Thursday, April 21, 2016

UNITEN Open Day 2016, Panduan Untuk Adik-Adik Masuk Universiti Tenaga Nasional

Hi Korang,

Hari tu sempat aku pergi ke UNITEN Open Day 2016


Ini first time saya attend open day untuk universiti ni, yelah dulu-dulu time aku belajar tak de pun Open Day or Hari Terbuka universiti ni kan.



Open day UNITEN ini berlangsung di Administration Building, ermm first time masuk so ikut je signage yang telah pun di sediakan tak delah sesat pun cuma tempat parking tu yang aku keliru sket dan nasib baik ada pak guard lalu lalang then terus je tanya kan. Sampailah dengan selamatnya.

Meh aku story sikit latar belakang UNITEN atau Universiti Tenaga Nasional ni ek

Universiti Tenaga Nasional commenced operation in 1976 as Institut Latihan Sultan Ahmad Shah (ILSAS), which served for many years as the corporate training center for Tenaga Nasional Berhad (TNB) and its predecessor, the National Electricity Board. In 1994, ILSAS was transformed into an institute of higher learning and renamed Institut Kejuruteraan Teknologi Tenaga Nasional (IKATAN). It offered academic programmes in engineering and business management at undergraduate and graduate levels through twinning links with local and foreign universities which is (Indiania-University Purdue University Indianapolis, USA for Engineering). In 1997, IKATAN was upgraded to Universiti Tenaga Nasional.


Tujuan  UNITEN Open Day 2016 ini diadakan adalah untuk pelajar-pelajar lepasan SPM/SPTM yang baru dapat result tu untuk mengenalpasti arah tuju selepas SPM/STPM. Adik-adik yang nak sambung belajar tu, kena rajin lah usha mana-mana universiti yang mengadakan Open Day. Penting  tau ! Sebab budak-budak lepasan SPM/STPM ni baru lagi dan tak tahu sangat mengenai alam universiti. Betul tak? nak sambung apa lepas SPM? Nak jadi apa? Nak ambik couse apa? So sebab tu lah adik-adik lepas SPM/STPM kena datang event macam ni.




Bidang Yang Terdapat di UNITEN ?
UNITEN ni lebih tertumpu kepada bidang teknologi maklumat (IT), kejuruteraan,  pengurusan perniagaan dan lain-lain. Dah moh tengok bidang apa yang ditawarkan kat UNITEN.

Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) Campus Academic Programmes/Courses

Foundation Programmes
Foundation in Electrical and Electronic Engineering
Foundation in Electrical Power Engineering
Foundation in Mechanical Engineering
Foundation in Civil Engineering
Foundation in Computer Science
Foundation in Information Technology

Foundation in Business Administration



Diploma Programmes

Diploma in Mechanical Engineering

Diploma in Electrical Engineering
Diploma in Computer Science
Diploma in Accountancy
Diploma in Finance
Diploma in Business Studies


Engineering Programmes
Bachelor of Civil Engineering (Hons)

Bachelor of Electrical and Electronics Engineering (Hons)
Bachelor of Electrical Power Engineering (Hons)
Bachelor of Mechanical Engineering (Hons)

Bachelor of Computer and Communications Engineering (Hons)


Computer Science and IT Programmes

Bachelor of Information Technology (Information Systems) (Hons)
Bachelor of Information Technology (Graphics & Multimedia) (Hons)
Bachelor of Computer Science (Systems & Networking) (Hons)
Bachelor of Computer Science (Software Engineering) (Hons)

Bachelor of Computer Science (Cyber Security) (Hons)
Bachelor of Information Technology (Information Systems) (Hons)

Bachelor of Information Technology (Graphics & Multimedia) (Hons)

Bachelor of Information Technology (Visual Media) (Hons)



Accounting and Business Programmes

Bachelor of Accounting
Bachelor of Finance
Bachelor of International Business
Bachelor of Business Administration (Hons) in Human Resource Management

Bachelor of Business Administration (Hons) in Marketing

Bachelor of Business Administration (Hons) in Entrepreneurship & Venture Management


Hah amik ko berapa banyak course daaaa....

Ermm berbelit gak akak lily ko nak menaip semua course-course yang ada di UNITEN ni ek. So pilih yang betul-betul sesuai dengan minat dan jiwa korang tau. 

Ini pulak di antara kemudahan dan perkhidmatan yang di sediakan di UNITEN ni untuk kegunaan para pelajar.




Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) Facilities and Services

- Library
- Laboratories
- Computing
- Food
- Outlets
- Social / Sports
- Accommodation
- Residence  Hotel @ Uniten
- Transportation
- Health and Medical


Bagus semua yang penting ada ek. 

sempat makan kat cafe Uniten ni, sedap gak wei. orang banjerrr

Tak yah la nak keluar masuk kampus kalau ada barang yang tak cukup kan. Tapi sekali sekala nak keluar time hujung minggu apa salahnya kan, di antara mall yang dekat dengan UNITEN ni adalah IOI City Mall, Bangi Warta, Bangi Gateaway, PKNS, Metro Point dan ada tempat-tempat lain yang dekat-dekat je. So don’t worry kalau tak cukup makan kan hehehehhe

Mengenai yuran pembelajaran di UNITEN

Yuran Pengajian di UNITEN di antara RM 15,000 sehingga RM 75,000 mengikut pengajian.

Program Pengajian
Tempoh Pengajian
Yuran Pengajian
Foundation Programmes 
1 Year
RM 15,000 – RM 17,000
Diploma Programmes
2 1/2 Years
RM 24,200 – RM 26,000
Engineering Programmes
4 Years
RM 75,000
Computer Sciences and IT Programmes 
3 Years
RM 58,000
Accounting  and Business Programmes
3 / 4 Years
RM 49,000 – RM 63,000


Wei jangan risau sangat pasal bab yuran tu ek,  UNITEN ada menyediakan beberapa pinjaman pelajaran yang boleh membantu korang adik-adikku yang bijak pandai ni untuk menyambung pengajian.

Diantaranya
1 . PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi  Nasional)
2. MARA – Majlis Amanah Rakyat
3. YTAR – Yayasan Tunku Abdul Rahman
4. YTN – Yayasan Tenaga Nasional
5. JPA – Jabatan Perkhidmatan Awam
6. YCU – Yayasan Cancelor Uniten
7. Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor
8. Yayasan Pahang
9. Yayasan Khazanah

Ok ok nak bagitau kat korang adik-adik yang nak tengah browse pasal UNITEN ni tentang jeng jeng jeng



Ada peluang baik untuk korang adik-adik ni tau, korang berpeluang untuk memenangi  sebuah iPad Mini dan ada juga hadiah powerbank.

Caranya:-

1. Adik-adik just selfie je as university student, ermm pepandai korang lah kan
2. Log In ke SNAPUNITEN (www.snapUNITEN.com)
3. Upload gambar adik-adik dan tambahkan UNITEN Stamp
4. Save gambar dan upload di Instagram dengan hashtag #iLoveUniten

Alah hantar gambar je pun, mudah kan. Adik-adik hantar banyak banyak pun tak per sebab FREE kan sebab lagi banyak korang hantar gambar so lagi tinggilah chance korang nak dapatkan iPad tu ek.


Hah ada lagi ni akak Lily nak share lagi ni tau.

Kepada korang yang termiss UNITEN open day pada bulan Mac baru-baru ni don’t worry sebab Uniten akan mengadakan ‘UNITEN Open Day” lagi pada 7hb  - 8hb Mei 2016 akan datang ni. Korang boleh tau lagi mendalami mengenai segala kursus/programme yang ada di samping tu dapat explore kehidupan di UNITEN Universiti ni lagi.

Apmacam? Best kan!!

kalau aku nak pilih course yang mane ek

Itulah aku plak yang tak sabar ek, ermm maklumlah time belajar dulu tak de menda-menda cam ni semua kan.

Kepada adik-adik yang berminat masuk ke UNITEN, boleh layari website UNITEN untuk mendapat maklumat lanjut:

Website : 

UNITEN
Putrajaya Campus,
Jalan IKRAM-UNITEN,
43000 Kajang,
Selangor.
Tel : 603-8921 2020
Fax : 603-8928 7166. 

UNITEN
Sultan Haji Ahmad Shah Campus, 
26700 Bandar Muadzam Shah, 
Pahang. 
Tel: 609-455 2020 
Fax: 609-455 2000.

3 comments :

JMR said...

rasa nak masok blaja balik ..hhehe

hainom OKje said...

Buat masa sekarang belum berminat nak gi open day mana mana U CL....tahun depan mungkinlah kot..

sawdagar hensem said...

okay ke tempatt ni?