Thursday, June 16, 2016

Buka Puasa Bersama Zespri KIWI Green Dan Zespri SunGold

Hi Korang,

Puasa ermm kalau tak betul-betul memang tak tahan kan, tapi sebab dah biasa so tak delah terasa lapar sangat. Cuma tenaga tu jelah yang berkurangan, mana taknya buka puasa makan memacam menda yang ala-ala berminyak, berlemak bagai akibatnya badan jadi lesu lah bila hari esoknya. 


So kita kenalah makan makanan tambahan macam supplement ke vitamin ke kan, tapi orang cam aku manalah makan ubat-ubat farmasi ni. Jadi alternatif lain aku cuba amalkan makan buah-buahan sebab buah mengandungi fiber dan gula semulajadi so memang menyihatkan.

Meh sini aku nak kongsikan dengan korang beberapa fakta menarik tentang buah KIWI Green dan SunGold keluaran Zespri ni dalam english ek huhuhuhu bulan puasa ni nak translate pun jadi malas sebab tak makan buah kiwi lagi hehehhe.


1. With 2X the fibre of pineapples and 6X the nutrition of apples (for every 100g of edible flesh) Zespri Green Kiwifruit is rich in Vitamin C and antioxidant.

2. Fibre in Zespri Green Kiwifruit has a high capacity to retain water which creates larger and softer stools, aiding in smooth movement through the digestive tract.

3. During Ramadan, one tends to feast during break fast. A time to enjoy meals with the family and share the togetherness, this may lead to over-eating thus resulting in indigestion and bloating. Eating 2 Green kiwifruit a day was found to significantly improve bowel function and reduce bloating.

4. The natural digestive enzyme, actinidin, found only in kiwifruit improves digestive comfort by increasing the breakdown of proteins and facilitating gastric digestion (emptying of the stomach).

5. Like the Zespri Green Kiwifruit, the Zespri SunGold Kiwifruit is power-packed with over 20 essential vitamins and minerals, more than almost all common fruits.

6. Zespri SunGold Kiwifruit contains 3X the Vitamin C of oranges and 10X the nutrition of apples (for every 100g of edible flesh), which aids to maintain overall well-being during the month of fasting.

7. Just 1 Zespri SunGold Kiwifruit can easily meet your daily Vitamin C needs. This is especially important as the human body is unable to synthesize Vitamin C and can only replenish it daily from food sources.

8. Vitamin C activates enzymes in the body that helps curb feelings of fatigue and elevate energy throughout the day.

9. It is also low in GI. Zespri Green Kiwifruit has a GI of 39 and Zespri SunGold Kiwifruit has GI of 38. This puts kiwifruit in the category of “low” GI content (GI<55 an="" are="" blood="" diabetes="" excellent="" font="" for="" level.="" makes="" monitoring="" option="" or="" people="" sugar="" their="" this="" those="" who="" with="">

10. Kiwifruit pulp is also found to swell up to 4x of its original volume in our digestive track, thus reducing the rate of glucose diffusion into the blood. This also means that the slow uptake of sugars into the bloodstream helps avoid fatigue and making one feel fuller longer between meals – crucial for those who are fasting.

11. The kiwifruit and dates combination will provide excellent nutrients to the body especially during fasting. Iron, being a component of hemoglobin inside red blood cells, determine the oxygen-carrying capacity of the blood. This improves blood circulation as it carries oxygen to various parts of the body to recuperate and refresh the body throughout fasting.

Cukuplah 11 info ni aku dapat kongsikan dengan korang.

At least korang dapat jugak ilmu dengan baca post aku ni kan.


Hari tuh, Zespri dengan baik hatinya menghantar jus kiwi bersama fish tacos daripada dahmakan.com sebagai menu berbuka puasa aku.
 

Bila dapat teguk jus kiwi tuh yang ampun sedapnya kemain lagi, yelah once buka je terus minum ermm memang rasa segar dan bertenaga lepas tuh. Bukanlah bertenaga sampai nak pi perang tapi kira macam memulihkan rasa letih kita berpuasalah. 



Sedap wei siap berebut plak dengan Mr Big kan, minum sorang seteguk selang seli sampai habis. Makan fish tacos pun share gak sebab sedap hehehhehe

Memang bagus jadikan amalan makan buah kiwi ni ek..


Keterangan lanjut layari : www.zespri.com.my

Dan istimewanya di bulan ramadhan ini, Zespri turut menganjurkan Kempen Share-A-Meal di http://zesprishareakiwi.com/

Yang menariknya kawan yang kita syorkan di http://zesprishareakiwi.com/share-a-zespri-greeting/
akan menerima set hidangan berserta smoothie kiwi yang istimewa...

Jomla sertai

#ZespriMY 
#ZespriShareAKiwi 
#ZespriRamadan

3 comments :

el said...

adoiiiiiiiii x tahan weiiiii...sedap npk

Nadia Johari said...

comey botoldie

Mommy Muhaimin said...

Cutenya packaging dia. Kalaulah saya jumpa, gerenti saya beli. Maklumlah, saya ni memang jenis yang mudah tertarik dengan packaging cute-cute. Heheh. http://diarimommymuhaimin.blogspot.com/