Sunday, February 13, 2011

Cerita Pasal Sedap

Hi Korang,

Its sunday today. Semua orang cuti kan termasuk lah aku. Selalunya time cuti2 nie lah aku akan masak segala benda yang aku suka makan kan. But hari ni, ermm no no no my kitchen are close today sebab semalam tak pi pasar malam coz hujan lebat sangat lah dari petang sampai malam, sampai Astro Fest pun aku tak dapat pegi. Mampus daydeck marah aku kan. hehehehhehe jangan marah tau deck.

Sapa suka makan mee sedap? Aku lah...

Ermm cerita masak-masak, makan-makan ni aku teringat pada seseorang. Korang pun tau kan aku kan suka buat review kedai2 makan yang aku pernah makan kan. Tak kiralah kedai nasi campur ke, western ke, kedai tomyan ke, steamboat ke semua aku dah pernah bedal kan.

Satu hari ada seseorang ni mintak aku suggest kan kat mana nak makan western kat Bangi ni, so aku pun bagilah a few of restaurant yang pernah aku cuba kan. Dia tanya sedap ke, aku cakap oklah seseuai dengan tekak aku. Then dia cakap dia akan cuba lah kan.

Tup-tup last 2 week dia datang jumpa aku. Ktorg citerlah pasal makan2 kan. then dia bukak citer pasal dia pergi kedai yang aku suggestkan hari tuh. Dia cakap langsung tak sedap, sos tak de rasa langsung. Aku terdiam. Setahu aku sepanjang aku makan kat kedai ni tak de plak aku rasa kekurangan apa-apa pun. Portion steaknya besar, sosnya terasa. Even Mr Big yang kaki makan yang pandai rasa2 ni pun tak pernah complain pasal kedai ni. Ermm musykil plak aku lah. Last2 aku cakap tekak semua orang tak sama so may be dia makan tak sedap, aku makan sedap kot.

Sedap ooo makan epal tau.

Kejadian ni dah buat aku mula sedar bahawa jangan simply2 bagi suggestion kedai makan lagi kat orang. Aku cuma boleh suggest kat mana nak makan but dari segi rasa merasa aku tak kan suggest lagi. Serik plak aku rasa. Takut-takut aku plak yang kena saman pasal sesukahati cakap kedai makan ni sedap plak kan padahal tak sedap mana pun.

Peringatan untuk aku : Lepas ni kalau ada orang complain2 lagi pasal kedai makan yang aku suggest ni, aku akan suruh diorg ni masak sendiri je kan umah lah. Hahahahahhaha

Ok, chow nak belajar masak kat MasterJunior Chef kat StarWorld ni.


5 comments :

katak_78 said...

katak_ayu tak ble makan maggie..bila makan,muntah..dah stop since form 3...bila dgr makan maggi ble ggur rambut..terus berenti...huhuhu

daydeck86 said...

tak marah pun

KiD said...

dok boarding school dulu boleh laaa slalu makan mi sedap nih... memang sedap laaa... hahahahaaa

"hidup biar sedap"

1st warning Kecoh Kepala Blogger Kena Botak!! | Warning Pertama ShaKiddo

Fairyfarina said...

hahhaha... suggestion yg bagus. byk sgt komplen, masak sendiri la! hahahah. Gud one!

Hanim Mahali said...

tu la... lain orang lain tekaknya lain deria rasanya... normal la tu...