Friday, November 25, 2016

Rindu Kawanku....

Hi Korang,

Kalau siapa kaki stalker instagram aku mesti perasan yang aku ke Hospital Ampang pada hari tuh.

Yelah betullah tuh

Melawat kawan aku sakit tapi memang tak sangka betul sebab dia ni aktif giler kot kesana kemari, panjat gunung bagai but end up...

Actually Shah Nizam ni kenalan aku dari masa belajar di uItm Sri Iskandar dulu, tapi di sebabkan aku malas nak further so aku stop dan kerja dan diaorang ni teruskan sampai ke master bagai.

Kitaorang jumpa balik 3 tahun lepas, sebab diaorang ni tak boleh trace aku langsung. Dah guna nama lain memanglah tak jumpa kan dan dia jugaklah orang first approach aku kat facebook, so dari situ kitaorang kawan balik sampai la ni...


Kitaorang panggil dia Bobo, sebab nick name dia dari kolej dulu. Dia ni bukan main aktif bagai, every week ada je gunung ke bukit ke yang dia terjah tak kira dalam negara ke oversea ke semua dia redah. Kira dia ni memang fit lah, body macho, muka not bad. Kalau orang tak tau mesti ingat dia bujang padahal dah anak 2 pun.

Selalu benau ajak aku pi panjat gunung sebab nak suruh aku kurus kan tapi aku je yang tak de masa manjang ermm padahal pi event ada je masa kat Mr Big huahauhaua

So last week, masa sembang-sembang dalam group WhatsApp kitaorang ada member post cakap si Bobo ni masuk hospital secara tiba-tiba, aku ingat accident ke apa ermm rupa-rupanya dia terkena Blood Cancer.

Wei Blood Cancer?

Apa kejadah penyakit ni ek..

Yang bijak pandai, doctor, master dalam group ni pun google lah. La kanser darah rupanya tapi hairan dalam sihat pun boleh kena. Aku pun google gaklah ermm tak berapa paham sangat tak perlah nanti pi melawat tanya dia sendiri.

Tengahari tuh, kitaorang berdua pi melawat.

Malas nak ajak kengkawan lain kang sibuk berbual je kan daripada menengok Bobo ni. Sesampai je belum boleh naik lagi sebab masa lawatan belum start, so pusing-pusing dulu Hospital Ampang ni ewah cam buat review pulak ek hahahha

Wad Bobo ni di Wad 8B

Aku ingat wad biasa je ermm amik ko dia kira macam ICU cuma boleh masuk ramai sket dah lama sket je. Sebelum masuk mak guard akan tanye patient dah tau ke kita nak datang kemudian dia akan check ada demam ke batuk ke selesema ke kan. Kalau tak de boleh masuk but kalau ada jangan harap nak masuk ek. 

Jadi aku dengan Mr Big dapat masukk yeahhh!

Ya allah rupa-rupanya majoriti pesakit dalam wad ni mengalami sakit yang sama, blood cancer. Lepas borak dengan wife Bobo ni baru tau yang penyakit ni sesiapa pun boleh dapat tak kira aktif atau pun tidak, tak kira usia. 

Tak de tanda-tanda pun tup-tup si Bobo ni panas badan yang amat sangat, tekanan darah rendah, pitam je masa dia kena kat tempat kerja dia. Bawak pi Hospital Ampang Puteri tapi di tolak ke Hospital Ampang sebab tak de pakar di sana.  Kira hebat jugak hospital gomen ni ek 

Masa aku pi melawat tuh, si Bobo ni baru je habis 1st kimoterapi.

Dia happy sungguh bila nampak aku datang, tapi aku banyak borak dengan wife dia sebab dia agak susah nak bercakap akibat tekak kering semedang. Sekarang ni, dia keluarkan toksin dalam darah tuh dengan hanya masukkan air je senantisa tak kira pakai botol or minum sepanjang waktu. Wife dia kena monitor 24jam berapa banyak air masuk dalam badan, kurang-kurang diorang kena tinggal di hospotall ni selama sebulan untuk doktor monitor progress penyakit dia ni. 

Kitaorang pun tak lama kat situ sebab take turn pelawat lain nak masuk kan, ermm dapat jumpa sekejap pun jadilah. Ceria je aku tengok dia..

Untuk Bobo, di harapkan cepat-cepat sembuh daripada penyakit unik ko ni. So bolehlah panjat gunung seperti biasa. Kami kengkawan ex-ctrp uitm sri iskandar 96-2000 senantiasa mendoakan kesejahteraan ko tau...

P/s : tak leh nak amik gambo sebab mak guard garang tuh dah bagi warning siap-siap kalau tak, dia rampas phone ewah dia ingat kat sekolah ke main rampas-rampas plak kan...



3 comments :

Uncle Zuan said...

pray for Bobo :(

Hasliynda Umairah said...

kanser memang bahaya...
mudah2an cepat sembuh

el said...

seriau plak dengar blood cancer tu CL
semoga cepat baik kawan CL tu ye
nti nak google pasal penyakit ni bahaya tul yg sihat2 pun leh kena kan huhu semoga kita dijauhkan penyakit2 yang tidak diigini amin