Monday, July 29, 2013

Menu Berbuka Orang Sakit

Hi Korang,

Kan Mr Big accident last week kan so haruslah tak boleh nak puasa.

Tapi 2 hari je dia tak puasa coz lelama nanti susah nak ganti katanya.

Selama seminggu nilah, aku duk masak something yang bersesuaian dengan keperluan makanan orang sakit. Yelah ko orang sakit mana boleh makan ikut sedap tekak je, kang lambat plak nak baik.

So inilah dia menu berbuka orang sakit.

Sup Cendawan

Masak tumis air je, setengah orang panggil cam tu lah. Senang buat sup. Tumis bawang merah dengan bawang putih. Naik bau then masukkan air sket coz cendawan sendiri pun ada airnya sendiri kan. Masak sampai air mendidih. Hah siap.

Ikan Bakar 
             
Haruslah ikan cencaru kan. Terbaek oo. Senang nak makan coz tulang beso-beso.

Sambal Belacan

Memang sesuai sangat kan. Kalau masak sambal tumis takut pedas plak. Yang aku buat ni tak berapa pedas.

Itulah dia resipi untuk orang sakit. Mudah lagi menyihatkan badan.

Korang pun bolehlah amik menu aku ni jadikan panduan ye

10 comments :

Norlizayati Othman said...

Hurm.. Sup cendawan nampak best!! letak fish cake ekk. Ok ok.... sambil berangan menu hari ni~

Farah Waheda Wahid said...

akak walaupun menu untuk orang sakit tapi tetap mengiurkan dan menyelerakan... erks...farah baru tau mr big accident... farah doakan supaya mr big get well soon yer... dah nak dekat raya ni....

Qashmere said...

Semoga husband ciklili cepat sembuh yer

Qashmere said...

Semoga husband ciklili cepat sembuh yer

eyriqazz said...

try sup ikan haruan dan sup belut pula..mak mertua cakap bagus utk yg luka2 ni...

illy ariffin said...

sedap.. sup cendawan tu memang menu org sakit yg yummy :)

intanfirdaus247 said...

semoga cik lily putih cepat2 sembuh..tgk ikan bakar dgn sambal belacan..kecur air liur

hazman aka species1980 said...

Ikan bakar sumbat nie pun menarik gak....ratah pun sedap nie....

SecretOfShaila said...

cendawan sedap what...huhuhu..^^

Mummydearie said...

Ikan bakar ni nampak sedap pulak. Sampai terliur jadinya...