Wednesday, April 12, 2017

UMRAH 2017 |Hari 6 Mekah – Umrah Pertama, Syukur Alhamdulillah

Hi Korang,

Ok aku sambung lagi citer pi umrah 2017 ni ek

Umrah Pertamaku


Ye inilah tujuan utama aku pi umrah untuk buat umrah yang pertama. Kata Ustaz Safuan, buat umrah yang ni kenalah bersungguh-sungguh dan bayangkan ini umrah terakhir kita.



Setelah apa yang aku pelajari masa kursus dan jugak di youtube ini masanya untuk aku praktikkan. Kami bergerak dalam kumpulan seramai 39 orang tuh, termasuk Aakif dan Aalya sekali. Aalya siti dukung dan Aakif Gemuk dan Mr Big dukung tukar-tukar.

Dulu masa diorang pi Kaabah cam dekat je nowdays dah makin kedalam sebab banyak construction di kawasan dataran masjidil haram ni. Lagi dekat nak sampai lagi dup dap jantung di buatnya. 

Untuk pertama kali aku melihat Kaabah terus air mata berjujuran keluar, sebab tak sangka aku dapat jadi tetamu Allah. Kalau kita tengok dalam TV, nampak Kaabah tuh cam besar je kan tapi sebenarnya tidak. Tak lah besar mana pun tapi manusia memang-memang sangat ramai, city never sleep bila di Mekah ni. 

Ktorang mulakan dengan 7 kali Tawaf, memang kena ikut rukun umrah je jangan pepandai nak langgar or nak skip peraturan. Masa ni kita boleh baca buku panduan pun masa tawaf tapi tak digalakkan sebab takut terlanggar orang hadapan dan takut tertinggal di belakang. Memang ye aku berselawat, berzikir, baca surah dan mintak doa sekali masa aku keliling Kaabah tuh. 7 kali pusingan, aku selang selikan bacaan doa dengan zikir. Mama berpaut pada aku dengan Mr Big, so ktorang tak boleh laju sebab mama tak kuat nak berjalan. Memang air mata tuh senantiasa mengalir je minta ampun dan minta doa.

Habis tawaf tuh, ktorang dapat solat betul-betul selari dengan makam nabi Ibrahim. Terus lepas solat aku bacakan doa kengkawan yang berkirim dan doa aku sekali, lagi sekali air mata jatuh menitis non stop sampai Mr Big bangunkan aku dan bawak aku pi minum air Zam-Zam. Oi lega rasanya lepas dapat buat tawaf ni, hilang rasa beban doa yang kengkawan kirim sebab dah sampai, bayangkan 30 orang punya doa aku baca berulang kali sampai boleh hafal dibuatnya. 

*Semoga termakbullah doa kalian yang aku bacakan tuh, aku belum balik lagi ada yang dah tercapai hasratnya. Ermm aminn alhamdulillah.

lepas habis saie, belum botak lagi

Ktorang teruskan untuk buat Saie dari Bukit Safa ke Bukit Marwah. Kalau korang tau pasal sejarah kedua-dua bukit ni lagi best sebab korang boleh menghayati bila korang berada kat situ. 7 kali ulang alik, dan kat sini best sebab ber aircon dan kawasan laluannya lebar even Aakif boleh main lari-lari lagi dengan kain ihramnya. 

Lepas Saie tuh, kita kena buat rukun terakhir iaitu bertahalul. 

barber shop tepi hotel je

Semua ni Mr Big yang buat, lepas dia gunting sket rambut dia terus je dia guntingkan rambut aku. Duduk sekejap kat kawasan Bukit Marwah tuh, then terus berjalan balik. Masa jalan nak balik hotel tuh, baru nampak keadaan masjidil haram tuh cam ne sebab tadi nak cepat kan. Sempat ambil gambar sket

Sekali tengok jam dah pukul 1 pagi.

Bayangkan dari pukul 10malam sampai 1 pagi, lama kan. Tapi itulah rasa syukur sesangat dapat kerjakan umrah tanpa apa-apa dugaan yang hebat. 

On the way balik tuh, kitorang singgah kat barber shop untuk botakkan kepala laki mak ni hah. Arr baru lega rasanya dapat botak dia cakap. 

kat mekah dan madinah memang tak de katil queen ye

Naik bilik, bersihkan diri then terus tidur sebab penat sangat tapi seronok dan berbaloi tau

Meh baca entry UMRAH 2017 sebelum ni



6. UMRAH 2017 |Hari 5 Madinah – Perjalanan Ke Mekah Selama 6 Jam

Ok nanti sambung lagi ek


3 comments :

Azian Elias said...

ALHAMDULILAHH.. bahagia tengok. Masih ALLAH belum izinkan untuk ke sana.

Hernee Nazir said...

alhamdulillah tahniah ya dah menjejakkan kaki di sana..

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

alhamdulillah..doakan juga ida smpai ke sna