Tuesday, June 15, 2010

Bila Dah Demam Panas, Sakit Siot!

Morning Korang,

Rasa lama betul tak update kan. Bukan sebab sibuk tapi aku dikuarantinkan sebab demam panas.

Actually dah 3-4 hari aku jadi cam nie, but still gagahkan diri untuk uruskan segala benda seperti biasa seperti tolong orang rewang kenduri, pi kenduri umah cousin aku dan macam2 lagi lah.Tapi malam Ahad lepas itulah kemuncaknya, tidur meracau2 sampai berselimut 2-3 lapis but still terasa sejuk lagi. Last2 disebabkan every few minutes nak pi bilik air dan nak minum, aku trus tido kat dapur je. Senang.

Kalau 41 celcius, aku nie apa ek?

So semalam, pepagi lagi mrBig dah bawak aku pi klinik. Tapi baik tak ramai orang lagi. Check pun check, doctor Tan mengconfirmkan aku kena demam panas. Mana taknya suhu badan dah meningkat 41 celcius. Boleh meletup rasanya badan aku nie. Jalan penyudahnya, aku diinject kat mane? Bontotlah coz nak turunkan suhu badan tu cepat.

Naik je kereta, trus tidur coz penangan dek kene inject tadi. Sampai umah minum sket then trus makan ubat. Nabis baik mak aku dah siapkan bubur untuk makan tengahari. Bila bangun tengahari, terasa suhu badan tu semakin kurang. Makan sket then makan ubat, kemudian terus tertidur sampai petang. Bangun petang, mandi then kemas2 beg untuk balik umah. Nasib baik dah segar sket. Minum petang sket, then trus balik. Mr Big dah risau2 coz selalunya bila dalam kereta aku yang suke membebel kalah radio buruk. Nie aku diam je, terasa sunyilah dia kata coz tak dengar aku mr Big. Hah baru tau. padan muka!.

So this morning, dah boleh bangun cam biasa walaupun penangan ubat tu masih ada lagi. Ingatkan kat pi kerja but mrBig kata x payahlah. Doctor kan kasi MC. Then cutilah duk umah. Trus aku sambung tengok tv sambil kemas umah.

Walau apa-apa pun, aku tak nak dah kene demam yang teruk cam nie lagi. Tapi orang kata bila kite demam nie terhapuslah dosa-dosa kecil kita. Betul ke?

Thank you to mak & mr Big, kalau mereka2 nie tak de. Apa kan jadi ek?


p/s : Sesape yang mengenali Tasha, ada sedikit info. Dia kini berada di hospital Klang kerana accident teruk.

Pics from Google

10 comments :

isabelle said...

get well soon, babe.
time2 sakit ni la syok dimanja kan?hehehe

haslina said...

semoga sihat cepat yea kak.....

||| PöJìé PööH ||| said...

Alahaiii sian dia jaga diri tau.. Makan ubat.. Untung ada org jaga, kita klo demam jaga diri snediri jela ;p

Love,
PojiePooh Abdullah

CikLilyPutih said...

@Belle
memang seronok oo tapi dah sakit tak de rasa apa2 pun

CikLilyPutih said...

@Haslina
thks for wishes

CikLilyPutih said...

@Pojie
cari partner cepat2 nanti mesti dia jaga baik punye

noor afzan said...

41 darjah celcius..
mmg bahaya tuh.

Liza said...

hope dah makin sihat, take care and get well soon

CikLilyPutih said...

@Afzan
itulah takut gak bile dengar doktor cakap.

CikLilyPutih said...

@Liza
thk you very much tau!