Wednesday, July 23, 2014

Resipi Sup Tulang Sedap Dengan PHILIPS Pressure Cooker

Hi Korang,


Kan aku menang hadiah dari PHILIPS masa Philips Ultimate Cook Off hari tuh kat AEON Big Subang Jaya, ermm last week aku bawak balik pressure cooker ni ke rumah mak aku untuk di cuba.

Ini first time, tergagap jugak lah.


Browse dalam buku resipi tu aku ternampak resipi sup tulang. Ermm memang lama dah tak makan sup tulang ni coz lately harga tulang melampau-lampau naiknya kan kat KL ni. Suruh mak aku beli 2kg kat Pasar Jasin tu murah sket.



Mari aku citer sket bahan-bahan untuk masak sup tulang gerenti sedap ni

Bahan-bahan :

Tulang daging lembu tak kira berapa kilo yang korang nak masak

5 ulang bawang kecil - ditumbuk

setengah labu bawang putih ( kira-kira 5-6 ulas ) - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk

1 sup bunjut ( atau lagi senang, beli sup bunjut yang siap ada rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sebagainya. Senang! )

Lobak merah di potong panjang

Kentang yang di potong ikut suka

Garam

Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

Cara-cara :

Ni kan first time aku guna pressure cooker ni, so kenalah buat some setting sket. Nasib baik ada manual yang banyak membantu, yelah semuanya main tekan-tekan butang je.


1. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi di dalam periuk ni


2. Masukkan rempah ratus yang memacam tuh, bunga lawang, kayu manis, buah pelage dan Bunga cengkih ke dalam periuk ni.


3. Masukkan tulang


4. Masukkan air mengikut kesesuaian, jangan lebih dan jangan kurang ek.


5. Masukkan lobak merah dan kentang sekali


6. Barulah di kacau rata tau, termasuk rempah yang dimasukkan memula tadi. Tutup periuk


7. Ok pilih button TENDON/BEEF dan tekan butang START. Ni senang sebab tak yah nak setting apa-apa pun. So tunggu lah selama 30 minit, bolehlah masak lauk lain plak.



8. Lepas 30 minit, kita kena alihkan muncung kat atas penutup tuh untuk keluarkan wap-wap. Ade arahan kat penutup tuh.


9. Nampak tak segala mak neka asap keluar, itulah sebab kalau tuang air ikut suka hahahah. yang keluar tu semua lemak-lemak dari tulang tu tadi. boleh nampak cam berminyak kan periuk tuh

10. Ermm sedapnya bila dah masak, harum baunya.



Di sebabkan terlalu excited dengan sup tulang ni, so time buka puasa hari tuh aku tak sempat pun nak ambil gambar product endingnya.Mana taknya, time buka tu terus ngap makan sup tulang cicah roti kosong je.

Ermm licin seperiuk..

Tapi tak per, semua orang dapat rasa. Nenek aku bukan main sedap lagi sup tulang ni.


Of courselah sedap malah senang pulak tu nak sediakan, just campak-campak, tekan butang then masak. Bukan setakat sup je lah, boleh masak ayam, ikan, bubur, daging dan boleh buat kek lagi.. memacam kan lalalalalalalla…

Next time nak cuba resipi ini plak la..


23 comments :

lieyalatif said...

ehhhhhhhhhhhhh sebijik mcm lieya punye...lieya buat masak nasi jek heheheh belum test lagi rebus tulang...tapi mcm scary plak tgk kekotoran yg melanda...uwaaaaaaaaaa tak sanguup nak sental minyak2 tuuuu....

notie said...

wah... segala mak nenek asap keluar ek... hahahahaha tapi macam sedap je dan mudah. Kek pun boleh juga?


kampung kat jasin ke? wah akak orang muo... Selamat barhariraya

Kausar Amin said...

senangnya!! dia bagi resepi sekali ye. best2. macam nak carik jugak je utk umahkuu

Rinna said...

Waa tahniah dpt menang pressure cooker.. senang laa kan.. guna periuk nie.. :)

hazman fadzil said...

whoaaa....best la beb...lepas nie confirm makin rajin la ko masak-masak yea....good2x...

Hernee Nazir said...

tetiba rase mcm nak masak sup tulang pulak petang ni..hehehe

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP....wah senangnya cepat siap...;)

Azhafizah Md Nor said...

memang senang tapi bila tengok lelemak keluar tu agak scary ank guna..huhu..akak orang jasin ye?fiza pernah sekolah kat smkjasin.dok kat taman maju tu..

Fatin Mazelan said...

Senangnya! 30 minit je. Ni kalau atas dapur ni berabad gak ni nak tunggu. Huhu.

Dah lama tak makan sup tulang ni....huuu

Hasni Mohamed said...

Slm ....nk tanya....lpas 30 minit tu muncung tu alih ke "seal" eh? Tq.....br beli pc ni...Ingt nk try wat sup tulg

Anonymous said...

Salam.. Pressure cooker function dia sama x mcm amway pnye pressure cooker...

Khai Ching Ang said...

Sy Amway distributor,tp x pnh force org lain beli brg atau join,cuma share apa yg sy tau kpd org lain utk bantu mereka.WeChat:MichaelKCKC 017-4416931(Michael),Michael-Ang@hotmail.com,https://www.facebook.com/dragontooth007 utk contact sy dan sy akn beri servis terbaik utk anda.Thx 4 concern ye.

awin said...

Rs jgn tolak valve ke steam/vent tu kalau msk masakan berkuah.Dier ader bgtau lam manual

Rish WaIzz said...

Ada arahan dlm booklet panduan pengguna tu yg katanya kalau masak sup atau masakan berkuah, JANGAN lepaskan stim dlm keadaan periuk masih panas. Itu sbb tersembur semua... ��

ibuyati said...

Kalau nak beli jenama Noxxa boleh beli dgn akak harga dealer. Whatsapp akak di 019-249 4819. Kalau nakjadi dealer pun boleh.

Masz Awie said...

Sy pula bila time nk realese kan wap sy letak kain kt valve tu... so xde le sgala mak nenek keluar.. klu kuar pon sangkut kt kain

Masz Awie said...

Sy pula bila time nk realese kan wap sy letak kain kt valve tu... so xde le sgala mak nenek keluar.. klu kuar pon sangkut kt kain

Masz Awie said...

Sy pula bila time nk realese kan wap sy letak kain kt valve tu... so xde le sgala mak nenek keluar.. klu kuar pon sangkut kt kain

Masz Awie said...

Sy pula bila time nk realese kan wap sy letak kain kt valve tu... so xde le sgala mak nenek keluar.. klu kuar pon sangkut kt kain

Masz Awie said...

Sy pula bila time nk realese kan wap sy letak kain kt valve tu... so xde le sgala mak nenek keluar.. klu kuar pon sangkut kt kain

SRI KARTINA RAHAYU NORDIN said...

Maaf sy nak tny..noxxa brp liter?phillips ni brp liter?

Anonymous said...

Yg saye survey philips 6L, noxxa 8L

Anonymous said...

Ooo