Thursday, November 10, 2016

Rakyat Malaysia Menggemari Hidangan Korea, Menurut 11Street

Annyeonghaseyo


Ewah Korea sesangat eh!! hehehhehe

Semenjak drama Korea pertama disiarkan di rangkaian televisyen tempatan, budaya masyarakat Korea semakin mendapat perhatian ramai rakyat Malaysia. Menurut penemuan trend pencarian 11street yang diadakan baru-baru ini, daripada drama-K ke muzik pop sehingga ke kuisin, minat terhadap segenap perkara berkaitan Korea, khususnya makanan, terus berkembang pesat.


Bagi memastikan selera terhadap makanan Korea dalam kalangan rakyat Malaysia sentiasa dipenuhi, 11street mengukuhkan kerjasamanya dengan K Market, sebuah subsidiari KMT Trading Sdn. Bhd. yang merupakan pengimport dan pengedar pelbagai produk Korea di Malaysia, untuk menawarkan bukan sahaja item-item dari negara berkenaan tetapi juga produk-produk halal yang khusus untuk pelanggan beragama Islam.


Bruce Lim, Naib Presiden Pembarangan 11street berkata: “Malah, 'kepedasan' merupakan satu persamaan di antara makanan tempatan dan Korea, menyebabkan kami di 11street mempertingkatan penawaran makanan Korea yang pedas di platform kami bagi membolehkan para pelanggan menemui item yang mereka gemari. Menerusi usaha sama dengan K Market, kami juga menambah usaha yang dilaksanakan dengan memperkenalkan produk-produk halal di platform kami agar pelanggan Muslim 11street dapat membeli-belah dengan rasa mudah dan tenang.” 


Pendapat tersebut turut dipersetujui Matthew Lee, Pengarah Urusan Kumpulan KMT Trading Sdn. Bhd.: “Apabila kami memutuskan untuk membuka sebuah pasar raya Korea di Kuala Lumpur dua tahun lalu, kami terdorong melihatkan pertambahan masyarakat Korea di kawasan berkenaan. Pada asasnya kami mahu menyediakan sebahagian daripada tanah air mereka kepada komuniti ini tetapi kami pastinya tidak menjangkakan pelanggan yang terdiri daripada rakyat Malaysia yang sentiasa mengunjungi kedai kami. Sehingga kini kami amat berbesar hati kerana dapat terus membekalkan makanan Korea yang mereka gemari menerusi platform 11street serta memperkenalkan produk-produk makanan baharu yang laris dari Korea.

Kepelbagaian makanan Korea Dae-bak 


Menurut 11street, jualan barangan makanan Korea di platformnya telah meningkat dua kali ganda sejak ia ditubuhkan pada April 2015, dengan pelanggan yang tergolong dalam kumpulan usia 26 hingga 35 tahun menyumbang sebanyak purata 40% terhadap jualan makanan Korea secara keseluruhan pada tahun 2016.

Antara lima item utama yang dibeli daripada platformnya adalah Pepero, biskut jejari yang bersalut coklat; ramyun atau juga dikenali sebagai mi segera; kimchi, hidangan sampingan Korea yang diperbuat menerusi penapaian sayuran; toppoki, sejenis kek beras lembut dan milkis, minuman berkarbonat popular di Korea Selatan. 

banana milk

Toppoki char kuay teow

nasi goreng kimchi

Item-item popular Korea lain yang mendapat permintaan yang tinggi oleh pelanggan 11street adalah susu pisang, serbuk lada merah untuk penyediaan kimchi dan minuman bercuka yang menyihatkan. 

“Rakyat Malaysia sentiasa mencari tawaran terbaik dan harga yang menarik, oleh itu, 11street amat berbesar hati kerana dapat menyediakan penawaran tersebut. Hasrat kami ialah untuk merapatkan jurang antara permintaan dan pembekalan, dengan membawakan trend makanan terkini Korea bagi kenikmatan para pelanggan kami,” kata Lim mengakhiri bicara. 

Bermula 3 November 2016, produk-produk khusus Korea terpilih seperti pes kacang soya dalam pelbagai pilihan rasa, kimchi, toppoki, campuran pancake, tepung goreng dan garam rendah kandungan sodium kini ditawarkan pada harga diskaun sehingga 15%. Bersempena Hari Pepero iaitu hari di mana rakyat Korea bertukar-tukar Pepero sebagai tanda ucapan selamat mereka kepada insan tersayang, 11street kini menawarkan diskaun sehingga 30% terhadap pelbagai pilihan Pepero. 

sempat main masak-masak hari tuh tau

Seafood pajeon, lempeng seafood. Hasil air tangan kitaorang sedapp bak hangg


Untuk maklumat dan mengetahui lebih lanjut berkenaan item-item makanan Korea yang disediakan, sila layari kedai K Market di 11street pada pautan http://www.11street.my/store/kmarket.

6 comments :

Jueliza Jamani said...

teringin nak rasa kimci tu cmner..

boni kacak said...

agak menyesal baca entri ni.. terus rasa lapar... haaha

el said...

wahhh teringin nak rasa air banana tu..bolehlah beli kat 11st tu kan
bagusnya

Hasliynda Umairah said...

sedap nya...

riangria said...

makanan korea kini memang mendapat tempat bagi masyarakat malaysia

Panduan Terkini said...

Makanan korea takde la sesedap mana, tapi promosi je yang lebih. Kerana Kpop la korea mendapat tempat dihati rakyat kita.

Anyway 11street still the best.