Tuesday, December 16, 2014

Makan Sedap Di ONDE-ONDE Citta Mall, Ara Damansara

Hi Korang,


Bab makan memang laju je aku menaip.

Kali ni nak story kat korang kedai makan menarik di Citta Mall. Ntahlah cakap cam ne pun tak tau pun sebab kedai ni famous dengan makanan melayu tradisional.

Ktorang singgah ke sini minggu lepas abis je event kat One Utama, lagi plak petang tu hujan lebat so nak balik Jalan Lapangan Terbang Subang tu jem teruk sebab air naik, sudahnya berjalan-jalanlah ke Citta Mall ni.


Tup-tup nampak plak kedai makan Onde-Onde ni.

Dari nama dapat dah membayangkan makanan yang di hidangkan, of course makanan melayu kan. Yesza memang pun, walaupun purely makanan melayu but ada jugak noodles dan western sket ek.

Ni ada sedikit info mengenai Onde-Onde ye


Onde Onde is Sharing Malaysian Flavours to different ethnicity and nationalities. At Onde Onde, our aim is to bring back a sense of nostalgia with each dining experience.

Placing strong emphasis on delivering great taste and food quality are the business’ laurels. Onde Onde believes that when serving local food to the Malaysian public, one has to deliver results, by surpassing consumer expectations, as Malaysians know their food well.

Onde Onde shares all-time local favourites, with ingredients sourced from specialty towns throughout Malaysia. With some ingredients sourced from household suppliers whom only produce and supply exclusively to the establishment. Its ‘Cincalok’ and ‘Gula Melaka’ are sourced from none other than Melaka.

kaunter buat minuman

nampak tak semua pinggan mangkuk yang lama lagi antik

atas tu ada jaja-jaja time kite kecik-kecik dulu

time ni hujan plak

nampak dari parking boleh tau kedai kat mane

Tengok suasana restoran ni, boleh pilih nak makan kat dalam ataupun kat luar. Sana boleh sini boleh, dekorasinya style kedai kopi yang lelama dulu. Pinggan mangkuk yang di gunakan pun sebahagiannya barangan lama yang sekarang ni aku rasa payah nak jumpa balik.

Malam tu ktorang makan,

Set Tea-time Tiffins @ RM22.90





Dalam set mangkuk tingkat ni, ktorang dihidangkan dengan pelbagai jenis kuih muih tradisional melayu yang aku rasa sekarang ni payah sket nak dapat kecuali korang singgah gerai-gerai tepi jalan kan. Kekadang tuh ada yang ada dan tidak. Tengok sendiri, ada kuih lapis, onde-onde, goreng pisang, keropok lekor, cucur udang, kuih nyonya dan pulut panggang


Komen Cik Lily: sangat menarik konsep cam ni, sesuai untuk minum petang. Tapi ktorang makan je malam tuh. Pelbagai jenis kuih dalam satu hidangan, sedap rasanya kuihnya specially pisang goreng tu cicah gula melaka.

Pamelo Salad (seasonal) RM15.90

Limau bali yang dijadikan salad ala Thai berserta homemade kicap dan condiments


Komen Cik Lily: sesuatu yang lain daripada lain. Limau bali manis di campurkan beberapa bahan masakan. Rasa sejuk je bila masuk ke tekak. Sedap langsung tak de rasa pahit pun limau tuh.

Nasi Lemak Istimewa Supreme RM18.90

Comes with our signature chicken berempah, sambal prawn dan otak-otak amongst other condiments

Komen Mr Big: sebab dia yang makan. Ayamnya crispy dan sambalnya enak. Banyak betul bahan-bahan dalam sepinggan nasi, otak-otak pun ada sekali.


Curry Laksa RM10.90


Komen Cik Lily: kuahnya sangat pekat sebab guna kepala santan asli, isi kandungannya banyak jugak.

Minuman plak, ktorang pilih

3 Layer Coffee RM6.50

Kedondong (Amplar) Asam Boi (RM5.50)


Nampak cam sket kan tapi sebenarnya letih jugak nak menghabiskan semua sekali ni coz portionnya besar. So makan secara berhemah dan santai je, lagipun nak balik jalan still jem lagi.

Nak ke mari? Ni alamatnya

Onde-Onde Restaurant

G-49, Ground Floor, CITTA MALL,
No.1 Jalan PJU 1A/48 Jalan PJU 1 
Ara Damansara.
GPS: 3.112670, 101.578494

(ikut jalan nak ke Subang Airport, nanti nampaklah Citta Mall sebelah kanan)



Onde-Onde ini dibuka dari 7 pagi hingga 11 malam setiap hari, kekadang kalau weekend tu boleh mencecah hingga ke 1 pagi sebab orang senantiasa ada je. Aku yang duduk lama ni boleh perasan orang keluar masuk but dont worry mesti ada tempat duduk punya.

Apa lagi jom pi ek..

p/s: ini adalah apa yang aku makan dan rasa, so pandangan aku. Kalau korang rasa lain jangan salahkan aku plak coz citarasa kita berbeza-beza ye..



4 comments :

Diana Rashid said...

nak tau sedap ke tak sedap kena pi makan sendiri la.kan..citarasa orang lain2..hehehe

Amanda Suria said...

ok2...kena terjah...

hazman fadzil said...

Tempat macam nie sesuai la nak buat pegi dating ataupun lepak makan / dicussion dengan client... idea mangkuk tingkat tu memang best...

Shima Hasan said...

Sedapnya. Automatik rasa lapar tengok ni.