MY HISTORIC MOMENTS

Saturday, April 23, 2016

Kenali Teknologi WASTE TO ENERGY Dalam Proses Merawat Sampah-Sampah Nie

Hi Korang,



Ingat tak lagi citer aku pasal sampah yang terbiar lama hari tuh?



Mesti ada lagi yang blur-blur pasal Waste To Energy ni kan, so aku terangkan la sket ek. 


Untuk makluman semua, teknologi WtE adalah satu bentuk pemulihan tenaga di samping kemudahan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam yang merawat sisa, di mana tenaga elektrik dan haba, mahupun komoditi bahan api seperti diesel akan dihasilkan. Berbanding dengan menghantar sisa pepejal ke tapak pelupusan atau insinerator untuk dimusnahkan begitu sahaja, teknologi seumpama mampu mengubah dan memanfaatkan bahan buangan itu yang pada asalnya beban kemudian dirawat dan dijadikan aset, dan sekali gus menyumbang kepada pemeliharan dan pemuliharaan alam sekitar serta kesihatan.

Kerajaan bercadang untuk membina Loji Waste to Energy yang menggunakan teknologi terkini dan terbukti sebagai salah satu penyelesaian dalam merawat sisa pepejal di Malaysia. 

Loji Waste to Energy (WtE) vs Tapak Pelupusan

Ini kerana teknologi WTE tidak akan mengeluarkan sebarang masalah pencemaran bau, bahkan hasil pemprosesan sisa pepejal ditukarkan kepada tenaga yang diperlukan untuk manusia.


Di antara kebaikan teknologi Waste To Energy ini adalah :
(disebabkan aku dapat info daripada google, so aku tak translate lar takut nanti lain maknanya plak ek)

1. Waste to Energy facilities generate power in the form of electricity or steam. 
The Huntsville Waste to Energy facility can deliver up to 400,000 lbs/hour of uninterruptible steam to the U. S. Army’s Redstone Arsenal. Efforts are being made to assist Redstone in becoming “energy independent.” Using on-site energy sources would enhance Redstone’s energy security.

2. Waste to Energy is a Net Greenhouse Gas Reducer. 
Methane is a greenhouse gas which is mostly emitted from decomposing waste in U. S. landfills. It has more than 20 times the potency of carbon dioxide and is ranked as a dangerous contributor to climate change. Waste to energy facilities avoid the production of methane while producing almost ten times more electricity from each ton of waste compared to landfills. And, waste to energy facilities are the only solid waste disposal option with state-of-the-art air pollution control technology.

3. Landfill usage and landfill expansions greatly reduced
Waste to energy facilities typically reduce waste volumes by 90%. Fewer and smaller landfills are needed to process ash and this protects a valuable natural resource – land.

4. Trucking of waste long distances can be greatly reduced.
With a waste to energy facility in a community, shorter trucking distances result in less air pollution, less truck traffic. Large regional landfills are often located long distances from the communities using them.

5. Tipping fees remain in the community where the waste is generated. 
Large regional landfills are usually privately owned and their revenues often do not remain in the communities generating the waste but waste to energy facility revenues largely remain in the community. Tipping fees at regional landfills are based on levels of competition from other regional landfills and may not be related to the cost of disposal. Because of long term contracts and a fixed debt repayment structure, waste to energy facilities offer stable tipping fees for municipal waste. Large regional landfills, usually privately owned, compete with other landfills for waste and the tipping fees can be unpredictable.

6. The economy of the community is enhanced. 
According to the Energy Recovery Council, the average waste to energy facility in the US is responsible for the creation of 58 full time jobs. Generally, these are salaried, skilled positions with relatively high pay. And, these jobs have at least a 40 year projected life.

Ok boleh paham sesket kan.

Kalau tak sure lagi, amik kamus dan cari makna perkataan-perkataan tu ek.



        even Astro Awani pun ada buat liputan mengenai Loji Waste To Energy ni ek



Bagus kan dengan adanya Loji Waste To Energy ni kan, sesuatu yang elok di masa hadapan untuk generasi akan datang ye tak?

Untuk maklumat lanjut, korang boleh refer jugak di website berikut




hah memacam info lagi yang korang boleh baca untuk tambahkan pengetahuan tentang teknologi Waste To Energy ni ek.

Ada info sket untuk pengetahuan korang ek


NOTIS PEMBERITAHUAN (PREMIS BERTANAH) 
Adalah dimaklumkan bahawa mulai 1 September 2015, semua isi rumah di negeri-negeri* yang menerima pakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) adalah diwajibkan untuk mengasingkan sisa pepejal masing-masing mengikut kategori berikut: Sisa Baki (sisa dapur, sisa makanan, lampin pakai buang dan bahan-bahan kotor lain) – dimasukkan ke dalam tong sampah beroda yang telah dibekalkan; dan Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula – dibungkus ke dalam beg plastik dan diletakkan di sebelah tong pada hari kutipan yang telah ditetapkan mengikut kategori berikut: Plastik; Kertas; dan Lain-lain (contoh: tin, kaca, seramik) Bungkusan Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula yang bercampur dengan sisa baki akan ditanda dengan pelekat khas berwarna merah dan tidak akan dikutip oleh syarikat konsesi. Jika Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula tidak diasingkan dari sisa baki, tindakan berikut akan diambil: Amaran akan diberikan oleh SWCorp sehingga 31 Mei 2016; 
Kompaun akan dikenakan mulai 1 Jun 2016: 
Bagi kesalahan pertama – RM50.00; Bagi kesalahan kedua – RM100.00; dan Bagi kesalahan berikutnya – RM500.00. Sekiranya kompaun tidak diselesaikan, tindakan mahkamah akan diambil dan denda maksimum RM1000.00 boleh dikenakan sekiranya disabit kesalahan.


NOTIS PEMBERITAHUAN (PREMIS BERTINGKAT) 
Adalah dimaklumkan bahawa mulai 1 September 2015, semua isi rumah di negeri-negeri* yang menerima pakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) adalah diwajibkan untuk mengasingkan sisa pepejal masing-masing mengikut kategori berikut: Sisa Baki (sisa dapur, sisa makanan, lampin pakai buang dan bahan-bahan kotor lain) – dimasukkan ke dalam tong komunal yang telah dibekalkan; dan Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula – dibungkus ke dalam beg plastik dan diletakkan di dalam bekas yang dibekalkan mengikut kategori berikut: Plastik; Kertas; dan Lain-lain (contoh: tin, kaca, seramik) Jika Sisa Pepejal yang Boleh Dikitar Semula tidak diasingkan dari sisa baki, tindakan ke atas Badan Pengurusan Bersama (JMB) seperti berikut akan diambil: Amaran akan diberikan oleh SWCorp sehingga 31 Mei 2016; 
Kompaun akan dikenakan mulai 1 Jun 2016: 
Bagi kesalahan pertama – RM100.00; Bagi kesalahan kedua – RM200.00; dan Bagi kesalahan berikutnya – RM500.00. Sekiranya kompaun tidak diselesaikan, tindakan mahkamah akan diambil dan denda maksimum RM1000.00 boleh dikenakan sekiranya disabit kesalahan.

#asingkan
#wastetoenergy
#blooggersmedia


1 comment :

Fyda Noh said...

Memang baguslah kalau sampah diuruskan macam ni.. sebab kat Malaysia ni macam dah berapa juta tan kan sampah dibuang setiap hari...