Wednesday, July 16, 2014

Resipi Popia Ketam Meletops Yang Mudah Lagi Simple

Hi Korang,


Tergatal plak nak tulis pasal resipi la ek bulan-bulan puasa ni.

Bukan apa, hari tuh bukak-bukak fridge ternampak plak kulit popia dan crabstick ni. Asalnya kengkonon nak belajar buat sendiri popia sayur-sayuran tuh, tapi masa tak de plak.

Sudahnya sayur kemana kulit popia kemana, argh sudah. Dengan tak payah google kat internet, aku pun cuba jelah create popia crabstick ni ikut cara aku yang tersendiri.

Bahan-Bahan

Kulit popia

Isi ketam yang crabstick tuh


Bancuhan tepung gandum dan air sket untuk nak lekatkan kulit popia tu bila lepas di gulung.


Cara-caranya

1. Keluarkan kulit popia tu ek tapi make sure korang letak dalam tuala lembap coz takut ianya cepat mengering, nanti tak cantik plak kulit popia tuh.


2. Hah apa lagi, start lah melipat. Alah kalau korang biasa lipat kain atau bungkus hadiah hah korang boleh lah praktikkan. Aku ikut dah je

3. Bila dah sampai hujung, lekatkan kulit popia tu dengan bancuhan tepung gandum tuh.


4. Panaskan minyak dalam kuali

5. Goreng hingga kekuningan


6. Tada, siap untuk di makan.

Memula kelam kabut gak, cara nak melipat popia ni. Bila dah 2-3 kali buat ermm terus expert. Sampai abis isi ketam tu aku buat. 


Separuh goreng dan separuh lagi frozen kann, so senang bebila je boleh goreng kalau time lapar.

Sebab apa nama dia meletop?

Bukanlah sedap mana pun, rasa sama je cam popia lain. Yang meletup tuh, sebab masa aku tengok syiok duk goreng tup-tup isi ketam tu meletup plak keluar dari kuali. Penat jugak lah mengelap satu dapur kan. Tapi bukan semua pun, hanya ada 1-2 ketul je.


Yang lain sedap je, ktorang bedal.

Korang kalau tau apa sebab, bagitau aku ek. So boleh aku perbaiki lagi resipi popia aku ni. Mr Big cakap, maybe minyak panas sangat kot atau aku yang lambat angkat popia tuh.

Ermm agaknya lah..

Ok ok selamat mencuba korang..

13 comments :

lieyalatif said...

rajin cik lily mengpopia yeeee....

lieya penah goreng meletop...fobia gileeeee.....rupenye takleh tgl mase goreng kan...balik2kan cepat2...agak2 nampak gelembong tu angkat cepat2 ....kalo mercik takut kene muke jeee huhuhu

bibi yusof said...

isi ketam tu tak yah masak dulu ek kak?

mama tisya said...

pernah buat gk tp tang lipat tu tk brp cun..meletup tu mayb api beso sgt kot

mama tisya said...

pernah buat gk tp tang lipat tu tk brp cun..meletup tu mayb api beso sgt kot

mama tisya said...

pernah buat gk tp tang lipat tu tk brp cun..meletup tu mayb api beso sgt kot

Amanda Suria said...

Maybe sebab ketam tu x lembut betul masa kuarkan dari fridge kot...sebab tu dia meletop

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...wah sedap juga ni buat berbuka puasa nanti...:)

Sally Samsaiman said...

macam rajin nak buat jugak laa..hihihi...

azieazah said...

Saya biasanya buat inti guna Mix Vege + Chicken Ball. Kelemahan popia ni, ialah dia serap minyak banyak. Kena minyak panas betul. Tapi apa cara pun, memang la sedap!

hazman fadzil said...

Nampak sempoi gak nie... makan ni dengan minum teh marakesh...perghh... layan laaa

Prof John said...

sgt senang..budak2 pon boleh buat..must try ni..

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP...sedap ni kalau buat utk berbuka...;)

Fatin Mazelan said...

Akak potong 4 ke kulit popia tu? Sebab nampak cam kecik sikit.

Saya try gulung sekeping tu. Mak aih berlapis-lapis kulit popia nya.