Thursday, February 5, 2015

Tips Penjagaan Kereta Untuk Perempuan Comel Seperti Korang

Hi Korang,

Aku memang tau dah kalau bab-bab kereta ni mesti korang duk pass kat laki korang kan. 

Hah betul pun !! 

Seperti yang aku jangkakan tadi.


Walaupun korang memang malas nak pi workshop but still korang mesti ada ilmu dalam hal kereta ni. Tau tak pentingnya menjaga, memeriksa dan menyelenggara kereta korang, itulah. Kekadang menda yang rosak tu kecil je tapi di sebabkan kita ni wanita yang lemah yang tak de knowledge langsung hal kereta ni memang senang kena tipu. 

Ermm senang kena tipu tu lah yang selalu aku dengar.

Ni kat bawah ni, aku dah senaraikan beberapa entry mengenai cara mudah menjaga kereta sentiasa tip top. At least korang tau sket menda alah apa yang ada dalam perut kereta ni ek.

1. Berkenalan Dengan Enjin Kereta


2. Belajar Pasal Dashboard


3. Berkaitan Dengan SPARK PLUG


4. Fungsi Minyak Hitam


5. Punca Enjin Mati Tengah Jalan


6. Tayar Berbunyi Bila Pusing Stereng


7. Lampu Handbrake Menyala


8. Pilih Tempat Service Kereta



9. Status Kereta Dalam Warranti


10. Rugi Tak Service Kereta Di Pusat Service Bila Dalam Warranty



Rasanya cukuplah kot aku bagi tips pasal penjagaan kereta ni. Kalau korang nak tau pasal kereta ni, bagitau ek. So cam biasalah aku boleh tanya kat kawan baik si pomen tuh. 

Ok next week aku nak kongsikan plak pasal tips pemanduan ek.

Ermm barulah lega rasanya dah buat senarai cam ni, sebenarnya bukan apa aku sendiri nak jadikan reference jugak. 



3 comments :

Siti Rohaida Yusof said...

tau sikit2 je pasal kereta ni.selebihnya husbnd yang uruskan..

lia ummiirfan said...

hihi.. suami saya adalar ajar sikit-sikit.. kang kalo banyak-banyak kang lagi pening.. hihi..

Maria Hasun said...

betul betul pasal kereta jer pass kat laki, tp skrg ni kena berdikari. . tq for the tips sis lily