Tuesday, July 8, 2014

PHILIPS Ultimate Cook-Off Finale di AEON Subang Jaya

Hi Korang,


Ni citer sebelum puasa, hehehehe rasa cam terlupa plak nak tulis ek


Sibuk duk promote pasal #philipsMYAirFryer contest ni, tup-tup ktorang bloggers kena join masak sekali tau dalam PHILIPS Ultimate Cook-Off cooking competition yang di adakan di AEON Subang Jaya.



Sebelum ini selama 3 bulan Philips melalui laman Facebook mereka Philips Home Living Malaysia telah menganjurkan pentandingan mencari 10 resepi masakan tanpa minyak. Semua resepi ini harus di masak dan di muat naik dalam laman facebookPhilips. Setelah tamat tempoh penghantaran maka 25 June telah tesenarai 10 resepi pilihan Philips, dan 10 pemenang ini akan di bertanding pada hari Philips Ultimate Cook-Off.

So 10 FB winner dan ktorang 10 bloggers ni di pasangkan masa cooking competition ni.





Sebelum pertandingan bermula, ada demonstrasi masakan daripada Duta Philips iaitu Chef Zam. Ishkk kelakar Chef Zam ni, sambil buat 2 resipi iaitu Ayam Pandan dan Stuffed Baked Apples. Nampak cam senang plak bila guna Philips Air Fryer ni.

Tibalah masa untuk ktorang main masak-masak plak.


Ktorang di bahagikan kepada 2 session sebab stesen memasak tu ada 5 je kan, aku kena session 2. So aku jadi photographer untuk bebudak session 1 ni.




Memacam skill yang diaorang ni tunjukkan, semuanya hebat-hebat belaka. Dari goreng sampai panggang ermm memang power lah. Siap diorang masak.

Jeng jeng jeng, tibalah plak giliran ktorang ni.





Partner aku Chef Mala, wah terus nak jadi chef tau sebab idea daripada dia, aku just jadi kitchen helper je. Assistant chef kengkonon lah.


Ktorang masak udang muhibbah. Resipi memang senang tapi skill nak masak tu lain macam tau. Kena tumis bahan-bahan kisar, kena caramelised kann bawang kasi lagi wangi.

Sambil tu udang tu, ktorang grill dengan Philips Air Fryer. Tak sampai 2 minit, siap udang di grill yang tidak perlu guna minyak dan cepat sangt untuk memasak. Sementara tunggu bahan tumis tu wangi, Chef Mala buat plating plak. Wah memacam yang dia bawak, daun salad, limau, tomato dan memacam lah.

Aku ikut je noks tanpa ragu-ragu kan.


Maka siaplah sudah Udang Muhibbah ni, nampak tak deco siap api-api bagai tau hehehhehe





Tibalah masa untuk judging time. Seram jugak bila Chef Zam dan Chef Marina sampai ke meja korang, berdebar-debar plak tau. Nasib baik komen membina, so tak delah rasa sedih sangat kan. Huhuhuhu

Tibalah masa yang di tunggu kan.








Team ktorang hanya mendapat tempat keempat je, jadilah daripada tak de kan. Kengkawan bloggers lain pun sama gak dapat saguhati. 




So tempat ketiga di menangi oleh team Kak Yatie dengan resipinya Salmon Huha Huha, tempat kedua di menangi oleh team Jokco dan tempat pertama di menangi oleh team Sidney dan Kelly.


Rasa tak sabar nak guna hadiah yang aku dapat Philips Pressure Cooker ni. Ermm tengah fikir nak masak apa dengan periuk ajaib ni ek.


10 comments :

Eliss Mie said...

wah untung dapat hadiah yer :) best pulak kalau masak2 x guna minyak ni.

JunAina said...

Wahhh untung le tak yah keluar duit nak membeli...

akubiomed said...

Tanniahlah walaupun ditempat ke 4 tidak pulang dengan tangan kosong.

mama tisya said...

bertuah blogger join skali pastu dpt adiah..walau saguhati tp best adiahnya

Mummydearie said...

Wah, hadiah pun best-best! Untung siapa dapat AirFryer ni. Kalau tak silap harganya dalam RM800++ kan...

Ema Johari said...

wah, besar juga dapat hadiahnya...beruntung.

hazman fadzil said...

puas hati bila semua dapat hadiah untuk bawak pulang.... lepas nie boleh jadi duta Philips la pulak yea...

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...wah mmg best la dpt pi event kemudian dpt hadiah lagi mmg seronok nyer...:)

sawanila.com said...

dah pakai ke ke periuk tekanan tuh?

Walter Marshall said...

That's amazing! Everyone loves fried foods, but they're just so bad for you and
I hate the greasiness. I would love to try this product, especially if foods taste just as good.
This could be revolutionary!