Sunday, September 15, 2013

Ke Luar Negara Dengan DiGi Roaming

Hi Korang,

Ni dah hujung tahun ni, dah mula dah korang duk book tiket flights.

Masa MATTA Fair last week, kemana je korang plan nak pergi? of courselah overseakan coz Malaysia dah abis jalan. Jangan kata korang, aku pun sama gak. Dah book setahun awal lagi nak ke Melbourne, insyallah maybe hujung tahun ni.

Bila dah travel oversea ni, internet junkie cam aku mesti duk sibuk nak tunjuk gambar tempat-tempat. Internet itu sangat penting wokeh, memang tak boleh di pisahkan lagi.

Jalan terbaik adalah roaming service.

Sekarang ni DiGi tengah buat promotion dengan hanya serendah RM32/sehari. korang boleh enjoy dengan internet tak kira lah guna telefon ke, laptop ke even tablet korang yang canggih manggih tu tau. Boleh roaming dengan 41 telefon operator seluruh dunia.


Ni aku letak sket informasi mengenai DiGi Roaming ni ye

'Data usage of 3MB and above will be charged at a flat rate (daily max cap) of RM32/RM36/RM56 per day'

Kegunaan data bagi 3MB dan ke atas akan di kenakan kadar bayaran sama rata iaitu RM32/36/56 sehari. Ikut negara yang korang pergi tu.

Kalau pakai data sedikit dari 3MB ianya akan di kenakan

·RM10.66/MB with 10kb charging block for RM32/day
·RM12/MB with 10kb charging block for RM36/day
·RM18.66/MB with 10kb charging block for RM56/day

Yang kadar ni, kira macam apa yang korang pakai itu yang korang bayar lah.Alah macam orang kata 'Pay As You Use'.

So bolehlah korang update FB status ke, share gambar tempat-tempat menarik masa korang holday tuh. Tak pun, kalau korang tersesat ke, tak tau jalan ke boleh je search guna Google Maps.

Blogger cam aku ni, penting tu internet untuk check email. Mana tau dapat job-job advertorial menarik time bercuti tu, so bolehlah reply secepat mungkin hehehehhehe..

Tak paham lagi, meh sini aku terangkan kat korang seterang-terangnya.

Katakan sekeping gambar beratnya 60kB, so korang boleh upload 15 keping gambar dalam 1MB dan untuk 1kB massage, maknanya 1000 massage (without attachment) korang boleh sent/received via Whatsapp untuk 1MB.

Kira untung lah kan.

Macam aku pi travel ke Singapore hari tuh



data DiGi Roaming ke Singapore adalah



Bestkan, kira berpatutan lah. Tapi kena ikut negara yang korang pergi coz ratenya berbeza bagi setiap negara.

So dah fikir dah ke yang mana satu jadi pilihan? semestilah DiGi the smarter choice...