MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, April 7, 2016

Pertandingan Penerbitan Pertama Di Dunia ‘Page to Pitch' (P2P) Media 360 Anjuran Perbadanan Kota Buku.

Hi Korang,

Entry ni kira cam berilmiah sket so aku terpaksa gabungkan english dan bahasa sebab takut lain plak makna kalau di translate cam tu je kan..

Berita baik untuk para penerbit, penulis dan pembaca serata dunia.


Malaysia’s leading hub untuk for penerbit, penulis dan pembaca iaitu Perbadanan Kota Buku dengan kerjasama Kumpulan Media Karangkraf dan National Film Development Corporation Malaysia (FINAS) bakal menganjurkan penerbitan pertama di dunia ke media mengikut peratuannya pertandingan bertajuk, Page to Pitch (P2P) Media 360.


Pertandingan ini yang akan diadakan bersempena dengan Kuala Lumpur Trade & Copyright Centre (KLTCC) edisi ke-9 dan juga acara tahunan Kuala Lumpur International Book Fairs yang bertujuan untuk membuka peluang kepada penulis dan menyediakan platform untuk cantuman penulis untuk menerbitkan idea-idea mereka dan membangunkan hasil penulisan Harta Intelek (IP) ke dalam kandungan media digital. Pertandingan ini terbahagi kepada dua kategori iaitu dengan tema 'Adapting Books and Ideas into Digital Media.'


Bagi kategori pertama, ‘Idea to Publishing’ menjanjikan penulis peluang untuk menerbitkan idea-idea mereka ke dalam satu penerbitan Karangkraf bernilai sehingga RM50, 000 nilai selain daripada RM5, 000 Hadiah dari Kota Buku dan peluang pemasaran antarabangsa apabila idea mereka diterbitkan. 

Dalam kategori kedua, ‘Book to Development’ menawarkan penulis yang untuk memindahkan penerbitan mereka ke dalam bentuk media digital yang pelbagai seperti filem, siri TV, animasi, komik digital, permainan, aplikasi dan sebagainya. Pemenang kategori ini akan menerima ‘green lane’ untuk permohonan mereka di pembangunan geran FINAS bernilai sehingga RM500,000 nilai selain daripada RM5, 000 Hadiah dari Kota Buku dan peluang pemasaran antarabangsa. 



Sayed Munawar Sayed Mustar, CEO Kota Buku berucap di majlis pelancaran baru-baru ini, "We are aware that there are many undiscovered talented writers out there. Therefore, P2P is the golden opportunity for them to shine and get the recognition for their talent. We hope the competition will encourage not just our nation’s creative writers, but ASEAN writers as well to boost their talent and strive to enrich the publishing industry as a whole."

Syarat-syarat am pertandingan

hadiah-hadiah yang bakal di menangi

Pertandingan ini terbuka kepada semua negara-negara ASEAN bagi Kategori 1, manakala kategori 2 adalah semata-mata bagi rakyat Malaysia. Penyertaan yang disenarai pendek akan dijemput untuk melancarkan idea-idea mereka di hadapan panel pakar-pakar industri tempatan dan antarabangsa daripada 7 ke 8 April 2016 pada KLTCC 2016. 

Tarikh penghantaran untuk kedua-dua kategori ini dibuka sehingga 22 April 2016. Pemohon boleh memuat-turun borang penyertaan di www.facebook.com/page2pitch


About Kuala Lumpur Trade Copyright Centre (KLTCC)

Kuala Lumpur Trade Copyright Centre (KLTCC) is the annual rights fair for the Southeast Asian region. As the biggest trade and copyright fair in the region, KLTCC offers you unparalleled access to this exciting market. It offers high-quality products, extensive networks of publishing executives, and an entry port into the ASEAN market. Top publishers and rights agents will converge in this key publishing event to network, buy, sell and research the latest trends in the market.

For more information, please visit www.kltcc.com


About Perbadanan Kota Buku

Perbadanan Kota Buku was established in 2011 as a part of Malaysia’s Book Policy, with a mandate to promote book development in the country and was incorporated as a government-linked company. Kota Buku is a one-stop centre to gather readers, writers and publishers to help them engage with each other in various book-related activities. Moreover, Kota Buku offers various services in order to meet its vision, which includes training and development of writers and illustrators, marketing, promotion and publishing services including buying and selling rights as well as digital publishing and publication initiatives.

For more information, please visit www.kotabuku.my

No comments :