Friday, June 9, 2017

UMRAH 2017 | Hari 8 Mekah – Ziarah Luar Ke Jabal Thur (Gua Thur), Jabal Rahmah, Padang Arafah, Mudzalifah, Mina dan Miqat Di Jaaranah

Hi Korang,


Lama betul terberhenti kisah UMRAH 2017 aku ni.

Ye ko, sebab nak menulis tuh tak kena mood so hanging sekejap. Ni ada masa terluang then kita sambung balik. Cam nak ingat citer 4 bulan lepas ek hahahaha 

#bertabahlah

Hari 8 – 26 Feb, kitaorang ada aktiviti melawat yang di gelar Ziarah luar di mana kitaorang akan melawat Jabal Thur (Gua Thur), Arafah (Jabal Rahmah), Mudzalifah, Mina dan Jamarat.


Baca cam banyak je tapi tak delah lama pun, tak sampai ½ hari pun.


Di Jabal Thur, kitorang melawat kira macam tanah lapang kat bawah sebelum naik ke Jabal Thur. Kat sini mutawif terangkan sejarah mengenai Jabal Thur ni, juga sinonim dengan sebuah gua yang digelar Ghar al-Thawr (harfiah Gua Lembu jantan), di sinilah Nabi Muhammad SAW dan Saidina Abu Bakar menyorok atas perintah Allah daripada ancaman pembesar Bani Quraish, peristiwa ini berlaku ketika baginda sedang dalam perjalanan Hijrah ke Madinah. Inilah gua yang dimaksudkan dalam Hadis Nabi Muhammad dan Saidina Abu Bakar di dalam gua.

Pintu timur Gua Thur atau Ghar al-Thawr tingginya 1.25 meter, manakala lebar pintu guanya adalah 3.5 m X 3.5 m. Gua tersebut memiliki 2 pintu iaitu disebelah barat dan sebelah timur. Pintu disebelah baratlah yang digunakan Nabi Muhammad dan Saidina Abu Bakar untuk masuk. Pintu gua barat tingginya hanya 1 meter sekaligus lebih kecil dari pintu timur. Pintu timur hanya baru dikorek bagi membolehkan pelawat masuk dan melihat keadaan gua. Pendaki / pelawat yang berhasrat masuk ke gua thur harus mendaki sampai ke pintu gua, dakian memakan masa 1 jam setengah bergantung kepada kekuatan stamina.

Hah seronok kan dapat belajar sejarah islam ni ek

comey si aalya pakai tudung hah

sempat mama bagi burung merpati makan

tengok buat perangai si aakif ni tau

anak-anak pompuan

kami sekeluarga

Kitaorang duk bergambar je kat sini sebab tak de apa-apa pun, just tanah lapang je

Kemudian kitaorang ke Jabal Rahmah


Jabal Rahmah terletak di tepi padang Arafah yang merupakan daerah yang di pinggiran timur Mekah. Sejarah Jabal Rahmah merupakan titik pertemuan antara nabi adan dan hawa setelah masing-masing terpisah di antara ujung dunia. Di titik itulah kini berdiri monumen putih tanda pertemuan kedua manusia pertama tersebut.

Sesuai nama nya, bukit ini yang di yakini sebagai pertemuan antara Nabi Adam dan Siti Hawa setelah mereka di pisah kan dan diturunkan dari Syurga oleh Allah SWT.

mama aakif dan aalya, masa ni kat bawah lagi

anak-anak sedaraku yang anginnya tak menentu


ni baru level 1 je, banyak lagi batu nak kene panjat

Aku dengan Mr Big pun panjat jugaklah Jabal Rahmah ni, tapi tak sampai atas pun, sampai tingkat yang pertama tuh je kemudian duduk situ pemandangan dari atas yang cantik jugak. Orang lain berlumba-lumba panjat ke atas, ktorang chillax je di sini. 

Turun bawah balik, ada pulak jualan jubah murah-murah hah apa lagi singgah lah kejap diorang ni, sebab murah betul ada yang borong terus hehehe. Itu mutawif cakap, jaga-jaga bila sampai Jabal Rahmah ni dugaannya lagi hebat. Rupanya dugaan shopping hehehe

Kitorang hanya lalu sahaja di kawasan Padang Arafah, Mudzalifah dan Mina.


Tak de pun kat sini tapi umrah ni tapi cuba pi musim haji, kawasan ni memang penuh dengan Jemaah yang mengerjakan haji. Ada bullet train jugak tau untuk kegunaan Jemaah haji bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain, itu air tangan rakyat Malaysia tuh.


Tempat terakhir sekali kami keluar ke Ja’aranah iaitu tanah halal untuk bermiqat sebab nak buat umrah lagi sekali. Siap berniat, solat sunat dan pakai pakaian ihram terus balik ke Masjidil Haram untuk kerjakan umrah kali kedua.



Eh ada jugak jemaah yang singgah shopping di tepi masjid Ja'aranah ni, yelah kat sini lagi barang murah-murah. Rambang mata ooo tapi aku tak shopping pun sebab takut lambat.

Di sebabkan masa tuh dah tengahari dekat nak Zohor, memang panas mencarak bila tawaf keliling Kaabah tuh tapi seronok sebab terasa dah dekat dengan Kaabah. Bila buat tawaf berdua dengan Mr Big ni macam pi honeymoon pulak. Semua sesama macam adam dan hawa pulak hahahaha #jiwangsengal.

masa ni baru habis tawaf on the way nak ke tempat Saie

Sudahnya kitaorang solat Zohor kat tempat Saie, macam Saie baru yang ke 4 then azan pulak. Tengok ramai je orang-orang arab duk solat kat tempat Saie tuh then kitaorang pun sama gaklah berhenti sekali. Amik wudhu guna air zam-zam je sebab itu yang dekat. 

Abis solat Zuhur sambung habiskan Saie dan Tahalul then terus balik hotel dan makan lepas tuh tidur sampai nak pi solat Asar. 

Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni

1. Umrah 2017 | Rezeki Yang Tak Di sangka








3 comments :

Kakcik Nur said...

Kakcik pergi dulu pun dengan Wira Saujana. Alhamdulillah. Namun hati rindu untuk ke sana lagi terutamanya untuk mengerjakan ibadah Haji...

Hasliynda Umairah said...

teringin nak pergi...nak buat simpanan nie

Siti Rohaida Yusof said...

rupanya dah macam pasar pagi pulak..hebat betul dugaan shopping kat sana kan