Thursday, September 2, 2010

Dengar-dengar..

Korang,

Nie nak citer sket nie.

Kali nie raya aku akan beraya with mrBig family sebelah Rembau. Itu aku tak kisah. Raya kat mana2 pun sama je. Yang tak best tuh, ada ke pagi raya aku kene makan menu.. cuba korang tengok kat bawah nie...

Laksa Penang

Hah! apa cer kan? Apa barang makan laksa di pagi raya. Itu bukan menu aku. Lagipun laksa nie bukannya favourite aku pun. Bukan tak boleh makan but cam peliklah. Sebab dah bertahun2 kalau pagi raya aku bedal ketupat,lemang, rendang, kuah kacang, masak lodeh kan. Tup tup tukar jadi laksa plak. Haruslah aku mogok kan. Tak pun aku puasa dari makan atau pun cepat2 aku pi beraya kat umah sedara mara lain kan. But solution yang paling best mrBig kasi ialah dia suruh aku masak je menu favourite aku. Bukan aku tak reti sangat nak masak but confidence level untuk masak 10 orang makan tu.. Ermmm Aduh! terkesima jap aku bila dengar dia cakap...

Aku rindu nak bedal ketupat nie..

So korang, kalau korang kena cam aku nie korang nak buat apa ek? Tolong jap..

p/s: Nie kalau aku bukak citer dengan mak aku, confirm2 dia tiau aku sebab malas belajar masak dulu kan.. Nie akibatnya..

13 comments :

aZLiNa aZiZ said...

Hah! Laksa di pagi raya memang tak boleh blah. Walaupun saya suka laksa tapi ketupat dan rendang tetap menjadi buruan ni.

Kak Lily tengok je kat blog Mat Gebu. Banyak petua dan resepi boleh belajar. Macam saya lah, mana pandai masak sangat. Cuma sekarang, boleh lah sikit2. Hehhe ;p

toughcookie said...

beb, beli je nasi impit/ketupat Nona + rendang daging brahim's. sodaaapp... :)

CikLilyPutih said...

@azlina
resipi tu tak de masalah cuma nak masak tu yg seram sket. al maklumlah my FIL tu sarcastic tau

CikLilyPutih said...

@Juan
i thought so, tapi bila dah reramai kang. byk plak bunyi kan..

Nurul a.k.a Riko said...

Normally..Laksa nie menjadi hidangan menu utama kala hari raya ke-2 or ke-3. 1st day hari raya mesti nak carik ketupat, lemang, nasik himpit, kuah kacang.

Apa kata u buat nasik himpit + kuah kacang...mmg senang & simple aje. Sedap pulak tu.

Liz Rohaizat said...

knp kena mkn laksa? i thought org rembau suka mkn ketupat dan rendang di pagi raya. my father is from rembau. x penah pulak kitorang mkn makanan bukan raya di pagi raya. eh, ayat berbelit-belit.

masak la :)

MAMASYAZA said...

memula singgah beli lemang or ketupat kat tepi jln, sampai rembau, buat rendang, tp kalo buat dlm quantiti yg banyak, akak pun serammm beb

Matjoe said...

uiks takkan bajet laksa jer? rendang mesti mau ada

Hidayah Ismawi said...

menu wajib kat rumah kita pagi raya

lontong, sambal telur and rendang ayam

MY LATEST ENTRY: Dear John

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tapau jer siap2 dari umah..ehehehehe

isabelle said...

u try la dulu buat kat umah sblm balik raya. kalo byk sgt, hntr la kat i. hehe.
tehn, bila konfiden, buleh la msk utk raya

Liza said...

braper hari jer lagik boleh bedal ketupat sepuas2nyer...

Ey3 said...

1st day raya, ketupat is compulsory..bukan raya ar kalo makan laksa penang 1st day..ish3...