Thursday, January 15, 2015

Sayangi Kereta Anda | Tip Bila Berlaku Accident Kereta

Hi Korang,

Yeah segmen pasal sayangi kereta anda kembali lagi. Kan aku suker citer pasal kereta-kereta walaupun bukan mekanik pun kan.

Korang layan gegambar nie k 
(dialog tu aku yang create ek, ampunkan kami penunggu gua huhuhuhu)


tengok camno dah nie?

aduh, matilah suami saya marah saya ni nanti!

tengok-tengok, sket awak kata. itu lampu banyak mahal ooo

takper, tunggu sekejap, i call my husband

baik pi amik gambo dulu ni, kang lari plak omputih ni lah

hah, snap banyak sket untuk jadi bahan bukti kan

la kereta aku dia tak nak tengok pun, mentang-mentanglah sagat sket je kan.. ishkk

Sebenarnya kejadian ni berlaku di office aku.

Ktorang kat tingkat 5, dah parking ni kat tingkat 2. Punye power camera aku boleh zoom sampai bawah kan. Mesti ramai yang tanye aku guna camera apa. Jawabnya Canon !!

Daripada kejadian tu, aku dapat agak yang dua-dua salah coz dua-dua tak tengok side mirror masa nak parking. Itu yang bergesel sepanjang kereta BMW tuh. Alah tak perlah menda dah jadi nak buat cam ne kan.

Ni aku tulis sekali lagi tips untuk tangani masalah berlaku accident kereta ek.

1. Bila berlaku accident, jangan panik remain calm, tenang je. Kalau korang gabra dah tentu2 pihak satu lagi akan amik kesempatan kat korang.

2. Dah nama pun blogger kan, so camera memang heret ke mana-mana. So snap segala jenis bukti dan informasi semasa kemalangan tu macam saksi ke, lokais kejadian yang penting lah kan.  Lagipun smartphone korang kan ada camera, hah snap jelah gegambor tuh terutama sekali gambar si pelanggar kan.

3. Skill negotiation penting kat sini. Mesti ada win-win situation. Kalau dia tak nak tolak ansur, korang terus je pi buat report polis. Walaupun prosesnya makan masa but senang korang nak claim insurance kan. Tak perlah kalau kena bayar saman pun janji hati tak sakit kan.

4. Kalau boleh, jangan keluar duit sesen pun bila pihak yang melanggar tu keluar duit. Kalau bukan salah kita buat apa kita sibuk2 kuar duit kan.

(copy dari entry ACCIDENT 2012)

Ok paham kan.

Senang je take it easy. Kalau salah sorang tak nak mengalah report je polis, biar polis yang tentukan. Duit pun keluar untuk bayar saman je, yang lelain tuh insurance tanggung.

Tapi kalau kereta BMW erkk berapa plak lah harganya ek? Aku of courselah tak mampu, sebab tu pakai kereta kecik #DakOrange tu je

Ni kat bawah ni, aku kongsikan beberapa tips berkaitan dengan kereta



Hopefully dapatlah membantu korang yang cetek ilmu pasal kereta ni ek


4 comments :

hazman fadzil said...

Hurmm....kes cenggini - better settle luar je la kan... sebab takdelah teruk sangat gayanya....

ArELeEz said...

tp kn, klu keta t'sagat cenggini, mmg akn rase hati spt dilukai.. disiat2.. ouch!

lieyalatif said...

gile ko cik lily..ni tahap mamarazi terhebat nie heheeheh..pic pun very2 the clear hah....

kalo jadi situasi mcm ni, asalkan due belah pihak ade diplomasi tak gaduh tgi suara saling salah menyalahka in sha Allah semua akan ok...

Amanda Suria said...

kalau boleh settle luar better settle luar kan...tgok gaya xde la teruk sgt...sebab tu la SA x nak bawak keta....