Wednesday, July 1, 2015

Belajar Mengenai Keselamatan Penumpang Kanak-Kanak Di Dalam Kereta

Hi Korang,

Sebelum puasa hari tuh, sempat jugaklah aku hadiri short workshop mengenai keselamatan penunmpang kanak-kanak apabila berada di dalam kereta.

Of courselah tajaan Volkwagen Malaysia kan, aku kan kesayangaan diorang. Ewah perasan plak kan. hahahaha
Volkswagen kini menjalin kerjasama dengan Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) untuk menjalankan modul latihan keselamatan penumpang kanak-kanak (CPS) di 280 pusat penjagaan kanak-kanak diseluruh negara. Latihan itu bermatlamat meningkatkan aspek keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan dan disasarkan kepada seluruh rakyat Malaysia.Pada bengkel Keselamatan Penumpang Kanak-kanak yang dianjurkan untuk media dan kakitangan Volkswagen pada hari ini,Pengarah Sumber Manusia Volkswagen Malaysia, Puan Sharifah Salmah Syed Harun berkata, "Ramai ibu bapa beranggapan cara paling selamat untuk membawa bayi adalah dengan meriba di pangkuan mereka. Jadi, bukan perkaraasing jika kita melihat kanak­ kanak diriba oleh ibu atau bapa masing-masing. Kami percaya bahawa amat penting untukmendidik orang ramai tentang betapa seriusnya perkara ini. Matlamat kami adalah untuk menukar set minda dan membantu para ibu bapa supaya mengambil langkah sewajarnya demi memastikan keselamatan anak mereka ketika berada di dalam kenderaan."

Child Restraint Selection Timeline

Di Malaysia sahaja, lebih 4oo,ooo kemalangan jalan raya direkodkan pada tahun 2012 dan kanak-kanak tidak terkecualidalam statistik yang mengejutkan ini. Menurut laporan MIROS pada tahun 2011, kanak-kanak merupakan kumpulanpertama dan kedua yang maut akibat kemalangan. Ia melibatkan kanak-kanak berusia 1-4 tahun (43.8o/o) dan 5-9 tahun(30.2o/o)


"Kami yakin bahawa modul latihan ini akan memberi inspirasi, menggerak dan mengukuhkan langkah-langkah pencegahan kerana ia melibatkan pusat penjagaan kanak-kanak sebagai agen perubahan di komuniti masing-masing. Latihan ini juga bakal memperkasa dan mendidik kakitangan pusatpenjagaan kanak-kanak tentang peranan mewujudkan kesedaran serta melindungi anak didik mereka," kata Sharifah.

Menerusi kempen ini, para jurulatih CPS dari rangkaian PPBM akan melatih para pengendali pusat jagaankanak-kanak untuk mendidik kira-kira 28,ooo ibu bapa mengenai pentingnya penggunaan tempat duduk kanak-kanak dengan betul bagi mengelakkan kecederaan dan kematian.


Selain menjalankan model latihan CPS, Volkswagen Malaysia juga akan menyumbang sebanyak 200 unit tempat duduk keselamatan Volkswagen dan 1o,ooo salinan kad keselamatan jalan raya yang lengkap kepada PPBM. lni bagi menyokong usaha mendidik dan meningkatkan kesedaran mengenai isu terbabit.

No comments :