Monday, April 10, 2017

UMRAH 2017 | Hari 5 Madinah – Perjalanan Ke Mekah Selama 6 Jam

Hi Korang,



Sambung balik citer Umrah 2017 ni ek, kan banyak hari.

Hari 4 Madinah – Rehat, Solat, Makan dan Shopping je Kerjanya

Untuk hari ke empat, tak de aktiviti ziarah pun. Kitaorang tawaf kidai sajor lepas habis solat fardu. Apa lagi shopping lah. Di sebabkan Hotel Rove tuh bagi aku location wisenya sangat best, so sepanjang masa aku shopping jelah. 

ni tepi hotel je ni

kedai tepi laluan nak ke masjid

Depan hotel, tempat shopping, tepi hotel tempat, jalan nak ke masjid laluan shopping so memang seronok membeli belah. Ya allah, betul jubah memang murah tak sini. Kalau kat Malaysia sepasang jubah average dalam RM150 kat sini ermm dalam SAR25 riyal dah dapat sehelai jubah yang cantik. Kira sehelai jatuh tak sampai RM30 pun. Memang tak henggat dunia bila time shopping ni, pantang nampak cantik beli, beli dan beli. Aku ni boleh di katakana pi masjid hari-hari jubah baru, kan aku bawak 3 helai je pi sana kan hehehehhe

Eh ingat tujuan balik pi umrah ni ek.

setelah subuh


Hari Ke 5 

Pagi tuh bangun aku dah mula rasa sedih yelah nak tinggalkan Madinah, nak tinggalkan tempat Rasullah SAW yang tenang ni. 


Mr Big pesan lepas solat Subuh terus pi but tawaf Wida sekali. Aku pun cakap ok jelah, rupanya dia cakap buat asing-asing bukan buat sekali. Yang aku ni ingat buat sekali so tunggu jelah, sekali punya tunggu dah pukul 7pagi pun. Eh semua orang dah balik tapi dia aku tak nampak batang hidung lagi. 


cantik kan lepas subuh di masjid nabawi

Dah mungkin rezeki aku agaknya, dapat jugak aku tengok sendiri cam ne payung-payung di Masjid Nabawi ni di buka. 


Wah syukur sangat ek sebab sebelum tuh aku duk sibuk sebut-sebut nak tengok sangat cam ner payung tuh dibuka.

Eh dah pukul 7 lebih ni Mr Big tak nampak batang hidung lagi then aku pulak nak terkencing, so balik hotel tuh buat apa yang patut then datang balik ke Pintu 25 tuh sebab takut dia tunggu pulak kan. Rupanya memang betul dia tunggu aku, dari jauh aku dah nampak dia. Ceritanya dia dah buat Tawaf Wida kat dalam masjid tadi, sebab orang lelaki boleh lalu kat kawasan makam Rasullah SAW tuh cuma orang perempuan je yang tak boleh masuk. 

So aku cakap tak perlah aku buat sendiri jelah, nanti jumpa kat bilik je.


semua ni gambar sebelum pukul 7.30pagi, cantikkan


Tak delah susah mana pun tawaf wida tuh, ikut je instruction dalam buku panduan tuh. Yelah adat kita bertandang rumah orang bila nak balik kenalah bagitau kan itu je. Berjujuran jugak air mata keluar masa nak tinggalkan kawasan makan Rasullah SAW tuh. 

Balik bilik packing barang siap-siap sebab pukul 10pagi, porter akan ambil bag untuk dinaikkan atas bas. Habis kemas terus mandi siap-siap mandi sunat ihram sebab lepas zohor terus nak ke Mekah. 

siap berpakaian ihram

Ktorang berdua adalah orang yang paling last sekali naik bas untuk ke Mekah sebab apa? Sebab Mr Big ni terhegeh-hegeh nak siap. Aku dah siap, memang dugaan nak tunggu dia siap dengan nak pakai kain ihram lagi. Nasib baik Mutawif tuh tak bising, lambat dah perjalanan ktorang setengah jam daripada jadual. 

Di Bir Ali


Naik je bas, lebih kurang 7km dari Bandar Madinah tuh ktorang berhenti di Bir Ali. Masjid Bir Ali ni merupakan tempat untuk bermiqat bagi mereka yang hendak mengerjakan umrah dari Madinah. Orang sangat-sangat ramai, nasib baik aku dah ada air wudhu so sampai je terus solat tahyatul masjid dan solat sunat ihram. 

Lepas tuh ktorang niat beramai-ramai di dalam bas, kemudiannya bertalbiyah. 


So kena jaga 13 pantang larang ihram tu ye jangan sampai ke dam tau. Penat bertalbiyah, aku tidur sepanjang jalan. Eee really bad habit ek, eh penat lah sepanjang hari tuh jalan sana sini. 









Dalam pukul 6 petang cam tuh, ktorang sampai ke satu RnR ni. Memang lapang selapangnya, luas kawasannya. Tup-tup ada bangunan sebutir dua hehehe, turun bas pi toilet then naik bas balik. Kat Tanah Arab ni walaupun negara Islam tapi kebersihannya out sungguh, aku pi toilet tuh sebab nak terkencing sangat dan tutup mata dan hidung je kalau tak memang aku tak turun. 

Lebih kurang dekat pukul 8malam cam tuh ktorang sampai Mekah. 

Mr Big terus kejut aku bangun, masa on the way tuh aku tengok bangunan-bangunan di Mekah tak sama langsung cam tempat kita ni. Semuanya petak, macam dinding konkrit di susun-susun bentuk petak je. Dalam bas aku nampak orang solat depan bangunan, tepi jalan, even dekat kaki lima je yang mana tak sempat nak ke masjidil haram. 

Hotel ktorang adalah Hotel Nada Daefah, belakang Le Meridien Hotel di atas bukit dan jaraknya hanya 180meter dari Masjidil Haram. Masa aku sampai tuh, masih belum nampak pintu Kaabah lagi so ktorang makan, naik bilik berehat sekejap dan turun lobby balik untuk buat umrah pertama iaitu umrah wajib.

Excited nak tau kan??

bekal dalam bas


Sebab entry ni panjang sangat so aku akan sambung nanti ek, nak bagi korang teruja kan. Walaupun korang dah pernah pi agaknya ke sini kan hehehhhe

Ini baru habis cerita di Madinah, belum lagi masa berada di Mekah 

So sabar ye hehehhe

Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni



Selamat menbaca ek

4 comments :

Nadia Nurul said...

alhamdulillah...cik lily putih dah sampai sana..seronoknya..saya pun teringin nak pi sana juga...

Mas Zull said...

assalamualaikum CLP..wah !! seronoknya kan..bila la mama dpt ke sana..
** Mama Maszull

Nadia Johari said...

macam tu di aterbuka..lawanya

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila sampai kat bir ali..malam rasanya.. penuh org.. bayangan dengan amana dengan khairy..alhamdulilah khairy bagus..tidur je..gili2 jelah dengan mak and adik lelaki