MY HISTORIC MOMENTS

Tuesday, June 6, 2017

Agihan ‘Pek Buka Puasa’ Bersama FONTERRA Sempena Ramadan dan Hari Susu Sedunia

Hi Korang,


Bulan ramadan yang mulia ni, sememangnya kita berlumba-lumba untuk menambahkan pahala kan, berkat tuh bulan puasa ni. 



Eh tak ketinggalan jugak, syarikat-syarikat besar juga mengadakan CSR program di bulan puasa ni dan salah satunya syarikat jenama FONTERRA yang menjalankan program agihan ‘pek buka puasa’ sempena Hari Susu Sedunia. Majlis ini di adakan di Majlis lkhlasiah, pusat komuniti Kampung Kerinchi Kuala Lumpur. 

blogger Diya, Kak Hanny, Amir pun ada jugak

Di sebabkan bulan puasa ni dapat balik awal so sempatlah aku ke Kampung Kerinchi petang tu bagi menyaksikan sendiri majlis yang penuh bermakna ini. 

Syarikat pemakanan tenusu dari New Zealand itu, mengagihkan produk Fernleaf, susu Anlene, CalciYum dan juga bubur lambuk yang di mana santannya menggunakan susu fernleaf kepada orang ramai selepas solat asar hari itu.


Encik Jose Miguel Porraz Lando, Pengarah Urusan Fonterra Brands Malaysia dan Singapura berkata syarikat merasa bangga dalam membawakan produk yang terbaik dari New Zealand untuk menyokong kesihatan dan pemakanan rakyat Malaysia.

"We feel very privileged to be here today to have the opportunity to celebrate the blessed month of Ramadan and World Milk Day with the community at Kampung Kerinci. "As one of the leading providers of dairy products in Malaysia, we're big believers in the nutritional value of dairy and during the month of Ramadan it's vital that people have the right nutritional in-take to support a healthy fast," kata Mr Porraz Lando.

Susu adalah salah satu minuman berkhasiat yang mengandungi nutrien penting seperti protein, kalsium, kalium, Vitamin D dan B, yang boleh membantu sokongan nutrien yang hilang dan membantu membendung rasa lapar semasa waktu berpuasa.

Beberapa keping gambar yang sempat aku ambil ketika majlis berlangsung






Sykurrr... buka puasa nanti dapat makan bubur lambuk ek

Hari Susu Sedunia adalah satu inisiatif oleh Pertubuhan pertanian dan makanan (FAO), sebuah badan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia diraikan di seluruh dunia dalam menyedari kepentingan susu dan hasil tenusu sebagai sumber pemakanan untuk berjuta-juta seluruh dunia.


Sedikit info mengenai Fonterra Brands Malaysia


Fonterra Brands Malaysia menghasilkan jenama tenusu seperti Anlene, Fernleaf, Anchor dan Anmum (Materna, Lacta and Essential). Semua produk Fonterra halal yang disahkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), dan mengikuti satu jaminan Halal yang ketat dan proses kualiti dan keselamatan makanan dari rumput dari ladang-ladang di New Zealand kepada produk akhir yang mencapai pengguna. Fonterra Brands Malaysia mengeksport produk tenusu Diperakui Halal ke lebih daripada 13 buah negara di rantau ini, menjadikan Malaysia sebagai hab Halal serantau



No comments :