Tuesday, March 31, 2015

Isi Borang Income Tax e-Filing – LHDN

Hi Korang,

Dah lama tak update blog kan, tup-tup hari ni tulis pasal cara isi borang income tax plak. 

Ishkk bengong Cik Lily Putih ni tau

Mr Big dah bising kat aku dari 2 minggu lepas lagi suruh submit sekali dia punya. Ktorang dah siap isi semua cuma belum hantar je lagi kan, biasalah cari surat declaration insurance untuk tahun lepas ntah mana letaknya. Sudahnya sampai hari ni pun belum hantar lagi. 

Pagi tadi masa on the way pi keja dalam kereta dengar berita kat radio yang mengatakan, kalau submit lekas pada sesiapa yang ada lebihan bayaran, boleh dapat dalam masa 2 hari sekurang-kurangnya kalau tak de apa masalah.

Ermm 2 hari tuh!!!

Cepat betul kan. Agaknya sistem e-filing ni lagi effektifnya, sebab semuanya online. Boleh tengok satu per satu info mengenai kewangan seseorang individu tuh. 


Sesampai office, apa lagi ON laptop terus log in menerusi website yang HR aku dah siapkan awal-awal. HR aku ni setiap minggu anto reminder suruh submit je income tax form ni. Bukan apa, dia pun takut kena kerja dengan LHDN kann sebab tak remind staff suruh buat. Aku agak je hehehhehe

Arr lega rasanya dah submit. 

Tekan sana sini, isi tempat kosong berdasarkan borang EA korang yang HR bagi tuh then settle.

Alhamdulillah ada lebihan bayaran jugak tahun lepas punya, cukuplah buat belanja makan kat TGIF lagi sekali kan.

Korang jangan lupa plak, isi jangan tak isi.

Aku cuma ingatkan sajo…

Cuti holiday? ermm nanti la dulu ek


6 comments :

Jueliza Jamani said...

ehh samalah lambat betul nak dapat lebihan bayaran yang ciput tu...

nasa mulia said...

dah sumbit...tunggu duit jer nak gi makan2....hehehe

lieyalatif said...

acara tahunan yg wajib ni cik lily..alhamdulllah dah settle awal2 aritu....malas nak tangguh...sakit paler memikiiorkannye...

Diana Rashid said...

Mudah je sekarang..kan>??klik2 sajo..:)

Suriana abdul kadir said...

saya sudah... tgh sabar tgu refund :)

Amanda Suria said...

Acara tahunan buat SA tp tahun ni punya blom buat lagi...ahaks..bz sgt2