.

Class ktorg tak ramai, lebih kurang 13 orang je kot. Seronok jugak. Chef hari tu la ialah Joel Kaur. Dia nie kalau tak silap aku di antara chef2 yang ada nama juga dalam industri perhotelan nie. Yelah kalau dah boleh ajar Datuk Lee Chong Wei masak, itu dah kira superb kan.

 

Ktorg di ajar 3 dishes. Buat roti, Buat siew mai dimsum dengan seabass fillet. Ya allah, korang ingat senang ke? Susah oi. Tapi dengan bantuan machine2 yang canggih nie bread mixer, Samsung microwave,dan memacam lagi lah, ktorg dapat buat dengan mudah dan senang.


Yang paling penat sekali nak buat roti lah. Kalau tak sabar, rasanya aku nak baling doh tu ke dinding. Yelah kena uli biar sampai lembut. Tapi mixer tu baguslah. Sekejap je adunan tu dah sebati.

 

So banyak jugak tip-tip memasak yang aku belajar nie. Segala herbs2 yang pelik pun aku dah kenal dah. So bagus kan. Apa guna gula, garam dan memacam lagi lah secara details. Petua memasak pun dapat jugak tau.

Itulah dia, serba sket pasal cooking class nie. Sesuai untuk golongan yang tak pandai masak cam aku nie.


Anyway, TQ Samsung & Cilantro So pas nie, lebih rajinlah aku masak kan.

5 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

dsatlah ciklily leh buat roti, pos kat umah ieda nnt ek :)

gadisBunga said...

belajar memasak mmg best! :)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

i pon fail bab2 uli2 nie...
confirm i surrender dulue..

Fid said...

irihatinya baca entry nih!!

eh tajuk macam anyone can cook ratiti(rattatuoil-ejan tak reti) ala tikus pandai maska tu hahahahahahahahhahaha

Liza said...

nie sudah boleh dapat title chef nie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails