Thursday, July 23, 2015

Menu Wajib Hari Raya Aidilfitri

Hi Korang,

Sementara bosan malas nak buat keje di sebabkan orang lain masih bercuti lagi, baik aku citer pasal menu wajib hari raya ni.

Yelah semua orang ada their own favourite dish kan, aku pun sama gak lah.

sila nikmati kawan, penat memasak malam ke pagi

As usual mestilah ada ketupat, lemang, rendang, kuah kacang bagai kan. 

Tapi ketupat sekarang ni payah nak cari daun kelapa eventho mak aku duduk kampung ada pokok kelapa melambak-lambak kat seberang sungai tu kan. Tak de siapa nak menganyam lagi untuk buat kelongsong ketupat, even aku sendiri pun tak reti nak anyam. Then kalau beli kat pasar pulak, sebiji kelongsong tu jatuh RM1.00 so better beli je nasi impit yang dah siap pack-pack tuh then balik umah tinggal rebus je.

Kalau rendang pulak, of courselah mak aku punye mestilah sedap. Tak sama macam orang lain punye, Terasa pedas-pedas dan lemak-lemak kerisik tu menusuk ke tekak. Komen je pandai kan, cuba suruh aku buat, ermm hampeh. Apa pun tak boleh.

Lemang biasalah dalam family aku, family pak teh memang amik kontrak buat lemang setiap tahun. Mak aku boleh buat sebenarnya cuma kakitangan yang tak cukup hahahaha. Nak harapkan ktorang adik-beradik memang tak siaplah lemang tu kan. Lagipun boleh penyediaannya remeh sket, kalau tak kena cara memang tak masak oooo... Ada ke masak lemang sambil mercun, haruslah lemang tak berapa nak masak kan sebab tak pusing-pusing. 

raya 2015 di shah alam dulu hari tuh

Bagi aku, itu je kot yang wajib ada atas meja di pagi hari raya kan.

Yang lelain tuh, ada pun ok tak de pun tak per macam nasi beriani ke, kek sebijik ke, lontong ke kan. Kalau tak de tiga sekawan ni memang macam tak raya lah jawabnya kan

Korang pulak, apa favourite menu hari raya korang ek? ke sama cam aku gak..


4 comments :

Diana Rashid said...

sama jugak...nak buat cemana..kita kan orang malaysia..heheh

hazman fadzil said...

yess.... inilah menu yang standard mesti ada kan... merasa jugaklah aku time makan raya pertama kat opis - kengkawan bawak potluck

safurara said...

sama lah kita kak! tp kelantan lain sket.pg2 mkn nasi.sate.hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kak ila laporlahhh ..
selamat raya kak...