MY HISTORIC MOMENTS

Monday, March 13, 2017

Buat Resipi Salad Mudah dan Senang Tapi Menyelerakan

Hi Korang,

Lepas balik umrah hari tuh memang terasa perut cam sebu sangatlah. 

Mana tak nya siang malam makan sedap je kat sana, maklumlah catering hotel kat Mekah tuh tukang masaknya orang Malaysia so haruslah makanan sedap-sedap belaka.

Belum kira yang kitaorang pi makan kat luar lagi lepas solat kan.

Bantai makan chicken mandi, kebab, sharwama ermm semuanya menyelerakan sungguh. Aduiyai boleh rasa ketembaman pipi aku ni. Dah lah tak bawak Leptos pi sana, langsung tak de diet ek.

Jadi 2-3 malam lepas balik tuh, memang tak berani nak makan heavy-heavy waktu malam. Yelah ko, kang makin naik perut aku mana nak letak muka ni wei.

Sudahnya kitaorang makan salad je.

Alah buat yang simple-simple sudahlah, jangan nak yang complicated sangat. 

Beli je salad yang dah pre-packed kat AEON Big hari tuh, dalam tuh dah siap dah sayur-sayur yang dijadikan salad. Ada sesetengah tuh siap di baginya dressing sekali. Nak lagi sedap beli dada ayam dan kemudiannya korang grill je kat pemanggang ajaib tuh sampai masak. Potong nipis-nipis dan campur sekali dalam salad tuh. Kebetulan pulak rumah aku ada sos dressing kewpie tuh, hah kasi taruh sajor untuk kesesuaian tekak korang. 

Inilah hasilnya



Ada salad
Ada tomato
Ada ayam grill
Ada dressing

Senang, mudah dan tak perlu fikir panjang nak masak apa bila sampai rumah lepas balik kerja

Ok nanti sambung citer Umrah 2017 ni ek, aduiyai nak tulis pengalaman 2 minggu di Tanah Suci memang mencabar oooo sebab banyak nau gambar nak edit hehehhee

5 comments :

mama tisya said...

mmg sempoi...kita pn suka...kewpie dressing roasted sesame tu pn fav trus jatuh cinta hehe

Mar Mansor said...

simple,sedap, healty...yummy

ArELeEz said...

sdg ke arah eat clean gak nih. w/pon kdg2 ke laut dlm pergi dia. hu3..

adianiez AIDA said...

yes. kalu ada ayam grill memang sedap.
aida pernah buat few times.
ciplak resepi kakak :) ha ha...
ratah gitu aje pun sedap.

hainom OKje said...

Yelah CL...sedih tengok perut sendiri. Semakin menebal nampaknya. Ingat nak kena makan salad jugaklah...