Wednesday, November 2, 2016

Dinner Di Ibrahim's Fatty Crab Seafood Ampang.

Hi Korang,

Ini bukan consider food review ye sebab aku memang tak de plan pun nak kemari.

Citer dia cam ni sebenarnya, memang aku perasan kat Instagram yang gambar-gambar makanan di Ibrahim Fatty Crab ni memang mengundang betul!. Yelah la ko ketam kot, memang favourite tuh. 

Dan kedai ketam favourite aku kat belakang Park Royal Hotel dah pindah ntah kemana so tak delah aku makan ketam sepuas-puasnya. So petang ahad tuh lepas balik daripada umah mama, duk sibuk fikir nak pi dinner kat ner kan. Zas teringat kat kedai Ibrahim Fatty Crab ni, terus set WAZE dan bergerak ke kedai ni. Alah dekat je dari Wangsa Maju ke Ampang dalam 20 minit je dah sampai. 

Jeng jeng jeng inilah kedai nie

Ibrahim Fatty Crab

Petang ahad ni tak berapa ramai orang so tak yah nak booking pun kecuali kalau korang datang lebih dari 5 orang kann takut tak de tempat plak. 

Memula tengok menu dulu

Yesza sebijik style menu kedai cina, macam hokaiddo. 

Ok tengok menu ketam plak, ada pilihan jenis masakan dan jenis ketam yang korang suka. Di sebabkan otak aku lembab hari tuh aku terpaksa pi tengok ketam hidup yang dalam akuarium yang diorang sediakan tuh. 

Ok nak makan Brown Crab duit tak cukup pulak so kita pilih Mud Crab or ketam batu or ketam nipah or ketam lumpur. 


Sementara tunggu makanan sampai, meh makan kacang sambil tengok tv yang tengah tayang perlawanan akhir Hoki tuh. 

datang berdua tapi makan macam 5 orang, ermm sebab dah biasa kot makan banyak cam ni lah.

Ok ini yang kitorang order :-

Mongolian Style Crab

Signature dish untuk ketam kalau makan kat Ibrahim Fatty Crab. Sedap langsung tak pedas dan ada rasa butter-butter sket. 

Salted Yok Egg Squid

Ini memang favourite kitorang ni, kalau pi makan kedai cino mesti kene order ni. Rasa telur asinnya kemain lagi.

Butter Cream Prawn

Tiger prawn tpai bila dah masak dia cam dah jadi kecik sket. Tak liat dan tak hanyir, masak on time so tak delah rasa kering.

Sizzling Beancurd

Melimpah ruah kuahnya, siap ada telur sekali. Rasa sama cam memane kedai yang aku selalu pi makan.

Mantou

Yesza, mantou ni sebijik roti goreng yang aku pasti tak ramai kedai seafood melayu boleh buat. Nampak cam keras tapi bila cubit lembutnya kemain sungguh di cicah pulak dengan kuah ketam tuh tadi. Amik ko terangkat!!. 


Aduiyai perut kemain senak lagi lepas makan ek, aku dapat makan sket je the rest Mr Big yang habiskan semua. Dia pun sampai rasa muak makan ketam tuh sebab kitorang kan tamak pi amik 2 ekor saiz beso plak tuh hahahahahaha

Harga makanan di Ibrahim Fatty Crab



Amik ko semua sekali RM226.80 termasuk air dan nasi putih. 

Tak delah mahal mana pun, yelah sebab makan ketam mesti korang kena budget besar sket. Ketam kan mahal, besar pulak tuh. 

Korang yang mana teringin nak pi tuh, ini hah alamatnya:

Ibrahim’s Fatty Crab
No.18 Jalan Avenue 1, 
Avenue Ampang 68000, Ampang, 
Selangor 

Kalau nak WAZE, klik SINI


Layari : 




Ok jemput makan semuanya...


3 comments :

mama tisya said...

lapar tgk smua menu...mmg slalu tgk IGnye...terliurrrrrrr...oh yg roti tu namanya mantou ek..pernah mkn kt chinese muslim restoran

el said...

teringin nye nk mkn kedai yg ada fatty crab ni
tp tgk harga..mcm lalu depan kedai je lah hahaha

Amanda Suria said...

Next time ajak i makan sini la eh....sedapnya...