Thursday, July 17, 2014

CITICARS Auto Servicing Centre Di The Gardens Mall

Hi Korang,


Ok kembali ke Segmen Sayangi Kereta Anda yeah…

Mana nak cari service centre dalam shopping mall ek!


Bukan apa, sambil hantar kereta pi service sambil tu lah boleh pi shopping sekali. Belum pernah lagi aku jumpa kan. Selalu workshop kat kawasan industro or shoplot je. Ermm tak pasal-pasal berjam-jam menunggu nak kasi siap. Kekadang sampai tertidur sekali.

Hehehehe itu aku lah, si kaki membuta tuh.


So last week aku berkesempatan ke CitiCars Automobile Centre di The Gardens Mall kat Mid Valley tuh. Ianya merupakan tempat service kereta yang terbaru di dalam pusat membeli belah. Serius wei, memang ada kat parking area level P2. Ini sesuatu yang baru tau!


Sebelum start apa-apa, ktorang diberi short briefing mengenai CITICARS ni. Sejarah penubuhan, modus operandi (ewah kemain lagi ayat ek), cara service dilakukan, membership di CITICARS dan pelbagai lagi info mengenai kereta yang ramai orang tak tau. Panjang lebar borak tau. Hehehehe


Disebabkan #DakOren aku still under warranty, aku hantar kereta family Mr Big untuk service di sini. Blogger Issac pun ada gak hantar kereta putih dia tuh. Ktorang ambil pakej Shell Helix Ultra Fully Synthetic bernilai RM298. Ini termasuklah original oil filter, 26 inspection point checks, nitrogen air for all tyres, gasket/sealant, anti-rust dan labour cost.


Kat CITICARS ni, mereka menggunakan minyak hitam Shell original tau. Untuk kereta Perodua, mereka gunakan original Perodua oils (synthetic/semi synthetic) dan kereta jenama lain mereka gunakan Shell Helix motor oils. Bagus ek





Bagi aku, ini merupakan konsep terbaru dalam auto service ni. Yelah orang kata apa Convenience. Mana taknya, boleh buat 2-3 kerja dalam satu masa. Sesampai je shopping mall, hantar kereta dulu untuk diservis, check sana check sini, dan tukar apa yang patut dan lepas tu sementara nak tunggu kereta siap boleh pi shopping ke, makan ke, bayar bil ke, buat facial ke, pi spa ke kan. Semua boleh.

Siap semua kerja, ambil kereta dan terus je balik rumah. Tak ke jimat masa dan tenaga.

Pendek kata, sambil menyelam minum air gitu kan.



Lagipun, tenaga kerja CITICARS ni kesemuanya mempunyai latarbelakang yang baik, mekanik yang sudah mempunyai lebih 10 tahun pengalaman daripada jenama kereta tertentu. Kira macam diorang ada expert mechanic daripada pelbagai jenis brand kereta. So nak cuak apa kan!

Sekarang ni plak, CITICARS sedang mengadakan promosi ‘RAYA PROMOTIONS’ FREE 26 Inspection Points Check sehingga 31 Ogos 2014.

Ini ada perkhidmatan yang di tawarkan:

1. Air Cleaner
2. Hand brake
3. Spark plugs
4. Doors (function)
5. Windscreen wipers
6. Front and back brake lines
7. Fuel filter (transparent type)
8. Steering (oil level, oil condition)
9. Rear axie (oil level, oil condition)
10. Fuel system ( idle mixture, cruise mixture)
11. Engine (starting characteristics, acceleration)
12. Cranking system (initial voltage, cranking RPM, cranking volts)
13. Charging system (charging rate, diode pattern)
14. Brake/clutch (fluid level, fluid condition)
15. Battery/ battery terminals and cables
16. Transmission (oil level, oil condition)
17. Drive belts (condition, function)
18. Engine (oil level, oil condition)
19. Radiator, hoses and caps
20. Windscreen washer
21. Windows (function)
22. Steering linkage
23. Lighting system
24. Cooling System
25. Foot brake
26. Tyres


Diorang akan check kereta korang 26 jenis service ni secara PERCUMA. Wokeh tak yah bayar. Selain daripada FREE service ni, korang boleh dapatkan aiskrim cone Moo Cow yogurt secara FREE jugak tau.

Tengok bertapa senang kan?

Let say la, kalau ada spare parts tertentu rosak, diorang akan call korang dulu bincang cam ne. Samada nak tukar atau tidak. Kalau ye, diorang ni akan sediakan original spareparts untuk bahagian yang rosak tuh dan kalau korang macam rasa was-was nak tukar kene tunggu laki korang bagi permission ke kan, mereka ni ok je.

So time ambil kereta tu nanti, team CITICARS akan terangkan pada korang satu per satu.


Memang pengalaman baru yang aku rasakan sangat bagus dan bersesuaian gaya hidup masa kini yang senantiasa sibuk 24 jam. Dengan harga yang berpatutan dan tenaga kerja yang mahir, patutlah CITICARS jadi pilihan tuan punya kereta ek.

Nak lagi lebih details lagi, meh layari:




Lokasi:

1. Sunway Pyramid - Level B1, Pillar R14
2. The Gardens Mall - Level P2, Pillar B60A


6 comments :

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP....mesti kena servis utk mengelakkn sebarang kesulitan nanti...:)

Kakzakie said...

Beruntunglah mereka yg tinggal berdekatan sana sebab peluang utk mendpt service tip-top diberikan..

lieyalatif said...

betul laa ciklily...suke konsep mcm nie...tgl kete utk servis pastu leh soping...sbb selalunye mmg sampai ngantuk2 tgu kete kene servis kat pusat servis...kalo ade wifi ok jek...ni takde pun....

Isaac Tan said...

service, service, jangan tak service! :P

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak lily, wah bestnya servis kereta. nak pula time nak balik beraya ni. heee semua free ? (~__~)

Amanda Suria said...

Eh....SA x servis keta lg la....