Tuesday, September 24, 2013

REVIEW | Samsung NX2000 Smart Camera

Hi Korang,

Meh kita citer sket mengenai Samsung NX2000 Smart Camera yang baru je aku abis review last week.


Inilah dia Samsung NX2000


Samsung NX2000 ni merupakan compact digital camera yang aku rasa sesiapa pun boleh guna. Sebab apa? kerana ianya sangat mudah untuk digunakan dengan erti kata lain 'user friendly'.


Ada function AUTO, SMART, EXPERT dan WIFI


Untuk SMART function, korang tengok  ada pelbagai jenis function yang korang boleh pilih. Seharusnyalah aku mencuba function

BEAUTY FACE

Tengok nampak sangat perbezaannya. I love this so much.


Lepas dah buat editing guna function yang ada dalam SMART MODE ni, its time to upload di social media plak.

Jangan bimbang, kita boleh upload straight dari SAMSUNG NX2000 ni via WiFi



Pilih je nak upload kat mana, then teruskan lah niat suci murni korang tu ek. Senang sungguh lah.

Eh lupa, camera ni 3.7-inch WVGA touch screen sepenuhnya so tak payahlah korang susah payah nak cari function button semuanya dekat screen tu je. Ada built in NFC connectivity so memana tablet ke smartphone Android bolehlah link dengan camera ni.



Untuk EXPERT MODE ni, aku tak akan sentuh coz its too complicate untuk aku citer sebab aku bukannya pandai pun bab-bab Aperture Priority, Shutter, Manual dan memacam lagi terms yang ada dalam ni. Tapi Mr Big selaku orang yang bijak pandai bab photography ni, dia memang suka dengan function yang ada. Taulah dia nak adjust sana sini untuk nampakkan hasil yang menarik.


NX2000 ni boleh 8fps continuous shooting, top shutter speed of 1/4000th second shutter speed dan mempunyai ISO range dari 100 – 25600. Hah mesti orang expert pasal camera tau punyalah.

Walaupun lensnya boleh ditukar-tukar yang stardard 20-50mm kit lens dan external flash but berat body tu still sama gak iaitu 228g tak termasuk 11330mAh battery pack.



Untuk harga retail RM2299 termasuk beberapa basic accessories, korang boleh pilih ada 3 warna pilihan iaitu hitam, putih dan pink. Alah so sweet kalau beli yang pink,khusus untuk gegirl cam aku ni.



Agak-agak mau angkat satu tak? Eh kita kena survey dulu gadget-gadget seperti ni. Kalau sesuai dengan keperluan so why not kan..

Anyway thank you Samsung for this special review. Memang seronok aku usung kesana kemari camera NX2000 ni.






5 comments :

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, gila gojes sangat kamera ni. huwaaaaaaaa nak beli juga. hehe. ehh blog sheila dah buka balik. heeeeeeeeeeee ;p

Farah Waheda Wahid said...

macam terjatuh cinta jer dengan camera ni... heee... ^_^

Innanie Ariffin said...

pehh patut kencang gambar dia! hebat gilos!

Sukma Haron said...

interested..suka teknologi touch screen kat monitor, ada wifi lagi....bestnya kalau dapat.....

Ietams said...

best eh..
mmg dah masuk dlm whishlist nihh.
cumenye tak tau bile le buleh
buat hakmilik.. huhuhu..