Thursday, September 12, 2013

Resipi LASAGNA Mudah Lagi Ringkas

Hi Korang,

Dah lama aku teringin sangat nak masak Lasagna ni. Makan kat Pizza Hut memang tak puas. Kecil je portionnya, harga bukan main melantun bagai kan.

So 2-3 aku duk usha dalam google ni, mencari resipi lasagna mudah dan ringkas lagi menyedapkan.
Banyak cross reference yang aku buat, aku amik sket kat blog orang ni, tambah sket kat blog orang tu kan, terus jadi resipi Lasagna dah di olah oleh aku.

Bahan-bahan untuk resipi Lasagna:-


Instant lasagna, aku pilih jenama San Remo - di celur/direbus seketika

1 bungkus Shredded Mozzarela Cheese

Sedikit butter untuk gris mangkuk pembakar



Bahan untuk Sos Bolognese:
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 tin cendawan butang (potong ikut suka
1 bungkus daging cincang 400 gram
Tomato puri
Garam secukup rasa


Bahan untuk Sos Putih :
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2½ cawan susu (guna susu Dutch Lady Full Cream)
2 keping keju cheddar (guna keju jenama Chesdale)
Sedikit garam

Cara-cara memasak lasagna:-

1. Celurkan kepingan lasagna dengan air panas mendidih. Make sure kesemua lasagna tenggelam di dalam air panas tersebut. Ini bagi memastikan lasagna lebih lembut sewaktu dibakar nanti. Ketepikan.


2. Cara masak sos bolognese sama macam masak kuah spagethi. Senang kan. Kalau korang dah terrer lagi best. Sesiapa yang tak pandai lagi, meh baca resipi spagethi bolognese aku ni ek


3. Cara membuat sos putih. Sediakan periuk sederhana besar, buka api kecil dan panaskan mentega. Setelah cair, masukkan tepung dan gaul sehingga sebati. Kemudian masukkan susu, gaul sekali lagi dan akhir sekali masukkan keju cheddar serta garam secukup rasa. Gaul dan tutup api apabila kesemua bahan kelihatan sedikit likat.

4. Keluarkan kesemua kepingan lasagna yang dicelur. Aku gunakan sudip rata untuk untuk angkat kalau pakai tangan, harapannya boleh terkoyak kulit lasagna tuh.


5. Sediakan bekas untuk membakar lasagna. Ikut kesesuaian oven korang. Kalau ada saiz yang just nice, gunakan jelah. Tapi make sure korang ingat, yang korang kena susun kepingan lasagna tuh bertingkat-tingkat ye.


6. Cara susunan Lasagna.

Lapisan pertama : Susun 2-3 keping lasagna di dalam bekas sehingga menutupi kesemua ruang. Ratakan bahan yang digoreng di atas permukaan lasagna. Kemudian tuangkan satu lapisan sos putih di atas permukaan daging. Taburkan lada hitam, oregano dan parutan keju.

7. Ulang sekali lagi langkah 6 bagi lapisan kedua, begitu juga untuk lapisan ketiga.


8. Panaskan / preheat ketuhar / oven dahulu pada suhu 180ºC. Kemudian, bakar lasagna dengan suhu 180ºC  selama 35 hingga 40 minit.

Ok siap dah.

Masa aku keluarkan bekas lasagna yang ampun, hitam oulls permukaannya.Aku assume tak jadi ni. Rasa nak nangis pun ada. Tup-tup Mr Big kata cuba try potong dulu, tengok dalamnya hangus ke tak?

Bila dah potong, jeng jeng jeng..


Terbaik uols. Sedap, enak dan lazat walaupun kuahnya banyak kan. Itulah tak ikut petua orang lama, cam ni lah padahnya.

Ktorang biarkan sejuk seketika then baru potong. Hah bila makan, bukan main seronok lagi Mr Big kan. Dia abiskan satu bekas lasagna tu tau. Sedap benau katanya.


Sedikit tips untuk masak Lasagna

1. Kuah bolognese tu sebaiknya pekat dan kering sedikit, barulah cantik je bila di letakkan atas kepingan lasagna.
2. Sos putih pun sama mestilah likat tapi jangan pekat sangat.
3. Sila jaga oven korang punya temperature, jangan meragam cam aku pun ni. Maybe dah lama tak pakai kot.
4. Jangan potong masa panas-panas coz tak cantik potongannya. Tapi kalau dah lapar, ada aku kisah kan.
Apmacam, faham tak instruction aku ni.
Very straight forward kan. Mudah dan cepat untuk di masak. Masa first time aku buat ni, kekoklah sket so amik masa almost 2 jam gituh. Dari Mr Big belum sampai rumah sampai dia duk main game dah masuk intermediate level lah kan.
Korang pun patut cuba, pelbagai sket resipi masakan korang tu kan..

24 comments :

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak lily! heeeeee. sodapnya. terliur sheila kak. kalau beli kat luar, portion besar tapak tangan je. sedih. buat sendiri lebih puas hati kan. thanks sharing! nanti nak try buat sendiri :)

beta kupu said...

ohhoiii terliur tgk cik lily oiii

adianiez AIDA said...

i like lasagna.... best. mesti nak kena beli & cuba ni...

CIK NANA said...

Yea. Mcm yummy. Nk try gak tp xda oven. Huhu.

Myra Jay said...

Wowwww!!! Terliur sangat :D

penaberkala said...

thanks kak utk resepi
dah lama nk buat, tp tak cari-cari resepi
paling suka lasagna di secret recipe, terbaik...

boleh cuba buat ni nanti...
harap-harap menjadi lah,hehe
belum cuba belum tau

Azueriena Norash said...

pernah buat sekali jerk dulu...pastu x buat dah..sebab malehh...hahaha...lepas nengok lasagna nie rasa macam nak buat jugak ler...hehehehe..
sedapp bebenor nampaknyer

hazman aka species1980 said...

Lasagna nei memang sedap tapi cepat kenyang n muak sebab eden kureng skit cheese ni.... huhuhu

Damia shoppe said...

Pre oder
assalamualaikum sesiapa yang berminat nak oder :
-minyak habatussauda..
-bedak arab
- habatussauda berbiji
juga menjual pelbagai rempah dr terengganu seperti
rempah cap bunga rose
rempah kerutup
rempah gulai nasi dagang
rempah kurma
rempah dalca
Anda berminat ? boleh PM saya

Damia shoppe said...

Pre oder
assalamualaikum sesiapa yang berminat nak oder :
-minyak habatussauda..
-bedak arab
- habatussauda berbiji
juga menjual pelbagai rempah dr terengganu seperti
rempah cap bunga rose
rempah kerutup
rempah gulai nasi dagang
rempah kurma
rempah dalca
Anda berminat ? boleh PM saya

Pieza Othman said...

Petua utk x nk bg hangus kt atas bakar 20 minit lps tu kuarkan lasagna baru taburkan cheese moza pas2 bakar lg 20 minit baru permukaan lasagna x hangus..

Klu malas nk buat sendiri boleh order dgn pza like pieza delicious insyaallah puas hati..

ummi auni said...

Sedapnye..nk try la..huhu.tq

ummigenius.blogspot.com

Marissa Qistina said...

Agak2 bajet semua berapa?

Anonymous said...

memang terbaek...aku akan cuba membuat lasagna dgan resipi yg ringkas....thanks...kak...:-)

Anonymous said...

Tbaik

fazliana said...

resepi yang sangat bermanfaat.. terima kasih... :)

fazliana said...

resepi yang sangat bermanfaat.. terima kasih... :)

fazliana said...

resepi yang sangat bermanfaat.. terima kasih... :)

fazliana said...

resepi yang sangat bermanfaat.. terima kasih... :)

John London said...

Sedap tp dmana nak dpt bahan2 ni

fazliana said...

waduh2..xthn tgok gmbr lasagna..dpt mkn nie mmg sebat sorang..hihii.tq share=)

Rini Othman said...

Sdg cuba..tgh dlm oven..tq fo the recipe

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

Ummul Azkee said...

boleh cuba ni...sedap sgt nmpknyer